Main menu

header

677 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Moneasa, „Valea Vindecării“ din Munţii Codru-Moma

La vreo sută de kilometri de Arad, mii de turişti vin an de an pentru a se trata într-un peisaj de vis, în apa termală care se „încăpățânează” să rămână în intervalul de temperatură 25-30 de grade Celsius fie vară, fie iarnă. Denumită „Perla Munților Apuseni”, stațiunea Moneasa se „cuibărește” într-o mică depresiune de pe Valea Moneasa, relativ joasă, la poalele ramei muntoase a Masivului Codru-Moma, la o altitudine medie de 280 de metri.

Tratamente și refacere într-un cadru natural magnific

Strict medical, Moneasa are ca profil cura și tratamentul pentru afecțiuni ale sistemului nervos central și periferic, ale sistemului locomotor, unele afecțiuni ginecologice, nevroză astenică, reumatologie și boli asociate, de nutriție, metabolice (diabet, obezitate). Factorii naturali de cură sunt climatul, care are un efect calmant asupra organismului uman în general și asupra sistemului nervos central în mod particular, dar și apele minerale oligoterme, cu temperatura de 25-32 de grade Celsius, ape bicarbonatate, calcice, magnezice, sodice și hipotone. Zona este ideală nu numai pentru multiple tratamente, dar și pentru odihnă, liniște, relaxare și oferă multe posibilități de cazare, pentru toate „portofelele”, stațiunea fiind foarte solicitată, mai ales vara. Vă stau la dispoziție hoteluri, cabane și pensiuni agroturistice prevăzute cu echipamente moderne pentru orice anotimp, poziționate în locuri pitorești, înconjurate de peisaje magnifice, care au toate utilitățile necesare unei șederi confortabile. Aveți la alegere în Moneasa restaurante de mai multe tipuri, inclusiv vegane, unde puteți găsi mâncare pe bază de ingrediente bio.

Greu de ales obiectivul de vizitat...

Oferta turistic-culturală este, de asemenea, generoasă la Moneasa, simpla enumerare fiind mai mult decât elocventă: pârtia de schi cu o lungime de 250 de metri, ștrandul, Cetatea Dezna, Hanul Deznei, tezaurul dacic de argint de la Gura Văii, Platoul carstic Tinoasa, Peștera Liliecilor, Peștera Albă, Grota de la Băi, cariera de marmură neagră și roșie, Cascada Boroaia, rezervația de nuferi, rezervația de laur (10 kilometri de Gurahonț), casa pictorului și sculptorului Gheorghe Groza (nr. 180), galeria de sculptură în piatră.

Puteți ajunge la Moneasa cu maşina, pe DN 79A, dinspre Şicula, apoi pe DJ 792B sau pe DJ 792E dacă veniţi dinspre Gurahonţ. Din Arad şi din Timişoara circulă zilnic curse de autobuz spre Moneasa