Main menu

header

687 35 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Pentru cei care s-au mirat cum de Japonia, cu tradiția sa, rămâne în urma altor țări când vine vorba despre inovație în numele mediului curat, arhitecții din Țara Soarelui Răsare au făcut public un proiect menit să transforme întregul oraș Tokyo „într-o pădure”.

Se va înălța la 350 de metri în centrul Capitalei

Un zgârie-nori din lemn, înalt de 350 de metri, se va înălța în centrul Capitalei nipone Tokyo. Va fi de șase ori mai înalt decât actuala clădire de același tip care deține acest record, Brock Commons Tallwood House, din Vancouver, Canada. Pentru realizarea gigantului, autoritățile nipone sunt pregătite să scoată din vistieria municipalității aproape 6 miliarde de dolari. Structura va fi terminată în 2041 și va transforma metropola atât de aglomerată într-un spațiu foarte prietenos cu mediul. Arhitecții care au făcut publice planurile construcției denumite Proiectul W350 nu au detaliat ce soi de lemn va intra, în proporție de circa 90% și combinat cu oțel, în structura impresionantului imobil. În orice caz, viitoarele 70 de etaje vor înghiți o cantitate estimată la 200.000 de metri cubi de lemn, notează „Daily Mail”.

Absoarbe șocurile mișcărilor terestre

Deși nu întâmplătoare, alegerea lemnului ca o componentă primordială pentru viitorul zgârie-nori nu a fost una ușoară. Acest material de construcție atât de popular în tradiția japoneză a fost interzis în mare parte, în ultimele decenii, din cauză că este foarte inflamabil, aspect care a expus clădirile japoneze la mari distrugeri în timpul bombardamentelor din cel de-Al Doilea Război Mondial. Ca urmare, constructorul viitoarei structuri gigantice va trebui să treacă de „furcile caudine” ale legislației japoneze pentru a-și duce proiectul la bun sfârșit. În orice caz, auspiciile sunt favorabile, iar cea mai bună dovadă este proiectul cu foarte mult lemn al noului stadion național pe care Japonia îl pregătește pentru Jocurile Olimpice din 2020. „Avansul tehnologic face ca lemnul, material ideal din multe puncte de vedere, să reprezinte un segment foarte bun de explorare pentru viitoarele proiecte imobiliare. Iar pentru Japonia este foarte indicat, întrucât este flexibil și absoarbe șocurile mișcărilor terestre pe care betonul nu le poate absorbi”, punctează Riccardo Tossani, care a realizat planurile pentru căminul Mount Fuji, cea mai mare clădire locuită din lemn din Japonia la ora actuală.

Gigantul W350 va duce la o micșorare cu aproape 3.000 de tone a emisiilor de dioxid de carbon pe care le presupun clădirile standard

Birouri, apartamente, magazine, hotel

Planurile viitorului colos verde din Tokyo țin cont de vânturile foarte puternice care se abat asupra orașului, precum și de prevalența cutremurelor în această parte de lume. În interior, clădirea va adăposti birouri, un hotel, apartamente, magazine. Pe acoperiș va exista o grădină, balcoanele vor fi pline de plante, iar spațiile interioare sunt foarte aerisite, pentru a beneficia din plin de lumina naturală.