Main menu

header

676 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Cetăţile Ponorului, Everestul speologiei româneşti

Unul dintre cele mai mari complexuri carstice din România, aflat în Munții Apuseni, Cetățile Ponorului au o lungime de 3.800 de metri și sunt situate pe platoul carstic Padiș (Munții Bihorului), la capătul aval al Văii Cetăților, la 950 de metri altitudine. Se poate merge de la Padiș pe marcajul punct albastru (două ore de mers) și șoseaua forestieră care se desface din șoseaua Pietroasa-Padiș. La Cetățile Ponorului se poate ajunge și din centrul stațiunii turistice Arieșeni, urmând drumul comunal până în satul Cobleș, iar de acolo, marcajul cu triunghi roșu. Cei zece kilometri până în satul Cobleș se pot parcurge cu mașina, iar apoi pe jos.

Una dintre cele șapte minuni naturale ale României

Cetățile Ponorului sunt considerate ca fiind „una dintre cele șapte minuni naturale ale României”. Numele de „Cetăţi ale Ponorului” se referă, în primul rând, la ceea ce s-ar putea considera ca fiind „sectorul de suprafaţă” al unui fenomen carstic. Este vorba despre un ansamblu de trei mari circuri calcaroase, denumite „doline”. Dintre acestea, dolina centrală reprezintă închiderea în fund de sac a Văii Cetăţilor. Albia acestei văi ia sfârşit la baza unui perete impresionant, de peste 150 de metri înălţime. În acest perete este decupat un portal care copleșește privitorul cu o înălțime de 70 de metri, „poarta” spre adâncuri.

Dimensiunile interioare ale dolinelor sunt impresionante

Peștera Cetățile Ponorului are o galerie principală de doi kilometri lungime, de dimensiuni impresionante, în care un râu puternic, poate cel mai mare râu subteran din țară, curge formând cascade, repezișuri și vâltori. Intrarea în peșteră se face prin portalul amintit, care perforează peretele primei doline, cu dimensiuni gigantice: 300 de metri adâncime și 1.000 de metri diametru. Tot aici, sub portal, iese dintr-o galerie râul ce dispare în sifonul din Peștera de la Căput. Apa dispare apoi imediat în altă gură de galerie, care reprezintă începutul râului subteran al Cetăților. După câteva zeci de metri de la intrare se intersectează dolina a doua, de 70 de metri diametru și 150 de metri înălțime, cu pereți verticali. A treia dolină este cea mai mare și dă acces direct la galeria activă.

Peștera Cetățile Ponorului poate fi vizitată, atât zona de suprafață, cât și galeria subterană, cu mijloace de iluminare și cizme de cauciuc. În continuare, galeria poate fi parcursă de echipe de speologi experimentați și necesită costume impermeabile, bărci de cauciuc, cizme, corzi, coborâtoare, blocatoare