Main menu

header

691 28 1de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Este de notorietate faptul că vedetele ajung, odată cu celebritatea, într-o lume care abundă de droguri, de alcool, de medicamente de toate felurile, în special somnifere și antidepresive, și că multe dintre staruri întrec măsura, apoi devin dependente. Există însă și cazuri de învingători în lupta cu acest demon al adicției.

Elton John

„Totdeauna m-am simțit ca un outsider, cred că de asta am recurs la droguri”

Este o sursă de inspirație pentru nenumărați oameni din toată lumea, dar cândva, cu trei decenii în urmă, Oprah Winfrey priza cocaină. Fără să menționeze cât a durat acest episod, vedeta de televiziune a depășit cu succes perioada. Un alt star de primă mărime care a reușit să se lase de consumul de stupefiante este cântărețul Eminem. Nu i-a fost ușor, dar l-a avut alături pe Elton John, care l-a sfătuit să facă acest lucru ilustrând cu experiența personală. Elton John a început să utilizeze cocaină în 1974. „Totdeauna m-am simțit ca un outsider, cred că de asta am recurs la droguri”, povestea vedeta în 2010. Abia în 1990 starul a reușit să se curețe de dependență și de toate celelalte neplăceri pe care le-a generat: abuz de alcool, tentative de sinucidere, probleme de alimentație.

Steven Tyler

A dat pe stupefiante 20 de milioane de dolari

691 28 2Solistul faimoasei trupe Aerosmith, Steven Tyler, estimează că a dat pe droguri nu mai puțin de 20 de milioane de dolari. Recunoaște că această dependență i-a creat greutăți la școală, dificultatea de a gestiona succesul enorm și relații personale foarte încordate. A fost convins de colegi să meargă la reabilitare și a renunțat la stupefiante, dar în 2009 se interna din nou într-o clinică, pentru a scăpa de adicția de calmante. A izbutit și astăzi se bazează pentru senzații tari doar pe adrenalina pe care i-o stârnește calitatea de jurat la „American Idol”. Și Robert Downey Jr. își datorează revenirea în prima linie a vedetelor de la Hollywood tot renunțării la droguri. Starul era atât de dependent încât ajunsese să fie considerat un actor pe care nu se poate pune bază și toți regizorii și producătorii îl ocoleau.

Samuel L. Jackson

Salvat de un rol

691 28 3Samuel L. Jackson nu mai are nevoie de prezentare pentru iubitorii filmului, dar puțini știu despre actor faptul că la un moment dat era atât de dependent de heroină, încât a luat supradoze de mai multe ori și a fost internat în clinici de reabilitare în mod repetat. Astăzi consideră că rolul de dependent din pelicula „Jungle Fever”, în care propriul tată îl împușcă pentru că îl consideră „răul întruchipat” din cauza stupefiantelor, l-a făcut să realizeze cât de periculos era ceea ce făcea în viața reală. A reușit să renunțe, edificându-și o carieră de invidiat. Și îndrăgitul Charlie Sheen a luptat cu dependența, ba chiar a provocat și „victime colaterale”, generând concedierea unui coleg de platou din serialul „Doi bărbați și jumătate. Vedeta a căutat ajutor pentru a renunța și se pare că a rămas liber de droguri până în prezent.

Kelly Osbourne

Lua 50 de pastile pe zi

691 28 4Cofondator al trupei Korn, Brian Welch s-a găsit, odată cu succesul, în miezul unei lumi care se învârte în jurul dependențelor de tot felul. Nu i-a rezistat și a cedat abuzului de alcool, de calmante și de somnifere. În 2005, totuși, trecea la creștinism și în acest fel, grație credinței, s-a curățat de toate viciile. Tot de calmante devenea dependentă, la vârsta de 35 de ani, după o intervenție chirurgicală, îndrăgita actriță Jamie Lee Curtis. La zece ani de la momentul în care reușise să renunțe la pastile, în 2010, Jamie Lee mărturisea că „renunțarea aceasta este cea mai mare realizare din viața mea, pentru că astfel riscam să distrug totul”. Aceleași sentimente că a fost pe punctul de a pierde totul le are și Kelly Osbourne, care era dependentă de calmante la vârsta de 17 ani: lua zilnic câte 50 de pastile! A fost nevoie de patru sesiuni de recuperare pentru ca în sfârșit, în 2009, vedeta să se poată considera eliberată de demonul dependenței. „Simt că mi s-a oferit a doua șansă la viață, la o carieră, la fericire”, mărturisește actrița în cartea sa „Fierce”.

Nicole Richie

Prețul succesului la Hollywood

691 28 5Adoptată de cântărețul Lionel Richie la vârsta de 9 ani, Nicole și-a văzut părinții adoptivi despărțindu-se într-un mod nu foarte amiabil, apoi pe fiecare dintre ei răspunzând la nevoile copilei cu „da”. Pe scurt, i s-a permis cam orice și acest lucru a dus-o la abuzul de pastile și de droguri. După ce a fost arestată pentru posesie de heroină, în 2003, actrița a intrat la dezintoxicare. Nu i-a folosit decât parțial, pentru că patru ani mai târziu se declara vinovată, în fața unui judecător, de conducere sub influența unor substanțe interzise, printre care și multe calmante. A fost nevoie de alte internări, dar la un moment dat Nicole și-a luat viața în propriile mâini și a renunțat. „Lumea mă întreabă dacă învinuiesc Hollywoodul sau pe părinții mei pentru această luptă. Nu, nu dau vina pe părinți...”, susține Nicole.

Drew Barrymore

Alcoolică la 11 ani

691 28 6Abuzul de alcool a dat de furcă multor vedete faimoase în toată lumea. Una dintre cele mai mediatizate este Drew Barrymore. Actrița a interpretat de regulă roluri de „fată bună”, dar are în spate, în viața personală, o luptă brutală cu consumul masiv, necontrolat, de alcool, de care era dependentă la vârsta de 11 ani, când și fuma foarte mult. Din fericire pentru cinefilii din toată lumea, și-a depășit dependențele și nu s-a mai întors pe drumul pierzaniei. De altfel, succesul internațional i-a luat mințile și lui Daniel Radcliffe, după seria „Harry Potter”. Din fericire, actorul a renunțat, la fel ca Martin Sheen, fost alcoolic și membru al Alcoolicilor Anonimi care recunoaște că prin credință a reușit să renunțe la alcoolism.

Angelina Jolie a admis la un moment dat că a fost dependentă de toate drogurile care există. A fost nevoie de intrarea lui Brad Pitt în viața sa și de apariția copiilor pentru ca actrița să poată elimina demonul adicției

Jennifer Aniston

A oprit fumatul „în lanţ“

691 28 7Pe vremea când filma pentru seria „Prietenii tăi” („Friends”), Jennifer Aniston fuma țigară de la țigară. Abia în anul 2007 a recurs la o detoxificare masivă și a renunțat la acest viciu. Este și cazul lui Catherine Zeta Jones, care a tăiat fumatul din preocupările zilnice după ce paparazzi au surprins-o trăgând din țigară în timp ce era însărcinată. La rândul său, Matt Damon s-a lăsat de fumat pentru că într-o zi i s-a părut că nu arată bine astfel. Și nu s-a limitat la sine, ci l-a convins și pe bunul său prieten Ben Affleck să renunțe la viciu.