Main menu

header

684 35 1de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Unele dintre plantele lumii par a fi desprinse din filme științifico-fantastice. Indiferent că este vorba despre arbori de dimensiuni incredibile sau despre iarbă care crește în timp ce este privită, vegetația Terrei nu încetează să uimească.

„Generalul Sherman”, un arbore sequoia colos

Undeva în Sierra Nevada, California, există cel mai masiv arbore din lume, colosul numit „Generalul Sherman”. Cifrele din dreptul său sunt uluitoare: 1.487 de metri cubi de lemn, 1.200 de tone greutate și circa 31 de metri circumferința trunchiului. O astfel de longevitate este dată de faptul că scoarța acestei specii de arbori nu ia foc și poate ajunge la grosimea de un metru. Feriți de acest pericol, acestor sequoia nu le rămâne decât să tot crească. Un alt miracol al lumii arborilor este gingko biloba care a supraviețuit bombardamentului nuclear din 1945, de la Hiroshima. Copacul se afla într-o grădină, la 1.300 de metri de locul exploziei, și nu doar că n-a fost ras de pe fața Pământului, ca tot ce era în jur, dar a început să dea lăstari noi. Nu există nici azi o explicație pentru acest fenomen, dar semințele acestui arbore celebru au dat naștere altora, în toată lumea, astfel născându-se un simbol al renașterii din cenușă.

Ciupercile felinare în noapte

684 35 2Bioluminiscența este de regulă întâlnită în natură mult sub nivelul mării, acolo unde creaturi care nu văd vreodată lumina soarelui au abilitatea de a se face „remarcate” în mod natural. Dar există și câteva excepții, printre acestea numărându-se ciupercile japoneze mycena chlorophos, care în clipa în care se întunecă devin adevărate felinare care emit o lumină verde-neon. Reacția se datorează unui compus pe care îl conțin, luciferin. Cât despre felul în care algele denumite noctiluca scintillans fac să strălucească suprafața mării în Porto Rico, acestea sunt considerate un spectacol natural, cu atât mai mult cu cât covorul luminos pe care îl alcătuiesc se mișcă odată cu valurile.

Tufișul care „ripostează”

Pe numele său „gympie-gympie”, tufișul peste care poate da oricine în Australia poate deveni un inamic. Arată inofensiv, dar fiecare părticică a plantei este acoperită cu fire rebele capabile de a livra o înțepătură la orice atingere, chiar întâmplătoare. Neplăcut este faptul că aceste fire conțin substanțe chimice care, odată intrate în piele, cauzează o senzație puternică de arsură, comparabilă cu contactul cu acid. Locul devine foarte dureros timp de luni întregi și au fost raportate cazuri de persoane care au ajuns la spital cu depresii, reacții alergice sau episoade violente din cauza acestui tufiș care „ripostează”. Tot despre o reacție promptă, dar de un cu totul alt fel, este vorba și în cazul bambusului phyllostachys edulis, care în mediul său natural din China poate crește cu un metru zilnic. Deși este de regulă confundată cu un copac, această iarbă poate fi văzută crescând efectiv: într-o oră este mai înaltă cu patru centimetri!

Una dintre minunile vegetale ale junglei amazoniene este un nufăr de dimensiuni uriașe, victoria amazonica, cu frunze de 2,5 metri, câte 50 de fiecare plantă

Anemona-de-mare, pe jumătate animal

684 35 3În categoria relativ restrânsă numită „zooplante”, adică acele specii care sunt pe jumătate plante, pe jumătate animale, intră și anemonele-de-mare. Descoperiri de dată recentă au pus în lumină prezența la aceste plante marine a unor elemente de ARN (acid ribonucleic) deopotrivă vegetal și animal, cu interacțiuni între ele dintre cele mai complexe, unele din categoria celor care trimit cu gândul la specia umană.