Main menu

header

685 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Caransebeş, unic în Europa prin sculpturile monumentale în andezit

La câteva sute de metri de intrarea în Caransebeș, pe ambele părți ale șoselei dinspre Reșița (DN58), în zona numită Valea Cenchii, pot fi admirate 33 de sculpturi impozante în piatră. Mai exact în andezit, o rocă magmatică de culoare brun-cenușie, puternică, dură, care se lucrează greu, nu fără probleme tehnice. Cu atât mai impresionante sunt lucrările cu adevărat monumentale de la intrarea în Caransebeș.

Cel mai mare parc de acest gen de pe Bătrânul Continent

Parcul de sculptură monumentală în andezit a fost inaugurat la 9 iulie 2013 cu 11 lucrări realizate de artiști din zece țări. Au urmat trei ediții anuale ale „Simpozionului Internaţional de Sculptură Monumentală”, organizate fiecare pe parcursul unei luni întregi de Primăria Municipiului Caransebeş şi Casa de Cultură „George Suru”, sub coordonarea şi implicarea directă a cunoscutului artist român Eugen Petri. În urma lor, patrimoniul cultural al urbei din „Ţara Gugulanilor” a ajuns la un număr de 33 de mari sculpturi în andezit, inspirate din spiritul mioritic, din istoria României sau din valoroasa creație a inegalabilului Constantin Brâncuși. Rocile necesare realizării operelor de artă au fost donate municipiului Caransebeş de omul de afaceri năsăudean Ioan Şot. Parcul de sculptură monumentală în andezit de la Caransebeș a ajuns astfel, în 2015, cel mai mare de acest gen din Europa.

Artiști renumiți din 11 țări

Sculpturile monumentale în andezit de la Caransebeș au întrupat fantezia și visurile a 11 artişti de renume internaţional: Carlos Enrique Valdez (Argentina), Stefano Grattarola (Italia), Valeriano Hernandez (Spania), Jasem Shu- man (Palestina), Tutu Pattnaik (India), Annabella Claudia Hofmann (Germania), Sergii Oleșko (Ucraina), Aramis Justiz (Cuba), Wang Biao (Taiwan), Petre Virgiliu Mogoşanu şi Eugen Petri, ambii din România.

Cele 33 de sculpturi în lemn din Parcul Teiuş, 33 în marmură, amplasate prin tot oraşul, 33 în andezit, plus una realizată de Eugen Petri în faţa Spitalului Municipal, «Pânza timpului», fac din Caransebeș singurul oraş din România cu 100 de monumente artistice de mari dimensiuni