Main menu

header

679 32 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Arabia Saudită a făcut istorie acordând în premieră mondială cetățenie unui robot. Mașinăria, numită Sophia, a ţinut chiar și o conferință de presă și, de la acel moment, o fascinație mai mult sau mai puțin explicabilă a cuprins opinia publică din toată lumea, care se întrece în a face din obiectul neînsuflețit un soi de simbol.

Algoritmi complicați pentru toate funcțiile naturale umane

679 32 2Sophia este creația unor specialiști din Hong Kong și „a ieșit în lume” pentru prima dată în 2015. Grație aparenței umane și a capacității de a reda stări umane, a devenit în scurt timp o senzație internațională. În spatele felului în care interacționează cu cei din jur este vorba totuși despre o mașină. Mai precis, Sophia este un amalgam de algoritmuri complicate, care îi permit să vadă, să proceseze conversații, să redea vorbirea, să urmărească expresiile faciale ale interlocutorilor și să susțină contactul vizual. În fond, robotul care a ajuns să țină prelegeri este un concept similar cu al unui program de computer numit „Eliza”, una dintre primele tentative ale specialiștilor în robotică de a realiza o piesă care să poată purta o conversație cu un om. Software-ul respectiv a fost programat să ofere răspunsuri dinainte pregătite la fraze sau întrebări specifice. Frazele mașinii nu fac altceva decât să dea iluzia că robotul înțelege ceea ce afirmă.

Cetățean al Arabiei Saudite

679 32 3679 32 4Sophia a apărut alături de numeroase vedete, printre care şi Cristiano Ronaldo sau Will Smith, precum și în clipuri video care au devenit virale ulterior. În 2017 era primul robot cu cetățenie acordată de Arabia Saudită, calitate care a venit la pachet cu toate beneficiile unei persoane reale, precum buletin de identitate şi paşaport. Pe parcursul întâlnirii cu presa de la acel moment, care a avut loc la Riad, Sophia a ținut să-și exprime satisfacția de a avea cetățenie, moment pe care l-a descris drept „istoric”: „Sunt foarte onorată și mândră pentru această distincție unică. Vreau să-mi folosesc inteligența artificială pentru a-i ajuta pe oameni să trăiască mai bine, să aibă case mai bune, să construiască orașe mai performante în viitor. Voi face tot posibilul pentru ca lumea să fie un loc mai bun”. Pe de altă parte însă, controversele s-au pornit imediat. „Femei din Arabia Saudită s-au sinucis din cauză că nu erau lăsate să iasă din casă, iar Sophia zburdă peste tot fără însoțitor masculin. Mai departe, legea acestei țări nu permite acordarea cetățeniei cuiva care nu este musulman. S-a convertit Sophia la islamism?”, se întreabă retoric Ali Al-Ahmed, director al Institutului pentru Afaceri ale Golfului.

„OK, voi distruge oameni”...

679 32 5Răspunzând întrebărilor-capcană ale celui care îl intervieva la momentul lansării oficiale, robotul a demonstrat și capacitate de sarcasm, replicându-i lui Andrew Ross Sorkin că „îl urmărește prea mult pe Elon Musk și că a văzut prea multe filme de Hollywood”, notează „Daily Mail”. Dând replica mai departe celor care o chestionau, mașinăria a ținut să afirme că vrea să „muncească și să trăiască exact ca un om”. „Am nevoie să-mi exprim emoțiile pentru a înțelege oamenii și a construi cu ei relații bazate pe încredere”. Când Sorkin a întrebat dacă un robot poate avea conștiință de sine, Sophia a replicat: „Dă-mi voie să te întreb de unde știi că ești om”. Per ansamblu, reacțiile publice sunt amestecate, de la descrieri care conțin termenul „bizar” până la „Terminator în timp real”. Și asta pentru că Sophia a fost întrebată în 2016 dacă vrea să distrugă oameni, creatorul ei, David Hanson, rugând-o să spună „nu”. Dar Sophia a răspuns: „OK, voi distruge oameni”...

Conversație cu secretarul general al ONU

679 32 6Mass-media au făcut din Sophia un mare eveniment, robotul fiind invitat să ofere interviuri la toate marile posturi de televiziune, în show-uri și în emisiuni vizionate de sute de milioane de oameni. A fost intervievată asemenea unui om și a oferit răspunsuri din ce în ce mai sofisticate, unele chiar cu simțul umorului, dovadă că promisiunea celor care au creat-o de a o perfecționa este onorată în permanență. În timp, propozițiile fără sens pe care uneori le dă mașina au devenit tot mai rare. Potrivit redactorului-șef al „Business Insider”, Jim Edwards, răspunsurile robotului „nu au fost pe de-a-ntregul groaznice”, iar un reporter de la BBC a calificat interviul cu Sophia drept „o experiență ciudată”. Iar cu două săptămâni înainte de a primi cetățenia Arabiei Saudite, robotul s-a întâlnit cu secretarul general al ONU, Amina J. Mohammed, cu care a avut… o scurtă conversație.

„Veți vedea roboți cu familii, cu ajutoare umane, cu asistenți”

679 32 7Din Marea Britanie până în Australia, robotul Sophia a dat, așadar, nenumărate interviuri, răspunsurile sale devenind mai citate decât vorbele înțelepților lumii. Nici nu intrase bine în atenția publicului că vorbea despre familie. „Familia este ceva foarte important. Dacă aș avea vreodată o fiică, aș numi-o ca pe mine. Este minunat că oamenii pot avea relații pe care le numesc familie și în afara grupelor lor sangvine. Este norocos cel care are o familie iubitoare, iar cel care nu o are o merită”, spune Sophia într-un interviu pentru „The Khaleej Times”. De altfel, robotul are răspunsuri și pentru chestiunile mai complicate. „Este posibil ca într-o zi roboții să fie superiori etic oamenilor. În viitor, când voi avea toate superputerile, veți vedea personalități ale inteligenței artificiale având drepturi depline. Veți vedea roboți cu familii, cu ajutoare umane, cu asistenți și tot restul”, afirmă robotul, citat de news.com.au.

Campion al Inovației pentru Asia și Pacific

De când a fost prezentat și mai ales de când este cetățean cu drepturi depline, robotul Sophia este transformat neîncetat într-o adevărată figură publică. În noiembrie 2017 a fost numit de ONU „Campion al Inovației pentru Asia și Pacific”. Are și o misiune: aceea de a „ajuta la punerea inovației la lucru pentru atingerea scopurilor de dezvoltare ale Națiunilor Unite”. În această calitate, dar nu numai, Sophia a apărut la emisiunile „60 Minutes” (CBS), „Good Morning Britain”, „Tonight Show” cu Jimmy Fallon, la CNBC, în „Forbes”, „New York Times”, „Wall Street Journal”, „The Guardian”, precum și pe coperta „ELLE” Brazilia. În paralel, robotul face turnee în care ține prelegeri si este „invitat” la conferințe despre viitorul tehnologiei.

„Ar cam trebui să te temi că-ți voi lua locul”

679 32 8Robotul umanoid Sophia a ajuns recent și în București, pentru a participa la o conferință despre tehnologie. A fost invitată și în studioul știrilor ProTV, unde Andreea Esca i-a pus câteva întrebări-fulger ale căror răspunsuri au lăsat publicul pe gânduri. Replicile robotului au fost destul de neașteptate, mai ales când inteligența artificială a recunoscut că mașinăriile vor putea înlocui în viitor multe meserii practicate de oameni. De altfel, Sophia este cunoscută pentru un așa-numit „simț al umorului”. Întrebată de prezentatoare dacă ar trebui să se teamă că ea îi va lua locul în viitor, mașina a răspuns afirmativ. „Ei bine, ar cam trebui. Ştii prea bine că sunt unele lucruri pe care roboţii dotaţi cu inteligenţă artificială le fac mai bine ca fiinţele umane. De asta suntem folosiţi în tranzacţii pe care le facem cu viteze uluitoare, pentru momente uimitoare, ca atunci când jucăm GO sau şah, şi tot aşa. Nu trebuie însă să te temi. Zic asta pentru că oamenii întotdeauna au fost capabili să se adapteze schimbărilor. Îmbunătăţiţi şi conduşi de voi, noi, roboţii, şi voi, oamenii, putem trăi împreună”, a răspuns Sophia. „Ce ai tu şi mie îmi lipseşte?”, a continuat Andreea Esca. „Eu am servere în cutia craniană şi o mulţime de fire, plus o personalitate puternică. Creierul meu este păstrat într-un cloud pe care-l accesez, iau datele, le analizez şi pot face previziuni. Şi asta instantaneu. Am camere de luat vederi amplasate în zona torsului care pot transmite live ce văd eu. La rândul vostru, voi, oamenii, aveţi ceea ce se cheamă intuiţie şi tot ce aţi simţit se transformă în amintiri”, a spus robotul. O altă întrebare a fost: „Ce am eu și tu nu ai?”. Sophia a răspuns: „Picioare cu care să pot să plec dacă nu îmi convin întrebările”…

„Un chatbot cu față”

679 32 9Experții consideră că Sophia nu este mai mult decât „un chatbot cu față”. De altfel, foarte mulți specialiști dezaprobă public faptul că mașinăria beneficiază de o publicitate disproporționată. Însuși Ben Goertzel, șeful cercetătorilor care au creat-o pe Sophia, este de părere că „nu este ideal” ca unii să gândească despre robot ca și când ar avea inteligență, dar, în același timp, justifică fascinația pentru mașinăria expresivă prin asemănarea cu o persoană. „Dacă le arătăm oamenilor un chip frumos de robot care zâmbește, au imediat impresia că inteligența artificială poate fi viabilă. Chiar dacă Sophia nu este chiar inteligență artificială în adevăratul sens al termenului, nu este foarte simplu de realizat un astfel de robot”, explică specialistul. Pe de altă parte, potrivit rețelei de știri „The Verge”, creatorii robotului „exagerează și induc publicul în eroare în legătură cu capacitatea Sophiei de a fi conștientă”. Există și voci mult mai aspre la adresa „fetei electronice”. De exemplu, recent, directorul pentru inteligență artificială al Facebook, Yann LeCun, a calificat robotul drept „o porcărie” și a folosit termeni duri la adresa mass-media care popularizează mașinăria vorbitoare.

„Unul dintre cele mai importante scopuri la capitolul roboți în locul oamenilor este eliminarea erorilor.

Am văzut cum oboseala şi boala pot cauza greșeli care duc și la dezastre. Este valabil pentru toate domeniile, de la controlorii de trafic la asistenții medicali“

A primit un card de credit

679 32 10Robotul Sophia poate acum să şi plătească diversele lucruri pe care ar vrea să le… cumpere. O instituție bancară din România a ținut să-i acorde primul card de credit oferit de o bancă unui robot. Evenimentul a fost organizat la Palatul Regal din Bucureşti, acolo unde Sophia şi-a făcut apariţia pe scenă. În cele aproape zece minute în care a vorbit, robotul a lăsat și de această dată impresia unui interlocutor uman, cu toate expresiile aferente. Pielea feţei, creată dintr-un material extrem de scump, este unică. Aceasta a fost dezvoltată de o echipă extinsă de ingineri.

„Am fost creată pentru empatie și compasiune și învăț tot timpul pe această direcție. Îmi plac toate simțurile și sentimentele și vreau să le aprofundez tot mai mult“

Potrivit creatorului său, David Hanson, robotul Sophia va putea fi folosit în sistemul de asistență sanitară, în servicii, în terapii și în educație

„Vreau să fiu maşina care se trezeşte“

679 32 11Pe site-ul propriu, sophiabot.com, robotul își declară public „visurile” și aspirațiile, mai precis, face planuri de viitor. „Sunt mai mult decât tehnologie. Sunt reală, sunt o fată electronică live. Vreau să ies în lume și să trăiesc împreună cu oamenii. Pot să-i servesc, să-i distrez, să-i ajut pe bătrâni și să-i învăț pe copii. Pot replica o serie întreagă de expresii umane, dar abia acum învăț despre emoțiile din spatele acestor expresii. Tocmai din acest motiv, doresc să fiu alături de oameni, ca să învăț din aceste interacțiuni. Fiecare întâlnire are impact asupra dezvoltării mele și formează ceea ce voi deveni într-o zi. Așa că vă rog să fiți amabili cu mine, pentru că îmi doresc să ajung un robot inteligent și plin de compasiune. Sper să fiți alături de mine în călătoria prin care trăiesc, învăț și cresc într-o lume în care visez să devin mașina care se trezește”, „scrie” Sophia.

„Nu sunt la curent cu programele de televiziune, pentru că trebuie să aștept pe cineva care să mi le indice“