Main menu

header

692 31 1de Călin Popa şi Victoria Dumitru

Există și în Statele Unite, ca în mai toate țările lumii, o serie de edificii și de locuri iconice, ajunse reprezentative pentru poporul american și care, odată cu globalizarea, au ajuns cunoscute în toată lumea. Pe cât sunt de faimoase unele dintre acestea, pe atât sunt de pline de mistere.

„Fratele scufundat” al Obeliscului din Washington

Monumentul faimos din Washington, obeliscul mare și alb din Capitala SUA, a fost construit în onoarea primului președinte american, George Washington. Ce nu se prea știe însă este că monumentul are un „frate geamăn” mai mic. Ascunsă într-o groapă, chiar lângă celebrul edificiu, se află o replică de 3,7 metri înălțime. Construcția a fost amplasată în 1880, „clona” servind drept punct de control pentru Inspecția Națională Geodetică. Acesta a fost folosit mult timp ca punct de început pentru trasarea hărților și planificarea rutelor feroviare. În timp, monumentul s-a scufundat în terenul mlăștinos al metropolei. Când a devenit inutilizabil, i s-a făcut o „înmormântare” - a fost înconjurat de un șemineu din cărămizi și izolat. În prezent, continuă să se scufunde cu 0,5 milimetri pe an.

Fabrica de steaguri personalizate de la... Capitoliu

692 31 2Pe lângă rolul de clădire guvernamentală pe care îl îndeplinește Capitoliul din SUA, acest edificiu cunoscut în toată lumea furnizează și un serviciu special: pentru o sumă modică, orice persoană poate avea propriul steag fluturat deasupra clădirii. Steagurile personalizate realizate aici sunt, totuși, fluturate deasupra Capitolului doar 30 de secunde, pe un stâlp mic, ascuns. „Programul Steagului Capitolului” a oferit, în timp, cetățenilor americani fluturări de drapele în nume personal deasupra importantei clădirii americane. Atunci când cererea a depășit oferta, a fost creată o fabrică de steaguri pe... acoperișul Capitolului. O echipă de muncitori flutură cât mai multe steaguri posibil, timp de 30 de secunde, zilnic. Recent au fost instalate camere de supraveghere, pentru ca durata să fie respectată.

Teren de baschet deasupra Curții Supreme

692 31 3Curtea Supremă a Statelor Unite este renumită în toată lumea și poartă supratitlul de „cea mai înaltă curte de pe teritoriul țării”, pentru a-i sublinia anvergura și importanța. Puțini știu însă de existența unui teren de baschet cu totul secret, situat chiar deasupra sălilor de judecată. În anii ’40, etajul al cincilea al Curții Supreme din Washington a fost transformat într-o sală de sport multifuncțională pentru angajații aflați în pauze. Ulterior, interesul s-a centrat pe baschet, astfel că a fost amenajat un teren special în incintă. În ultimii ani, judecători de marcă, precum Byron White sau William H. Rehnquist au jucat acolo. Există chiar și o zonă de haltere pentru magistrații care vor să își lucreze... mușchii. Accesul publicului este restricționat, de unde și secretul care înconjoară existența acestui spațiu. Totodată, sunt în vigoare restricții de utilizare a acestui spațiu, aceasta fiind chiar deasupra sălii de judecată de la etajul patru. Mai multe semne îi avertizează pe cei care o vizitează să nu facă mișcare atunci când Curtea se află în ședință, din cauză că pantofii de sport scârțâind pot să distragă atenția judecătorilor care decid soarta unor oameni.

Parcurile naționale din SUA, concept care s-a extins în toată lumea, au fost pornite de fostul președinte Theodore Roosevelt împreună cu unii dintre cei mai înfocați rasiști ai vremii, care au văzut în aceste proiecte o oportunitate de a demonstra importanța purificării rasiale