Main menu

header

699 31 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Unele dintre cele mai tulburătoare creaturi mitice sunt considerate sirenele. Când nobile, când malefice, acestea au însoțit folclorul și legendele popoarelor și mulți cred că ele există cu adevărat.

Pe jumătate femeie, pe jumătate pește

În 2009, o obsesie vizavi de sirene străbătea localitatea Kiryat Yam, din Israel, pentru că mulți spuneau că o sirenă apărea la apusul Soarelui să-i distreze pe locuitori și pe turiști. Toate mărturiile vorbeau despre o creatură pe jumătate femeie, pe jumătate pește. Când oamenii se apropiau, dispărea în valuri. Cum vestea despre sirenă s-a răspândit cu repeziciune, sute de oameni s-au repezit să vadă minunea și mulți jură că au văzut creatura marină. Consiliul local a oferit o recompensă de 1 milion de dolari pentru orice dovadă a existenței sirenei, dar până acum s-au înregistrat doar apariții scurte și izolate.

Slujbe și ritualuri de îmbunare

O sirenă i-a scos din minți pe muncitorii care lucrau în Zimbabwe, pe digul Gokwe. Oamenii susțin că o sirenă și suratele sale îi terorizau pe muncitori până într-acolo încât aceștia au refuzat să termine proiectul. Consiliul local a angajat lucrători albi, care nu credeau în aceleași lucruri, dar și aceștia au părăsit șantierul, afirmând că locul este bântuit, într-adevăr, de sirene. Disperate că nu se mai termină construcția, autoritățile au recurs la slujbe și ritualuri de îmbunare a sirenelor.

O blondă pe plajă

699 31 2Turiștii au dat năvală, în 1967, în Columbia Britanică pentru că se dusese vestea despre apariția unei sirene pe malul Insulei Mayne. Mulți au spus apoi că au zărit o femeie blondă pe plajă, că nu avea haine, dar avea, în schimb, coadă de pește de la brâu în jos. Unii dintre ei chiar au fost revoltați de faptul că au văzut sirena consumând un somon viu. Publicația locală „The Colonist” a intrat în joc și a oferit o recompensă de 25.000 de dolari oricui va furniza informații credibile sau dovezi despre sirenă, dar acestea nu au apărut niciodată. Asta nu înseamnă că nu sunt mulți care abia așteaptă să „aclimatizeze” creatura în localitate.

Ucisă cu pietre, îngropată cu onoruri

Scoția este un tărâm al misterelor de tot felul, iar sirenele nu lipsesc. Astfel, în 1830, o femeie aflată pe plaja din Benbecula a dat alarma când a văzut o făptură micuță care avea o coadă de pește fără solzi în loc de picioare. Oamenii adunați grămadă au vrut s-o prindă, iar când n-au putut, au început să arunce cu pietre. Un bolovan ar fi lovit creatura cu piele translucidă, ucigând-o. A fost adusă de valuri la mal și aceiași oameni care o omorâseră au decis s-o îngroape cu onoruri. S-a adus un sicriu, a fost învelit micul trup într-un giulgiu și s-a săpat o groapă pe plajă. Legendele perpetuate până azi în țara tuturor miturilor afirmă că povestea este cât se poate de adevărată.

Legendara sirenă sud-africană Kaaiman și-ar fi făcut apariția, în 2008, pe un râu, în fața unor turiști uluiți, care afirmă că era palidă, cu părul lung și negru, cu pielea transparentă și ochii… roșii

Rămăşiţele parţial omeneşti din South Island

699 31 3În 2014, câțiva pescari din Noua Zeelandă au declarat sus și tare că au găsit rămășițele unei sirene pe South Island. La început au crezut că au dat peste un cadavru sau de o victimă a unei crime și au alertat autoritățile. Demn de menționat este faptul că autopsierea rămășițelor nu a putut stabili că erau în totalitate omenești, ceea ce a aprins imediat imaginația locuitorilor din zonă. Concret, corpul părea să fi aparținut unei creaturi cu trăsături generale umane, dar care avea și elemente fizice acvatice pronunțate. Experții Universității din Auckland au fost chemați imediat să studieze cazul. Nici până în prezent nu s-a stabilit cu exactitate dacă rămășițele descoperite de pescari sunt ale unei sirene.