Main menu

header

690 25 1de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Antreprenorul cel mai ambițios al zilelor noastre, celebrul Elon Musk, fondator al „SpaceX” și „Tesla Motors”, a detaliat planul de a trimite oameni pe Marte în 2024. Și Luna este pe lista vizionarului om de afaceri.

Rachete multifuncționale

Nu cu mult timp în urmă, Elon Musk anunța întreaga lume că are în plan să populeze planeta Marte cu un milion de oameni în orizontul anului 2060. Recent, vizionarul antreprenor a detaliat planul și a reglat timpii anunțați anterior, reducând mult ceea ce se anunța a fi „termen mediu”. În cadrul unei prezentări pe care a ținut-o la Congresul Internațional Aeronautic de la Adelaide, Australia, Musk a anunțat că rachetele sale vor fi folosite, alături de misiuni cosmice, și pentru a căra sateliți spre Stația Spațială Internațională, precum și pentru a transporta oameni dintr-un punct în altul al Pământului „într-o oră”.

Și-a trimis mașina „în recunoaștere”

690 25 2Musk nu a făcut anunțurile doar pentru a da de gândit opiniei publice. Recent a fost lansată cu succes, de la centrul spațial Kennedy, din Florida, cea mai nouă rachetă a sa, Falcon Heavy. Este cea mai puternică din lume și, dacă va reuși să treacă de toate fazele programate, ar putea ajunge pe o orbită aflată la aceeași distanță de Soare ca planeta Marte. Deşi nu are echipaj uman, la bordul rachetei se află o încărcătură neobişnuită: o maşină electrică Tesla Roadster, produsă tot de Elon Musk. „Falcon Heavy trimite o maşină pe Marte”, a anunțat antreprenorul pe rețelele de socializare. Musk a publicat o fotografie cu maşina ataşată de o porţiune a rachetei. În scaunul şoferului este un manechin îmbrăcat în costum de astronaut. Falcon Heavy este cea mai mare şi cea mai puternică rachetă lansată în spațiu după Saturn V, racheta folosită în misiunile Apollo, care i-a dus pe astronauţii NASA pe Lună.

Crearea unei baze pe Lună

690 25 3Racheta lui Musk va fi folosită în viitor pentru a trimite oameni spre Lună, într-o călătorie care ar dura șase-șapte zile. „Vom putea pregăti crearea unei baze Lunare. Trebuia să fi avut această bază până acum. Ce se întâmplă?”, se întreba fondatorul „SpaceX” în 2017. De asemenea, racheta Falcon Heavy va juca un rol în pregătirea pentru prima misiune umană pe Marte. „Deși aceste planuri sună foarte ambițios, mă îndoiesc de capacitatea industriei americane de a duce la bun sfârșit astfel de provocări și de a atinge scopuri atât de înalte. Este extraordinar să vezi sectorul privat preluând conducerea și sperăm să mai urmeze și alte realizări”, este de părere Bobby Braun, de la Universitatea Colorado, fost director de tehnologie la NASA. Prin „sectorul privat” se poate înțelege și competiția pe care i-o face lui Musk cel mai bogat om din lume, Jeff Bezos, fondatorul Amazon, care și-a propus, la rândul său, ca până la sfârșitul acestei decade să lanseze sateliți comerciali și construiește rachete, notează „Fortune”.

Produse în 2022, echipaje în 2024

Elon Musk a spus de mai multe ori că ar dori „să-și sfârșească zilele pe Marte”, menționând și credința sa că omenirea, pentru a supraviețui, trebuie să se extindă spre alte planete, să devină o „specie multiplanetară”. Și nu este dispus să aștepte ca alții să-i realizeze viziunea. În cadrul unei conferințe la Guadalajara, Musk a detaliat faptul că într-un orizont de timp nu foarte îndelungat rachetele sale vor fi suficient de puternice pentru a transporta 100 de pasageri pe orbita terestră, notează „National Geographic”. Mai departe, Musk a imaginat și o flotilă de 1.000 de nave spațiale care să rămână pe orbită până în momentul în care Terra și Marte ar fi aliniate corespunzător pentru a putea pleca în cele mai favorabile condiții cosmice. După o călă- torie de trei-șase luni, aceste nave ar „ateriza” pe Planeta Roșie, depunându-și încărcătura de persoane și de produse. Musk declara recent că „nu este exclus ca acest tip de nave spațiale dedicate doar transportului de bunuri să fie realizate până în 2022”. Dacă totul merge bine, compania lui Musk ar urma să lanseze patru astfel de vehicule în 2024, două cu rezerve, două cu echipaj uman. Cele două misiuni ar urma să identifice cele mai bune surse de apă de pe Marte și să ia primele măsuri necesare pentru ca aceste curse să devină regulate.

Adaptarea Planetei Roșii prin... bombardament nuclear

690 25 4Proiectele mărețe ale lui Musk nu sunt lipsite de controverse și nu puțini se întreabă cum ar supraviețui oamenii pe o planetă atât de neprimitoare - analiza probelor de sol de pe Planeta Roşie a reliefat faptul că suprafaţa sa este uscată de prea mult timp, motiv pentru care, dacă ar exista viaţă, aceasta ar rezista numai în subteran. În plus, planeta nu are o atmosferă stabilă, din cauza faptului că, în absența unui câmp magnetic care s-o protejeze, Marte este vulnerabilă la radiaţiile ultraviolete ale soarelui. Așadar, în primul rând nu există condiții naturale pentru susținerea vieții oamenilor. Mai departe, există controverse de ordin etic, la care antreprenorul nu s-a referit niciodată. De pildă, ar putea oamenii, cu tot ceea ce ar duce pe Marte, să pericliteze Planeta Roșie, cu atât mai mult cu cât se știe foarte bine ce a făcut omenirea cu Terra? Și totul ar începe de la modificarea condițiilor naturale actuale, care sunt letale pentru oameni și care ar trebui adaptate la susținerea vieții acestora. De altfel, Musk însuși, cândva, a propus rezolvarea problemei adap- tării planetei la viața oamenilor prin... bombardarea nucleară a polilor marțieni și deblocarea în acest fel a resurselor de apă, care sunt sub formă înghețată. Asta nu ar putea însemna anihilarea oricărei forme de viață care, poate, există pe această planetă? Și nici nu a ajuns primul om pe Marte...

„Există multe motive excelente de a merge pe Marte, dar dacă spune cineva că Planeta Roșie poate fi folosită ca soluție de avarie pentru umanitate este ca și cum căpitanul de pe Titanic ar fi spus că petrecerea va continua în bărcile de salvare“ (Lucianne Walkowicz, astrobiolog, Librăria Congresului, SUA)