Main menu

header

687 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Muzeul de Istorie a Farmaciei, încă o „perlă“ a Sibiului

Sibiul nu mai are nevoie de nicio prezentare. Orașul înființat de coloniștii sași după mijlocul secolului al XII-lea pe locul fostului castru roman Cedonia a ajuns în timp o adevărată comoară de istorie și cultură multietnică. Din mulțimea de obiective turistice ne vom opri în Piața Mică, o zonă istorică deosebit de interesantă, la numărul 26, unde se află o clădire construită în 1568, cu elemente arhitectonice gotice și renascentiste, monument istoric în sine, care găzduiește un muzeu rar în Europa și unic în România: Muzeul de Istorie a Farmaciei. Acolo a funcționat una dintre cele mai vechi farmacii din oraș și din țară, a treia în ordine cronologică, înființată în jurul anului 1600 și denumită „La Ursul Negru”. La Sibiu, de altfel, a funcționat și prima farmacie din Transilvania, și din România, începând din anul 1494.

Ofertă fabuloasă: peste 6.600 de exponate

Parte componentă a Muzeului Naţional Brukenthal, Muzeul de Istorie a Farmaciei din Sibiu a fost deschis publicului în anul 1972 și reprezintă, cum spuneam mai sus, o raritate în peisajul muzeografic românesc. Colecția muzeului numără peste 6.600 de piese, provenite din diverse surse, farmacii și oficii farmaceutice (mai exact 67 din 32 de localități ale țării), instituții medicale, dar și persoane particulare, și care ilustrează evoluția în timp a medicamentației și a tehnicilor farmaceutice.

Cel mai vechi obiect, un mojar, are 421 de ani!

Muzeul se prezintă sub forma unei farmacii de epocă și cuprinde trei secțiuni expoziționale: oficina, laboratorul și sectorul homeopatic. În oficină, „dotată” și acum cu mobilierul vienez original, datând din 1902, se desfășurau serviciile client-farmacist, aici se prezentau produsele medicamentoase și avea loc vânzarea. Pe vremuri farmacistul era și doctor, el consulta pacientul și tot el făcea apoi medicamentele. Laboratorul prezintă echipamente farmaceutice din diferite epoci, vase din lemn, porțelan, sticlă, mojare din bronz sau din fontă, balanțe și greutăți farmaceutice în stil vienez, ustensile tehnico-medicale, truse chirurgicale, microscoape folosite în secolele XVII-XIX (cel mai vechi obiect din colecție este un mojar din bronz, datat 1597). Iar sectorul homeopatic are peste 2.900 de piese: truse, flacoane și preparate homeopatice care ilustrează tradiția îndelungată a terapiei homeopate la Sibiu.

Etichetele recipientelor sunt pictate manual, iar balanțele austriece de la mijlocul secolului al XV-lea încă funcționează și au forme de... piese de șah, cu pioni, rege și regină!