Main menu

header

676 18 1de Carmen Ciripoiu şi Raluca Ogaru

Cum să vă înțelegeți mai bine cu cei din jur? Să le câștigați încrederea celor cu care intrați în contact, determinându-i, totodată, să vă accepte mai ușor ideile și dorințele? Ce metode să adoptați pentru a vă relaxa rapid în cele mai grele momente? Toate aceste întrebări au un singur răspuns: folosiți cele mai bune trucuri psihologice care funcționează la nivel subconștient. Nu uitați că arta de a influența oamenii din jur presupune, înainte de toate, o bună cunoaștere a psihologiei umane.

Urmăriți schimbarea comportamentului celorlalți

Printre cele mai indicate trucuri pentru a se vedea dacă o persoană vă place este ca atunci când interlocutorul vorbește, dumneavoastră să zâmbiți și să aprobați din cap. Această mișcare, spun specialiștii, indică faptul că tot ceea ce spune cel din fața dumneavoastră v-a stârnit interesul. Veți observa cum ușor, ușor, chiar dacă la început nu v-a plăcut, interlocutorul își va schimba comportamentul. De asemenea, se recomandă ca atunci când cineva nu vă place să îi rețineți atenția cu așa-numita metodă a lui Benjamin Franklin: „Ţintește mai sus decât unde vrei să ajungi de fapt”. Legenda spune că a vrut să câștige în fața unei persoane care nu-i acorda nicio atenție. În consecință, s-a gândit să-i ceară acesteia să-i împrumute o carte rară, pe care, atunci când i-a restituit-o, i-a mulțumit. Surprinzător, dacă până atunci persoana nu l-a plăcut deloc, din acel moment, între cei doi s-a închegat o prietenie. După ce oamenii de știință au studiat această teorie, au ajuns la următoarea concluzie: dacă cineva vă face o favoare, s-a gândit că meritați ajutorul și, în mod inconștient, va hotărî că vă place. De asemenea, dacă sunteți într-un grup de cunoștințe sau chiar de necunoscuți și vreți să vedeți cine vă agreează cu adevărat, faceți o glumă bună. Instinctiv, când toată lumea râde, fiecare se uită la cel pe care-l place cel mai mult.

Mâncarea înlătură tensiunea

Nu există om care, înainte de un eveniment important, o discuție ce poate avea urmări sau discurs public să nu aibă emoții cumplite. Cum trebuie acestea înlăturate? Specialiștii spun că cea mai bună metodă este să mâncați ceva sau să mestecați gumă. În acele momente, creierul primește semnalele unei situații normale și eliberează hormoni care vă calmează, înlăturând tensiunea. Un alt moment stresant este cel în care vă aflați în fața unui angajator. Pentru a scăpa de acele momente mai mult decât încărcate, faceți un exercițiu de imaginație: priviți-l pe potențialul dumneavoastră șef ca pe un vechi prieten pe care nu l-ați mai văzut de foarte multă vreme. Veți observa cum această tehnică vă va calma foarte repede, și astfel veți fi în stare să faceți față oricărei întrebări. V-ați gândit vreodată cât de mult vă afectează lucrul cu oamenii, mai ales cu cei necunoscuți? Câte energii negative puteți atrage fără să vă dați seama? Chiar dacă pare surprinzător, de mare ajutor este să montați în spatele dumneavoastră o… oglindă. Veți constata că cei cu care colaborați vor deveni brusc mai drăguți, mai înțelegători și mai împăciuitori. Motivul? Nimănui nu îi place să-și vadă fața în oglidă plină de nervi sau transformată de furie. În cazul în care cineva vă privește foarte atent și vreți să îndepărtați acest lucru, aplicați un truc extrem de simplu, dar cu mare efect: căscați! Priviți apoi în jurul dumneavoastră și veți vedea că toți vor face la fel!

Programați-vă întâlnirile la începutul sau la finalul zilei

676 18 2Ca să aveți succes la toate întâlnirile pe care urmează să le daţi curs, specialiștii vă îndeamnă să le programați fie la începutul zilei, fie la finalul acesteia. Mai mult, dacă aveți un interviu de angajare, încercați să fiți primul sau ultimul candidat. Motivul? Veți stârni interesul celorlalți, care vă vor ține minte. De asemenea, este incredibil cât de multe indicii pot furniza picioarele. De ce? Pentru că acestea, spun cei care studiază limbajul corpului, sunt cele mai „sincere” părți ale corpului. Picioarele care se mișcă dintr-o parte într-alta arată fie o stare de bucurie, fie una de nervozitate sau nerăbdare, iar cele încrucișate sunt un semn de relaxare. La polul opus se află gleznele încrucișate, care de obicei înseamnă disconfort, stres sau insecuritate. De asemenea, dacă vă apropiați de interlocutori și observați că aceștia își îndreaptă corpul spre dumneavoastră, dar țin picioarele în altă direcție, e un semn că nu vă plac. În plus, dacă vârfurile picioarelor sunt aliniate pe o altă direcție decât a dumneavoastră, înseamnă că vor să încheie conversația cât mai repede posibil și să plece.

Nu corectați oamenii când greșesc!

Specialiștii susțin că este greșit să corectați o persoană atunci când greșește, pentru că riscați să îi întoarceți pe alții împotriva dumneavoastră. Și totuși, cum vă puteți manifesta dezacordul pentru ca discuția să nu ia o altă turnură? Cu ajutorul teoriei care se numește „pivotul Ransberger”, inventată de Ray Ransberger şi Marshall Fritz. Ideea de bază este simplă: în loc să vă certați sau să discutați în contradictoriu, ascultați ce are celălalt de spus, apoi încearcați să înţelegeți cum se simte şi de ce. Ulterior, pe un ton cald, explicați-i punctele comune, în care opiniile se întâlnesc. Această atitudine a dumneavoastră le va capta atenția celorlalți, chiar dacă dumneavoastră de fapt corectați pe cineva. În plus, psihologii afirmă că, dacă veți asculta ce spun ceilalți și veți reformula cuvintele sub forma unei întrebări, ca o confirmare a atenției acordate, aceștia se vor simți mult mai confortabil. Acest lucru aduce cu sine o amiciție puternică, oamenii dorind din ce în ce mai mult ca, la rândul lor, să vă asculte.

Foarte important, ca să vă transformați într-un „magnet de oameni“, este să pronunțați cât mai des numele persoanelor

Puterea complimentelor

Specialiștii susțin că puterea pe care un compliment o are asupra cuiva este imensă. Problema este să învățați să faceți aceste complimente așa cum scrie la carte. Astfel, puteți face un comentariu apreciativ despre imaginea persoanei, despre comportamentul acesteia sau despre ceva ce deține. Dar atenție la cuvinte, pentru că riscați ca persoana complimentată să creadă, măcar și pentru câteva secunde, că doar ați vrea ceva de la ea și s-ar putea să refuze, în sinea sa, gestul. Care este atunci secretul artei de a face complimente perfecte? Trucul, spun specialiștii constă în două cuvinte magice: „Pentru că”. Iată un exemplu concludent: dacă inițial îi veți spune unei persoane „Îmi place cum îți stă părul acum”, ca să blocați pragul de respingere puteți spune „Îmi place cum îți stă părul acum, pentru că îți pune în evidență faţa”. Până la urmă, nu trebuie decât să vă folosiți creativitatea și veți vedea cum situația se schimbă în bine.