Main menu

header

681 28 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Fructele sunt alături de oameni din zorii societății și nu se poate imagina viața fără aceste comori ale naturii. În jurul simbolisticii lor sunt organizate celebrări pline de culoare, gust și aromă ale celor mai iubite roade ale popoarelor. Faimoasele festivaluri ale fructelor atrag vizitatori din toate colțurile lumii.

Munți de lămâi la Menton

681 28 2Unul dintre cele mai iubite fructe, lămâia aurie și plină de vitamina C, este celebrat la începutul lunii martie în oraşul Menton, aflat pe riviera franceză, în cadrul Festivalului anual al Lămâilor. În acest fel, locuitorii din Menton aduc un elogiu lămâiului, simbol al oraşului. Manifestarea este considerată unul dintre cele mai populare evenimente ale regiunii şi a fost inițiată în anul 1934. Faima acestui festival atrage an de an sute de mii de vizitatori. Participanţii sunt invitaţi să admire construcţii înalte din lămâi de diverse soiuri şi mărimi, procesiunile florale organizate pe Promenade du Soleil, precum şi paradele carelor alegorice de pe străzile oraşului. Pe durata festivalului, Grădinile Bioves sunt placate cu citrice, formând sculpturi temporare în nuanţe de galben şi portocaliu strălucitor, unele dintre acestea putând atinge înălţimi de peste zece metri. Concertele, spectacolele şi concursurile vin să acompanieze o celebrare unică în Europa.

Thailanda, sub semnul ananasului

681 28 3Tot la început de iunie, Thailanda stă sub semnul Festivalului Ananasului. Manifestarea se desfășoară de zeci de ani și are în centru cultul acestei civilizații pentru unul dintre cele mai populare fructe exotice, comoară de vitamine și nutrienți. Sărbătorirea savurosului ananas include spectacole de dansuri tradiționale, târguri cu produse alimentare specifice, muzică, parade, jocuri și concursuri amuzante. Turiștii aflați în această țară la început de vară nu scapă ocazia de a participa în număr mare la o serie de distracții și la tot alaiul de degustări de produse create având în centru minunatul fruct.

500 de specii de dovleci în Germania

Germania nu este celebră doar pentru festivalurile berii și cârnaților, ci și pentru manifestări dedicate unui aliment sănătos - dovleacul. Festivalul dedicat dovleacului ține în Germania două luni, toamna, timp în care sunt etalate 500 de specii pentru publicul care vrea să știe tot ce aduce, ca beneficii, dovleacul. Manifestarea are de regulă în program concerte, târguri, degustări, ateliere de creație, concursuri. Este organizată și o întrecere a dovlecilor, iar produsele care câștigă prin calitate și aspect sunt făcute piure și alte delicatese la finalul festivalului.

India petrece cu mango

Rege al fructelor indiene și cu un loc bine stabilit în meniul oricui vrea să trăiască sănătos, minunatul fruct mango are parte de propriul festival. Indienii etalează cu mândrie cele peste 500 de varietăți de mango pe care le produc în cadrul unui mare festival, care încântă prin culoare, aromă și activități exotice, atrăgând turiștii ca un magnet. Festivalul are loc în plină vară, în luna iulie, are dimensiune internațională și reunește toți fermierii indieni, care vin să se mândrească astfel cu faimosul lor produs. Celebrarea este „condimentată” cu dans, muzică, parade, etalări de costume tradiționale, iar în centru se află fructul emblematic al Indiei și toate variațiunile pe teme culinare care se pot imagina avându-l ca vedetă.

Afine în toate formele în Canada

681 28 4Sucuri, siropuri, sosuri, prăjituri, jeleu, gem, dulceață, șerbet... Canada se delectează în fiecare an cu toate creațiile culinare posibile care se fac pe bază de afine. Fructe de pădure celebre pentru încărcătura de oxidanți și capacitatea de a vitaminiza la maximum organismul, afinele sunt celebrate cum se cuvine, în fiecare toamnă, în Canada. Manifestările incluse în celebrul Festival al Afinelor sunt concursurile, dansul, concertele, degustările și sesiunile de zbor cu elicopterul deasupra locului unde se ține manifestarea, pentru o vedere de ansamblu a spectrului viu de culoare pe care îl creează fructul sărbătorit cu fast în orașul Bala.

România etalează mere de top

Fruct emblematic al României, mărul este în centrul mai multor manifestări care pot intra în categoria festivaluri ale acestui fruct delicios. La Batoș, în Mureș, în luna octombrie are loc „Sărbătoarea Mărului”. Programul celor două zile cuprinde nu doar expuneri de soiuri de mere care lasă gura apă, ci și competiții sportive sub egida Cupa „Mărul de Aur”, sărbătoarea tradițională a comunei Batoș, melodii interpretate de fanfară, programe artistice cu soliști, formații de dansuri și grupuri folclorice din comuna Batoș și din împrejurimi. Nu lipsesc concursurile distractive și discoteca în aer liber. Și la Fălticeni, în Suceava, mărul este cinstit cum se cuvine, în cadrul Târgului Mărului, care în acest an va consemna ediția a patra. Sărbătoarea include expoziții de fructe ale cultivatorilor din zonă, ca și spectacole de folclor și muzică de fanfară. Nu lipsesc meșterii populari, care creează sub ochii vizitatorilor cele mai frumoase obiecte tradiționale. De asemenea, un Festival al Mărului se dorește a deveni tradiție și în București. În luna octombrie are loc o manifestare care atrage cu pregătirea de plăcinte cu mere de mari dimensiuni, degustări, standuri ale producătorilor de fructe, unde vizitatorii pot savura suc natural de mere stors chiar în fața lor, sucul de mere cu sfeclă, sucul cu scorțișoară etc. Sunt prezente cele mai faimoase și parfumate soiuri de mere românești - Ionatan, Golden, Florina, Generos, Bot-de-iepure, Renet pentru diabetici. Vizitatorii sunt chemați să guste produse naturale, prăjituri de casă, plăcinte, dulcețuri, siropuri.

Strugurii, în sărbătoare la Marino

681 28 5În orașul italian Marino are loc anual unul dintre cele mai vechi festivaluri ale strugurilor. Inițiată în 1925, manifestarea atrage în fiecare octombrie valuri de turiști încântaţi de soiurile de struguri din care se fac faimoasele vinuri italienești care se regăsesc pe toate mesele restaurantelor lumii. La vremea festivalului, tot orașul, precum și zona în care au loc celebrările, se îmbracă în flori, viță-de-vie și lampioane, turiștii plimbându-se într-o atmosferă mirifică. În zilele de sărbătoare, până și din renumita fântână a localității curge vin alb. Iar sculptorii care creează lucrări la fața locului sunt hrăniți numai cu struguri, ca un simbol al prosperității și fericirii. De asemenea, un fantastic festival care implică aruncarea cu struguri are loc, spre deliciul vizitatorilor, și în Binissalem, Mallorca.

Bananele, vedete în Sacramento

Timp de două zile, orașul american Sacramento este gazda unui festival care celebrează în luna august un fruct apreciat și consumat pe scară largă, banana. Organizatorii se întrec să atragă publicul cu concursuri de gătit (și de consumat...), expoziții multiculturale și multidisciplinare, un târg cu produse alimentare, sesiuni de cumpărături, ateliere de creație și multă distracție cu muzică, parade, dans și degustări. Festivalul are și un celebru concurs de frumusețe, câștigătorii, copii cu vârsta de până la 12 ani, devenind, desigur, Mister și Miss Banana. De altfel, festivalul este gândit în primul rând pentru cei mici, care au parte de o atenție specială și de multe concursuri. Câștigătorii primesc diplome și nu uită, până la ediția viitoare, să includă sănătoasele banane în meniul zilnic. De altfel, în SUA au loc nu mai puțin de 20 de festivaluri diferite care celebrează fructele în fiecare an: murele sunt sărbătorite în Alaska, merele, în Carolina de Nord și Wisconsin, piersicile, în Georgia, papaya, în Ohio, pepenii, în Arkansas.

Maratonul cireșelor, în Michigan

681 28 6Festivalul Național al Cireșelor aduce în Michigan, SUA, peste o jumătate de milion de vizitatori în fiecare lună iunie. Cu o tradiție de aproape un secol, manifestarea abundă de concursuri și activități care i-au dus faima. Aici a fost coaptă cea mai mare plăcintă cu cireșe din lume, au loc competiții de mâncat delicatese cu cireșe, parade și defilări, alegerea Reginei Cireșelor după un concurs de frumusețe, o întreagă săptămână de distracție și de evenimente speciale pentru adulți și copii. Nu lipsesc focurile de artificii, un maraton, dansul și muzica.

Schi cu pepene roșu în Australia

681 28 7În orașul Chinchilla, din Queensland, Australia, are loc un festival irezistibil: al pepenelui roșu. Pe lângă miile de participanți care se adună din toată țara asistă la celebrări și un mare număr de turiști atrași de bogăția de culoare și savoare. Țelul declarat al organizatorilor este să ridice starea de spirit a participanților la cote maxime. Pornit în 1994, festivalul s-a născut după o secetă severă și este menit să simbolizeze rezistența roadelor naturii la intemperii și condiții vitrege. Concursurile, concertele și activitățile care se desfășoară cu ocazia Festivalului Pepenilor includ, printre altele, un concurs de fotografie, întrecerea Melon Chef, „schi” pe miez de pepene, degustări de toate felurile, petrecere pe plajă, rodeo, muzică și dans. Potrivit autorităților, ediția din 2017 a adus la bugetul localității peste 3,5 milioane de dolari.

„Chiar dacă aș ști că lumea se sfârșește, tot aș planta un măr“ (Martin Luther, teolog)

Căpşunile, celebrate la Cambridge

De zeci de ani, Festivalul Căpșunilor de la Cambridge vine în luna iunie să umple de culoare orașul celebrei universități britanice. Pentru ediția din 2018 a fost anunțată tema „Eroi”, iar manifestarea va include, ca de obicei, o paradă imensă, concerte, activități în aer liber și ateliere de artă. Copiii sunt liberi să deseneze pe ziduri, iar celebrarea eroilor de toate felurile stă sub semnul nevoii societății de existența și faptele lor. Nu vor lipsi, firește, căpșunile, marile vedete ale festivalului.

Ziua portocalelor, în Ivrea

681 28 8Despre portocale este vorba la Ivrea, orașul din nordul Italiei în care are loc anual o bătaie cu fructe care a dus faima localității. Legenda spune că așa s-a ferit fata unui lăptar de agresiunea unui nobil local care voia s-o necinstească: aruncând în el cu portocale. Timp de trei zile, străzile sunt pline cu aceste fructe și cu oameni care se distrează aruncându-le.