Main menu

header

694 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Stufărişurile de la Sic, a doua deltă din România

Dacă doriți să vă încheiați vara într-o notă memorabilă, explorând frumusețile pe care le are de oferit Clujul și împrejurimile sale minunate, vă propunem să faceți o excursie până la Sic, în județul Cluj. Comuna Sic este situată în partea nord-estică a județului, la 40 de kilometri distanță de oraș, pe DN1F, pe Valea Fizeșului, având o suprafață de 56,4 km2. Se poate ajunge și pe drumul județean DJ109D care leagă localitățile Jucu de Sus și Nicula. Satul Sic este atestat documentar începând cu anul 1290. Acolo se află o zonă de basm, puțin cunoscută chiar și în țara noastră.

Vă puteți închipui 371 de terenuri de fotbal unul lângă altul?!

Este o zonă umedă în lunca văii Fizeșului (afluent de dreapta al Someșului Mic), alcătuită din mlaștini, iazuri și luciu de apă, cu vegetație de stuf și papură. Este o zonă protejată, alcătuită din 260 de hectare de stuf, cât 371 de terenuri de fotbal, iar suprafața totală a rezervației naturale protejate (începând din anul 2000) este de 505 hectare.

Povestea „Deltei” Transilvaniei este una deosebit de interesantă. Pârâul Fizeş izvorăşte în apropiere de Cămăraşu şi străbate Câmpia Transilvaniei după direcţiile sud-est şi nord-vest, vărsându-se în cele din urmă în râul Someşul Mic. A fost supus unor lucrări de baraj încă din Evul Mediu, iar în urma acestor lucrări, în lungul văii au apărut mai multe lacuri care până în preajma anului 1970 aveau aspectul unor bazine naturale, cu întinderi de stufăriş, nuferi şi mlaştini, bazine care ofereau un habitat perfect pentru numeroase vieţuitoare, în special pentru speciile de păsări de apă. Ulterior anului 1970, bazinele naturale au fost amenajate şi sunt astăzi transformate aproape integral în iazuri piscicole.

Raiul păsărilor de apă

În delta-rezervație de la Sic trăiesc numeroase specii de păsări, dintre care trei sunt considerate specii rare: buhaiul de baltă, stârcul cenușiu și eretele de stuf, o specie de amfibieni și una de reptile, precum și 42 de specii de plante. Din marea varietate de păsări clocitoare, migratoare, prădătoare, de pasaj sau sedentare, mai trebuie amintite lișița, presura, pițigoiul moțat, corcodelul mic, cufundarul polar, nagâțul, câneparul, lăcarul mare sau șorecarul comun.

Peisajul spectaculos al celei mai mari întinderi de stuf din țara noastră, după Delta Dunării, poate fi admirat de pe un ponton din lemn, lung de aproximativ un kilometru (sau, mai exact, 1.623 de... pași!), din turnul de observare de la mijloc sau din cele două foișoare de la capetele pontonului