Main menu

header

678 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Huda lui Papară, peştera superlativelor

Peștera Huda lui Papară, din Munții Trascăului, cumulează toate superlativele pentru un astfel de loc: cea mai lungă, cea mai denivelată, cea mai dificilă, cu cea mai mare sală, cu cea mai înaltă galerie, cu cel mai lung curs subteran, cu cel mai mare debit, cu cea mai mare cascadă, cu cea mai mare colonie de lilieci din Europa, cu cele mai lungi și mai numeroase excentrite, cu cel mai mare depozit de chiropterit (zăcământ de fosfați realizat în peșteri pe seama unor depozite vechi de guano, acumulări de excremente produse de păsări și lilieci) din România - aproximativ 60 de... vagoane!

Acces facil atât pe jos, cât și cu mașina

Peștera se află pe teritoriul satului Sub Piatră, comuna Sălciua, județul Alba, în partea de nord-vest a Munților Trascăului, la obârșia Pârâului Valea Morilor, afluent pe dreapta al Arieșului. Se poate ajunge la ea pe DN 75 Turda-Câmpeni, până în localitatea Sălciua de Jos, iar de aici pe drumul comunal parțial asfaltat, circa cinci kilometri, până în cătunul Sub Piatră. În zonă există trasee turistice de acces şi din partea de sud a Munţilor Trascăului, dinspre comunele Rimetea şi Ponor. Traseul este destul de uşor şi poate fi parcurs în câteva ore.

Sala Minunilor are 102 metri înălțime!

Intrarea în peşteră, la altitudine absolută de 567 de metri, este înaltă de aproape 40 de metri şi pare o despicătură artificială în peretele de calcar, baza îngustă de șase metri fiind ocupată de un lac cu o adâncime de până la doi metri. Huda lui Papară are zone de acumulare de aer cald (20 de grade Celsius), iar lungimea galeriilor bogat decorate cu stalactite şi stalagmite este de 2.022 de metri. Peştera este o adevărată reţea subpământeană, o enormă succesiune întortocheată de tuneluri, de palate şi de săli fie înalte, fie înguste, cu denumiri sugestive: Sala Minunilor, Sala Virgină, Labirintul Luduşan, Sala Tăcerii sau Sala Crucii cu Sifonul. La finalul peşterii, în Lumea Frământată, se ajunge sub Cascada Gemânată, care poate fi trecută la liber doar de un bun căţărător. Sala Minunilor are, în cel mai înalt punct, 102 metri.

Peştera Huda lui Papară este casa celei mai mari colonii de lilieci din Europa: circa 84.000 de exemplare din nouă specii