Main menu

header

674 18 1de Diana Tudor şi Florica Pintea

Se vorbește tot mai des despre pierderea feminității și despre adoptarea unor trăsături profund masculine de reprezentantele sexului frumos. Trăsături precum compasiunea, naturalețea, jucăușenia, delicatețea, eleganța sau blândețea au fost înlocuite de duritate, pragmatism, egoism, vulgaritate, brutalitate și atingerea scopurilor cu orice preț. Chiar și în relația de cuplu, lucrurile tind să se schimbe, femeia să împrumute din energia masculină și să manifeste un control excesiv în relație. Partenerii de cuplu ajung să își schimbe rolurile, ceea ce creează un cerc vicios și îi aruncă pe cei doi în posturi și roluri nefirești. Despre cauzele ce conduc la pierderea feminității, dar și despre cum o putem redobândi aflăm de la Valeria Vîrlan, psihoterapeut integrativ, membru al Asociației Române de Psihoterapie Integrativă.

„Lipsa de repere duce la deconectare”

- Ce înseamnă să fii feminină?

- Feminitatea transcede planul fizic și este, în principal, despre emoție, stare, trăire. Înseamnă mult mai mult decât forme voluptoase, rotunjimi și ținute sexy. Feminitatea este o trăire, o energie care vine din interior, din straturile noastre profunde, unde se naște, de fapt, acest impuls, această chemare, a ceea ce noi avem de făcut și de îndeplinit ca ființe pe acest pământ. Dacă energia masculină este orien- tată spre acțiune, scop, competiție, spre formă și concretețe, energia feminină este focusată pe proces, pe felul în care ne simțim în drumul spre atingerea unui obiectiv, în drumul spre succes, pe a da timp și spațiu unor lucruri să se nască. Este focusată eminamente în interior, pe emoții, și nu spre exterior. Este curgătoare și unificatoare, nu competițională și dihotomică, așa cum este energia masculină. Freud descria foarte frumos energia feminină ca „interiorul unei biserici”, care așteaptă liniștită într-o tăcere fertilă, plină de înțelepciune și sens.

- Când și de ce ne este amenințată/slăbită feminitatea?

- Există situații în care ne deconectăm de la feminitatea noastră, angrenate fiind în diverse procese și având un stil de viață haotic, fără alocarea unui timp și spațiu pentru sinele nostru profund. Multe dintre noi am experimentat transformarea de la firi vesele, visătoare și optimiste la un „robot” setat pe muncă, fără planuri și speranțe, închise și împietrite în fața a tot ceea ce înseamnă sentiment. Motivele care conduc către deconectarea de la sursa profundă a energiei feminității sunt multe. În primul rând, lipsa de repere. Dacă în jurul nostru nu există femei conectate la feminitatea lor, nu vom avea un model demn de urmat, care să ne inițieze în tainele feminității. Dacă în societate sau în mediul profesional în care activăm vedem femei în poziții de management care „calcă pe cadavre”, manifestând duritate și competitivitate excesivă pentru atingerea scopurilor, dorind să ajungem cel puțin la rezultatele lor, le vom copia comportamentul. De asemenea, mai sunt și situații în care avem repere greșite de feminitate. Dacă bunicile sau mamele noastre au trăit umilințe, jigniri sau alte astfel de situații nefericite ori, din contră, dacă în copilărie am fost expuse unui model de mamă de tipul femeii „bărbată”, adică total deconectată de corpul, emoțiile și feminitatea ei, foarte activă în a prelua și a manifesta atribuțiile bărbatului, ceea ce noi vom duce mai departe în viețile noastre va fi un model greșit de feminitate. De asemenea, falsele modele de feminitate, de care abundă mass-media, axate strict pe aspectul exterior, având o conduită de parvenire și de lipsă a valorilor, nu fac decât să adâncească acest dezechilibru al feminității.

„Femeia feminină atrage succesul, natural, în viaţa sa”

674 18 2- Aminteați mai devreme despre profesie. Să înțelegem că femeile de carieră nu pot fi feminine?

- Femeile axate pe carieră, cu orice preţ, manifestă o energie feminină scăzută și au adesea un comportament de deconectare de propriul corp și de emoțiile lor, mult mai preocupate fiind de scopul final, anume succesul, decât de ele însele. A nu se înțelege că o femeie, conectată la energia sa feminină, nu poate avea succes în plan profesional. Diferența este că, pentru ea, drumul spre succes este natural și fără compromisuri, deoarece nu se pierde din vedere nicio clipă pe ea însăşi sau nevoile sale. Femeia feminină atrage succesul, natural, în viaţa sa. La polul opus, se află femeile care sunt într-o perpetuă grijă cu privire la ziua de mâine. Grijile financiare și stresul slăbesc feminitatea, vitalitatea, sexualitatea, creativitatea și bucuria din viețile lor, ceea ce implicit va aduce un dezechilibru interior. Nu în ultimul rând, ceea ce ne mai slăbește feminitatea este stilul de viață dezorganizat și nesănătos: un regim alimentar nepotrivit, nopți pierdute, odihnă puțină și starea de continuu roller coster emoțional, în care stăm fără a încerca nimic pentru echilibrarea noastră.

„Creaţi-vă propriile ritualuri de conectare la sinele dumneavoastră profund”

- Cum putem să ne (re)conectăm la feminitatea noastră?

- Dacă în Antichitate existau ritualuri de trecere, prin care fetițele erau învățate de femeile înțelepte din trib cum să se conecteze la feminitatea lor profundă și să o manifeste în viețile lor, astăzi, aceste ritualuri nu numai că lipsesc cu desăvârșire, dar ceea ce ducem cu noi este o feminitate contorsionată, plină de răni dobândite în istoria personală, dar și în istoria umanității. Pentru a redeveni feminine, trebuie să ne creăm propriile ritualuri de conectare la sinele nostru profund, deci la feminitate! Acest lucru înseamnă să ne acordăm timp de calitate nouă însene, prin care să investim anumite obiceiuri rutiniere zilnice cu emoție și însemnătate. Iată câteva exemple prin care puteți face acest lucru: dușul rapid, în cinci minute, poate fi înlocuit cu o baie fierbinte, armonizată cu spumă, cu petale de trandafiri, cu lumânări și cu muzică; o ceșcuţă cu cafea băută în grabă, în picioare, poate fi savurată pe îndelete în compania unei cărți bune ori cu pauze de focusare pe respirația proprie; jumătate de oră de așteptare până când mașina de spălat a terminat programul se poate transforma în jumătate de oră în care ne așezăm confortabil și încercăm să ne conectăm conștient cu noi prin meditație și/sau introspecție. Practic, orice formă de acțiune pe care încetezi să o mai faci automat, pe repede înainte, deconectată de tine, de corpul și de emoțiile tale, căreia îi adaugi, în schimb, savoare, aducându-te pe tine în „aici și acum”, devine o cale de accesare a feminității tale profunde.

- Ce le sfătuiți pe femeile care prin prisma meseriei și a rolului în familie au un stil de viață agitat?

- Dragile mele, vă invit să puneți pauză agitației cotidiene și să vă conștientizați feminitatea! Atunci când taskurile, grijile și viața de zi cu zi vă domină, este timpul să luați o pauză, să vă relaxați puțin, să vă detașați și să căutați adânc în sufletul dumneavoastră acele emoții care să vă bucure sufletul. Tot ceea ce faceți cu bucurie, cu pasiune, care vă face să vibrați de plăcere, indiferent că este vorba despre un hobby sau despre profesia voastră, este încă un prilej de manifestare a energiei feminității în viața dumneavoastră. Doar astfel puteți readuce în existența dumneavoastră abundența, frumusețea, bucuria, iubirea, magia și misterul.

„Multe dintre noi am experimentat transformarea de la firi vesele, visătoare și optimiste la un «robot» setat pe muncă, fără planuri și speranțe, închise și împietrite în fața a tot ceea ce înseamnă sentiment“

„Faceţi-vă prietene femei şi nu mai fiţi critice!“

- Ce alte metode mai putem utiliza pentru reconectarea la feminitate?

- Creați-vă un grup de femei dornice să pornească și ele în călătoria feminității! În cadrul unui astfel de grup veți putea „curge” nestingherite cu emoțiile pe care le aveți, pozitive sau negative, fără a fi judecate sau a pretinde că sunteți altcineva decât sunteți. Acesta va fi cercul vostru sacru de femei prin intermediul căruia vă puteți conecta împreună la fluviul inconștient al feminității care curge prin noi toate. De asemenea, vă recomand să nu mai fiți critice cu privire la celelalte femei. Încercați să salutați calitățile și femininul frumos din ele, în loc să fiți focusate pe ceea ce nu este în regulă la ele.