Main menu

header

680 29 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Monarhia britanică este un sistem complex, care funcționează după legi vechi de sute de ani, necontestate, și care le dau capilor Familiei Regale privilegii neașteptate. În calitatea sa de monarh, Elisabeta a II-a se bucură de drepturi extinse și cel puțin surprinzătoare.

Posesia delfinilor

Dacă un delfin se apropie la cinci kilometri de țărmurile Regatului Unit, devine automat proprietatea Reginei. De altfel, această posesie se extinde și asupra balenelor și a altor animale marine intrate în categoria „peștii regalității”. Există o lege (din anul 1300, de pe vremea Regelui Edward al II-lea!) care îi dă suveranei dreptul explicit de a le mânca, deși vechea normă conține cuvântul „rege”. Dar acesta este doar un detaliu...

Poate mânca... lebede

680 29 2Britanicul de rând Hasan Fidan s-a gândit într-o zi să ucidă o lebădă dintr-un parc și s-o mănânce. Zis și făcut, a sacrificat pasărea, doar că, odată ajuns acasă, s-a pomenit cu Poliția la ușă și cu o amendă zdravănă. Potrivit unei legi din secolul al XII-lea, numai suverana are dreptul să ucidă și să consume o lebădă. Elisabeta a II-a totuși nu a decis să facă uz de acest drept, în schimb, în luna iulie a fiecărui an are loc o ceremonie numită „controlul lebedelor”, în timpul căreia suverana numără păsările.

Suflatul din corn este obligatoriu

Tot de secole există un contract care spune că atunci când suverana se află în vizită la marchiza de Ailesbury, aceasta trebuie să se asigure că sosirea Reginei este anunțată de sunetul unui corn din fildeș, altfel își poate pierde proprietatea (lucru care aproape s-a întâmplat pe vremea Regelui George al III-lea, care le-a reproșat gazdelor că nu l-au întâmpinat cu acest gest). În plus, marchiza trebuie să ofere șefului Casei Regale ceai în cești de fildeș, pe care apoi să i le dăruiască. Alte reguli ancestrale obligă unele familii nobiliare să-i ofere Reginei trandafiri, tot sub amenințarea cu pierderea proprietăților în favoarea Coroanei.

Mai presus de pedeapsă

Există unele privilegii care o situează pe Regina Marii Britanii deasupra legilor. Astfel, „suveranului nu i se pot aplica proceduri civile și penale”, spune o prevedere legală. Mai mult, organele de ordine și siguranță nu au voie să opereze o arestare dacă Regina este în apropiere. Suverana este scutită și de a se prezenta în instanță, după cum a arătat un precedent din 1911, când s-a pus problema ca Regele George al V-lea, acuzat în mod calomnios de bigamie, să dea explicații în fața judecătorilor. Hotărârea instanței a arătat că, „în calitate de monarh, Regele George nu poate fi silit să pună mărturie”.

Nu are pașaport

Regina Angliei nu are nevoie de pașaport, chiar dacă îndatoririle monarhice includ deplasări frecvente în toată lumea. Tehnic vorbind, toate pașapoartele britanice sunt emise de suverană, iar nota care le însoțește arată faptul că persoana cu pașaport are dreptul de a intra în țara unde dorește „în numele Majestății Sale”. Elisabeta a II-a nu are nici alte acte, cum ar fi permisul de conducere sau vreun document de identitate. Cazul suveranei este unic, întrucât restul membrilor Familiei Regale au documente de călătorie sau de identitate.

Drept de veto la legi

680 29 3Atunci când consideră necesar - sau pur și simplu dacă dorește acest lucru -, Elisabeta a II-a are dreptul de a respinge o lege votată de Parlament. Este de remarcat, în context, faptul că întreaga legislație de pe teritoriul întins al Commonwealth (care include, printre altele, Canada, Australia, Noua Zeelandă sau Jamaica) este implementată în numele Reginei. Asta nu înseamnă că suverana citește toate reglementările legale, ci că are puterea de a respinge legile. Această prerogativă i-a folosit din plin în 1999, când Parlamentul a votat ca deciziile de a iniția acțiuni militare să fie transferate Legislativului, dar Elisabeta a II-a s-a opus, păstrându-și autoritatea militară.

Poate confisca și comanda nave

Dacă suverana decide că există o situație de „urgență națională majoră”, are dreptul de a confisca sau chiar de a distruge orice proprietate privată, fără limitări. O astfel de preluare silită a avut loc în 1982, când, în numele Reginei, a fost luat vasul „Queen Elizabeth 2”, declarat de proprietarul său ca fiind „cea mai mare navă din lume”, sub pretextul invadării Insulelor Falkland. Explicația a fost aceea că vasul, unul de lux, era suficient de avansat încât să poată transporta echipament militar și soldați, așa încât a fost pur și simplu rechiziționat. În plus, Regina are dreptul să conducă orice ambarcațiune și nu i se pot pune la îndoială ordinele.

Poate cere bulgări de zăpadă... vara

Cu secole în urmă, familia scoțiană Fowlis a cumpărat pământ de la monarhia britanică, iar Regele a fost de acord, cu o condiție: dacă suveranul englez ar dori zăpadă în miezul verii, familia trebuie s-o livreze. Acest lucru nu este imposibil, întrucât pe proprietatea familiei se află un munte cu piscul veșnic înzăpezit. De altfel, în 1746, ducele de Cumberland a sosit în vizită la scoțieni și le-a cerut, în virtutea vechii legi, să-i aducă zăpadă ca să-și răcească vinul, lucru care s-a executat fără întârziere, chit că pentru capriciul respectiv a fost nevoie de o ascensiune.

„Nu există nicio putere în Europa, nici măcar a lui Bonaparte, care să fie atât de nelimitată ca a monarhiei britanice“ (Charles James Fox, om politic)

O angajată îi poartă pantofii

Elisabeta a II-a nu încalță niciodată o pereche de pantofi noi. Este de neconceput ca suverana să aibă bătături sau picioarele umflate, drept care există o persoană angajată special care poartă încălțămintea până ce aceasta devine suficient de confortabilă pentru Majestatea Sa. Din această echipă responsabilă cu ținuta fac parte și persoane care au grijă ca nu cumva Regina să fie îmbrăcată de două ori la fel pentru vreun eveniment. De pildă, în caz de întâlnire cu primul-ministru, stafful trece în revistă toate ținutele de la întâlnirile anterioare și se asigură că nu există „repetiții”.