Main menu

header

687 33 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

De-a lungul timpului, Expozițiile Mondiale au fost ocaziile unor întâmplări ieșite din comun, care au rămas în analele istoriei. De peste 150 de ani, acest tip de manifestări consemnează experiențe uimitoare.

Profitul care a fondat un oraș

În 1893 avea loc Expoziția Mondială Columbiană, care mai târziu a devenit Expoziția Internațională de la Chicago și care a avut probleme serioase - prezența unui criminal în serie, H.H. Holmes, care își căuta victimele în puhoiul de lume, cheltuielile care au depășit cu mult bugetul etc. Dar, în același timp, a fost și o ocazie antologică pentru un afacerist, Bill Cody, care s-a gândit să țină show-ul „Buffalo Bill’s Wild West” pe un teren alăturat Expoziției, pe care l-a închiriat. Evenimentul său, bine popularizat prin afișe, a început cu patru săptămâni înainte și s-a încheiat la o zi după manifestare. În final, Cody a adunat „recolta” celor 300 de spectacole ale sale: 1 milion de dolari profit curat, sumă enormă la acea vreme, bani pe care Cody i-a utilizat pentru a fonda orașul Wyoming.

Un incident diplomatic

687 33 2La Târgurile Mondiale au fost etalate mereu cele mai noi cuceriri ale omenirii în foarte multe domenii. Dar, cum adunările gigantice de oameni fac loc de regulă și tensiunilor, la Expoziția Mondială de la Montreal, din 1967, s-a iscat un adevărat incident diplomatic între Canada și Franța. Prezent la manifestare, președintele francez Charles de Gaulle a ținut un discurs în care a pronunțat cuvintele „Trăiască Quebecul liber!”, urare care i-a ofensat pe canadienii care tocmai experimentau o exacerbare a mișcării de suveranitate a pro- vinciei și exact acesta era sloganul secesioniștilor. Premierul de atunci al Canadei, Lester B. Pearson, a fost nevoit, din cauza presiunii sociale, să facă anumite remarci ce l-au ofensat de data aceasta pe de Gaulle, care și-a scurtat vizita. Relațiile dintre cele două state au rămas foarte reci cât timp acesta a fost președintele Franței.

Show cu incubatoare pentru nou-născuți

687 33 3În 1896, la marea Expoziție Industrială de la Berlin era adus un obiect care zăcea de 50 de ani neutilizat, pentru că nu fusese acceptat de comunitatea medicală: incubatorul pentru nou-născuți. Germanul Martin Couney a crezut atât de mult în acest aparat, încât a început să-l itinereze neîncetat la toate manifestările importante. În 1901, la Expoziția Pan-American, din Buffalo, a construit chiar o clădire specială, pentru a expune incubatorul. Mulțimea care a dat buzna a atras atenția specialiștilor și mass-media. Succesul a fost atât de mare, încât Couney s-a mutat la New York în 1904 și a deschis o expoziție permanentă pe Coney Island și a angajat personal care avea grijă de copiii prematuri din incubatoare. În 1943, când a închis expoziția, Couney nu doar salvase mii de copii, dar convinsese și lumea medicală, după aproape un secol, de utilitatea incubatorului...

Turnul Eiffel, „agresor al frumuseții”

687 33 4Astăzi imaginea Turnului Eiffel este prezentă pe toate obiectele legate de Franța. Dar monumentul iconic nu a fost mereu un preferat al francezilor. Dimpotrivă. Criticii spuneau că turnul de oțel strică unitatea istorică și arhitecturală a orașului, iar elita spiritualității se opunea turnului, care ar fi „agresat frumoasa linie a cerului de deasupra Parisului”. Au fost și voci care au afirmat că această cea mai înaltă construcție din lume la acel moment era un proiect care satisfăcea vanitatea lui Eiffel, iar alții au invocat costurile foarte mari. Unul dintre cei mai aprigi detractori a fost chiar celebrul scriitor Guy de Maupassant, care lua masa la restaurantul monumentului pentru că era „singurul loc din Paris unde putea să stea liniștit fără să vadă Turnul”. Totuși, succesul său ca reper al manifestărilor dedicate împlinirii unui secol de la Revoluția Franceză prin Expoziția Universală din 1889 a răsturnat complet percepția în legătură cu atât de celebrul astăzi Turn Eiffel.

Prima Expoziție Mondială a avut loc la Londra, în 1851. Următoarea va avea loc la Dubai, în 2020

Vată de zahăr, ceai cu gheaţă, vafe şi gumă de mestecat

687 33 5Multe dintre produsele alimentare cele mai populare în toată lumea, cum sunt vata de zahăr, vafele, guma de mestecat sau ceaiul cu gheață, au fost lansate la marile Expoziții Mondiale. Astfel, se spune că la marea Expoziție a Secolului al XXI-lea de la Seattle, din 1962, americanii au făcut cunoștință cu vafele belgiene, care au avut un succes imens. Mașina care face vată de zahăr pentru toate târgurile, bâlciurile și parcurile din lume era prezentată pentru prima dată la Târgul Mondial din St. Louis, din 1904. Inventată de dentistul John C. Wharton, aceasta era practic o cutie rudimentară, pe care medicul a pus-o în vânzare cu jumătate din prețul unui bilet de intrare la Târg. A vândut 65.000 de bucăți...

Asasinarea unui preşedinte

687 33 6A existat și un episod sinistru la amintita expoziție Pan-American: președintele SUA William McKinley, în vârstă de 58 de ani, a fost rănit și apoi a murit după ce un anarhist pe nume Leon Czolgosz l-a împușcat de două ori în abdomen. Liderul american a decedat după opt zile, deși fusese operat de urgență de o echipă de medici prezenți la Expoziție și care s-au reunit ad-hoc pentru a-i salva viața. Ironia sorții face că la Expoziție era prezentat în premieră un dispozitiv care ar fi putut rezolva situația: aparatul cu raze X. Nimeni nu s-a gândit să-l folosească, medicii nu au putut găsi cel de-al doilea glonț, pe care l-au lăsat în corpul lui McKinley și care în final i-a cauzat moartea. Nu a fost singurul politician ucis la un eveniment de o asemenea anvergură. La finalul Târgului Mondial de la Chicago, din 1893, primarul orașului, Carter Harrison, a fost asasinat. Festivitățile de închidere a evenimentului s-au transformat într-o ceremonie de înmormântare.