Main menu

header

676 28 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Există localități care par desprinse din povești pentru că oamenii locului pictează casele cu motive tradiționale. Frumusețea străveche a acestor motive culturale a transformat sate și comune din toată Europa, și nu numai, în adevărate muzee, patrimoniu universal în aer liber.

Comuna „încondeiată” din România

676 28 2Ciocănești a fost prima așezare locuită apărută în calea ctitorilor Moldovei. Aceștia au găsit aici meșteri făurari pentru armele lor, de unde și denumirea comunei, de la „ciocănarii de arme” din atelierele lui Ștefan cel Mare. Comuna Ciocănești este atestată documentar din anul 1400. Situată în județul Suceava, localitatea este un adevărat muzeu în aer liber. Toate casele sunt pictate sau „încondeiate”, cum spun localnicii, iar acest lucru i-a adus un renume național și mondial. Pereții locuințelor sunt ornați cu motive tradiționale care se regăsesc pe bundițele, catrințele, cămășile și alte obiecte din portul popular al românilor. Între zidurile decorate cu motive populare sunt așezate la loc de cinste covoare, carpete și ștergare. Tradiția pictării caselor a apărut în 1950, când primarul de atunci, meșter popular și cioplitor în lemn, a pictat o casă. Locuința aparține astăzi Leontinei Țăran. „Nu se desenează orice, se face după tradiție. Lumea nu se întrece aici în etaje cât mai multe, betoane cât mai impozante și termopane cât mai fițoase. Mult mai important e desenul care îmbracă pereții exteriori ai caselor. Dacă ai desenele mai spectaculoase, așa ești considerat un gospodar adevărat. Ba chiar se mai zice că și culorile sunt ca sufletul omului”, explică proprietara. Oamenii din comună sunt obligați să respecte arhitectura țărănească, și astăzi există în Ciocănești peste 600 de locuințe care s-au transformat în case de patrimoniu. „Întâi tencuiesc cu ciment, var și nisip, după ce se uscă pun var, ciment și nisip și cu un model desenez deasupra și-l sculptez cu ceva anume care trebuie sculptat. După ce se usucă îl vopsesc, dau culoarea varului și apoi dau modelul național cu diferite culori”, arată Silvia Șcheul, meșter popular. Localnica Cristina Timu precizează că acest obicei se păstrează cu sfințenie și se transmite din generație în generație. În comună se află Muzeul Național al Ouălor Încondeiate, și tot aici au loc peste an Festivalul Național al Ouălor Încondeiate și Festivalul Național al Obiceiurilor și Tradițiilor Populare, Festivalul Național de Datini și Obiceiuri din străbuni și Festivalul Național al Păstrăvului.

Așezarea-curcubeu Zalipie, din Polonia

676 28 3Una dintre cele mai renumite așezări europene din perspectivă turistică este Zalipie, din Polonia. Aici, fiecare zi pare o sărbătoare grație picturilor de excepție care există pe pereții caselor. Dintr-un sat cu locuințe modeste, pline de urmele fumului sobelor, Zalipie este astăzi una dintre cele mai prețuite localități poloneze, un paradis al culorilor și motivelor tradiționale. Fiecare casă este decorată cu desene florale viu colorate, pictate de femeile din sat, care pe vremuri își făceau singure pensulele necesare, din păr de cal. Apoi au transmis meșteșugul din generație în generație, iar astăzi Zalipie este un loc cunoscut în lumea întreagă. Totul a început cu dorința gospodinelor de a acoperi urmele de fum de la sobă în onoarea unor sărbători religioase, precum și ca o manifestare în sprijinul depășirii traumelor celui de-Al Doilea Război Mondial, care a avut un preț uriaș pentru polonezi. Treptat, desenele s-au „mutat” afară, și fiecare casă are propria „amprentă” florală, ca un laitmotiv care se regăsește și în interior. Nu doar casele sunt pictate, ci tot ce este făcut de mâna omului, de la cotețe la poduri sau la cuștile câinilor.

O bătrână a făcut din satul ceh Louka o pictură vie

676 28 4Are 90 de ani, și povestea sa a făcut înconjurul lumii. Agnes Kasparkova a lucrat toată viața în agricultură, apoi s-a apucat să picteze, în fiecare sezon cald, pereții locuințelor din satul său natal din Cehia, Louka. De cum se încălzește afară, nonagenara, care a preluat acest meșteșug de la o altă femeie din sat, își ia cele necesare și transformă fiecare perete sau cadru de fereastră într-un tablou cu motive tradiționale din Moravia. Ecourile gestului său nu au întârziat, dar femeia a rămas modestă și afirmă că face ceea ce face „din plăcere”. Un obiectiv pe care Agnes nu-l ratează niciodată este biserica din sat, unde în fiecare primăvară bătrâna împrospătează motivele și culorile, albastrul preponderent devenind și mai vibrant.

Italia în nuanțe pastel

Localitatea Orgosolo, din Sardinia, are renumele unui spațiu în care manifestul politic desenat pe pereții imobilelor se împletește cu scenele tradiționale, tipic italiene. Aici se poate vedea satira socială, îmbinată cu simboluri vechi sau cu scene idilice, toate cu mesaj care arată, într-un fel sau altul, atitudinea localnicilor față de evenimente și de istorie. La Balbido, în Trentino, Centrul istoric este „nemișcat” de secole, și astfel s-a păstrat ca o frescă memorabilă. Pereții pictați din această localitate spun povești de dragoste, legende cu miez, înfățișează scene pastorale unice. Cât despre așezarea Valloria, aici „fața pictată” a localității se schimbă în fiecare an. Întreaga comunitate se transformă, o dată pe an, într-o uriașă pânză pe care artiști veniți din toată lumea își expun talentul și viziunea, creând un muzeu contemporan în aer liber în toată regula. Nu în ultimul rând, Italia pastelată se dezvăluie și la Vietri sul Mare, în frumoasa Campania, unde zidurile caselor surprind scene emoționante ale vieții de fiecare zi, sau în satul Dozza, una dintre cele mai frumoase așezări medievale ale țării, celebră nu doar pentru casele pictate în stil tradițional, ci și pentru plusul pe care îl aduce aici desfășurarea Bienalei Zidurilor Pictate, manifestare care reunește sute de artiști care dau culoare așezării.

Localitățile ca niște cărți poștale din Germania

676 28 5Bavaria este un ținut al tradițiilor fermecătoare, tipic germane, irezistibile pentru milioane de turiști. Una dintre localitățile care se dezvăluie în culori minunate pe fațadele caselor este Obberamagau. Așezarea este celebră de secole pentru faptul că aici au existat dintotdeauna meșteri neîntrecuți în sculptarea lemnului, obiectele realizate de ei ducând faima localității în toată Europa încă din secolul al XVIII-lea. Tot de atunci a apărut și obiceiul pictării caselor. La început au fost simple ornamente pentru împodobirea fațadelor, apoi totul s-a extins la înfățișarea imaginilor religioase sau a motivelor tradiționale. Scenele din basme își au, de asemenea, locul lor - în Obberamagau pot fi văzute ziduri pictate cu Scufița Roșie sau Hansel și Gretel. Tot ca o carte poștală arată și localitatea bavareză Garmisch-Partenkirchen, din inima Alpilor. Inițial au existat două comunități, cu stiluri relativ diferite, dar organizarea Olimpiadei din 1936 a generat unificarea lor, ca să arate ca un oraș mare pentru inspecția Comitetului Internațional Olimpic. Orașul a rămas până astăzi o renumită stațiune de schi și un spațiu cu priveliști care taie răsuflarea. La toate acestea se adaugă fermecătoarele case pictate. Oriunde se întoarce privirea, ochiul percepe scene istorice sau legende, motive tradiționale ori simboluri religioase. În unele locuri există și redarea prin desen a unor frontoane sau alte elemente de arhitectură care de fapt nu există decât pictate, reprezentări de animale, plus, firește, pervazurile care „explodează” de flori. Tot în Bavaria, la Mittenwald, casele cu balcoane tradiționale din lemn surprind privirea și farmecă sufletul cu fațadele pictate cu măiestrie, majoritatea fresce baroce, care abundă de culori, de simboluri şi de scene biblice.

„Fiecare model pictat reprezintă ceva: rombul este simbolul înțelepciunii, pătratul este simbolul inteligenței, cercurile sunt infinitul și eternitatea, plasa şi sita sunt separarea binelui de rău, înțelepciunea omului de a alege între ele“ Cristina Timu, Ciocăneşti

Cucuteni, povestea ilustrată a unei străvechi culturi

676 28 6Satul Cucuteni, din judeţul Iaşi, a fost readus la viață prin culoare cu ajutorul picturilor realizate aici de un grup de artişti şi copii care au ilustrat porţile şi casele cu motive reprezentative, ca să atragă atenţia asupra culturii străvechi de la care așezarea și-a luat numele. Odată pictate, casele din Cucuteni par din turtă dulce, adevărate opere de artă. Gardurile, porţile şi fântânile sunt pregătite parcă pentru sărbătoare, toată opera având în prim-plan celebrele simboluri, vechi de cinci milenii, din cultura Cucuteni - spirala, silueta feminină, maternitatea.

„Iubesc ceea ce fac și vreau să ajut la înfrumusețarea satului“ Agnes Kasparkova, Louka

Culorile calde din Siberia

676 28 7Regiunea siberiană Buryatia este spațiul în care există două nestemate ale tradiției rusești: satele pictate Desyatnikovo și Tarbagatay. Cel dintâi intra pe lista celor mai frumoase localități din Rusia în 2016. Nu întâmplător: faimos pentru peisajele magnifice, cu munți împăduriți și o natură severă, impunătoare, localitatea se prezintă în culori vibrante, strălucitoare, care întâmpină vizitatorii de pe pereții fiecărei case. În ceea ce privește satul Tarbagatay, acesta face parte din Patrimoniul UNESCO încă din anul 2001. Fondată la începutul secolului al XVIII-lea de un grup de creștini ortodocși, așezarea uluiește prin ansamblul de case pictate din care este alcătuită. Fiecare pervaz, fiecare fereastră sau ușă poartă motivele specifice rusești, în toată splendoarea lor tradițională.