Main menu

header

698 31 1de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Grație tehnologiilor de ultimă oră, un robot special a fost capabil să printeze 3D, în premieră, o locuință, în doar 48 de ore. Arhitecții care au realizat proiectul afirmă că într-o zi această modalitate va sta la baza coloniilor lunare.

Living, dormitor, bucătărie și baie

698 31 2Cu ajutorul unui tip de mortar special a fost realizată, prin printare 3D, o locuință de 100 de metri pătrați care are în dotare un living, un dormitor, o bucătărie și o baie. Construită în premieră, casa reprezintă o piatră de hotar în construcții și, potrivit arhitecților italieni care se află în spatele noului concept, robotul care a fost capabil de o asemenea ispravă ar putea fi trimis într-o zi pe satelitul natural al Pământului, pentru a crea locuințe în viitoarea colonie lunară pe care o pregătesc tot mai mulți specialiști.

Mortar special, cu uscare în 24 de ore

Denumită „3D Housing 05”, locuința a apărut în Piazza Cesare Beccaria, din Milano. Deși nu se știu până în prezent costurile construcției, s-a aflat că o imprimantă de beton a fost amplasată pe o bază mobilă, iar mortarul special folosit pentru pereți s-a uscat în 24 de ore în loc de patru săptămâni, cât este termenul „clasic”. Casa este alcătuită din 35 de module, printate fiecare, în medie, într-un răstimp de 60-90 de minute. Întreaga casă a fost gata, astfel, în 48 de ore și prezintă avantajul că poate fi demontată și reamplasată fără bătaie de cap, sau, după caz, materialele pot fi refolosite.

„Aceste locuințe vor putea fi construite oriunde”

698 31 3După ce s-a terminat exteriorul, au fost realizate și decorațiunile interioare. Potrivit arhitectului Massimiliano Locatelli, care a condus proiectul, este vorba despre integrarea unor forme noi, organice, în mediul înconjurător. „Am posibilitatea să fiu unul dintre protagoniștii noii revoluții în arhitectură. Aceste locuințe vor putea fi construite oriunde, inclusiv pe Lună”, explică specialistul. Este un pas înainte spre îndeplinirea viziunii de a coloniza satelitul natural al Pământului, care deja nu mai este un vis, ci un proiect pe care îl au în vedere inclusiv cei de la Agenția Spațială Europeană, care și-au propus să realizeze „un oraș lunar” prin care să se deschidă calea nu doar spre turismul interplanetar, ci și spre... exploatarea resurselor minerale de pe Lună.

Peste 1,2 miliarde de oameni trăiesc fără a avea condiții de locuit adecvate (Institutul World Resources)

O nouă generaţie de clădiri

Pe de altă parte, roboții sunt considerați esențiali pentru viitorul construcțiilor și pe Terra. „Această locuință reprezintă o piatră de hotar în ceea ce privește utilizarea printării 3D pe segmentul construcțiilor. Roboții ne deschid calea spre noua generație de clădiri”, detaliază reprezentantul firmei Arup, care a adus în proiect componenta inginerească. De altfel, la Salonul de Design care a avut loc la Milano în această vară, compania a prezentat casa realizată prin imprimare, pentru a demonstra că procedeul este suficient de avansat încât să poată începe să producă locuințe flexibile și sustenabile, rapid și accesibil.