Main menu

header

673 31 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Niciodată nu este târziu pentru cineva să încerce un lucru nou. O demonstrează o bunicuță din Cambridgeshire, Marea Britanie, care s-a „reinventat” la 64 de ani.

Coase din copilărie

Moira Neal este celebră pentru măiestria cu care realizează pături pline de culoare. „Cos de când aveam 7 ani și mi-am făcut mereu propriile haine. Dar ceea ce iubesc cu adevărat este culoarea”, mărturisește Moira. Pasiunea a mânat-o din spate până la punctul la care a renunțat la ac și la ață, trecând la o formă de artă ceva mai radicală: graffiti. La început a pus mâna pe spray-ul cu vopsea la un eveniment din localitatea sa, Impington. „M-au primit în echipă, pentru că nu exista limită superioară de vârstă la acel proiect. Cred că este cam ciudat ca o doamnă în vârstă să fie văzută pictând un perete, dar nu-mi pasă”, afirmă Moira.

Tinerii au acceptat-o imediat

673 31 2Cucerită de ceea ce putea să realizeze, cea supranumită „bunicuța graffiti” a lăsat cusutul și s-a apucat de umplut ziduri de culoare și de viață. „Poate să-mi ia și șase luni să fac o pătură mai complicată, dar un zid îl termin într-o zi”, explică Moira. Femeia a adus multă prospețime și un alt tip de energie în echipa de tineri în care lucrează și în prezent și care au acceptat-o imediat. „De regulă nu există persoane mai în vârstă interesate de acest tip de artă, pentru că este considerată antisocială, dar Moira este o persoană plină de vibrație”, punctează profesorul de graffiti Kilo.

Nepoții consideră că este „super”

673 31 3Această activitate a făcut-o pe Moira aproape un star național în momentul în care Impington s-a clasat pe primele locuri în cadrul unui concurs intitulat „Localitatea anului”. Acum, „bunicuța graffiti” și fostă profesoară ar vrea să vadă în fiecare oraș spații dedicate acestei arte și oameni care s-o practice. „Ar trebui să existe câte un zid pentru graffiti pentru oricine ar vrea să iasă și să se amuze în acest fel”, susține Moira. Ca să demonstreze cât de fan al acestei forme de artă este, specialista în pături decorative și-a colorat un perete și în propria locuință. Firește, nu toată lumea este încântată de ceea ce face femeia în vârstă. „Au existat ceva sentimente negative în legătură cu diferența dintre graffiti și ilustrarea altor lucruri, considerate mai importante, dar eu nu sunt un artist graffiti, ci doar un realizator de colaje”, afirmă Moira. În schimb, nepoții săi sunt foarte încântați și consideră că au o bunică „super”.

„După ce colorezi, dacă nu-ți place ce a ieșit, poți s-o iei de la capăt“ Moira Neal