Main menu

header

700 31 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Una dintre modalitățile creditate de specialiști cu o eficientă curățare a sistemului digestiv este introducerea greierilor în meniul zilnic, atestă un studiu de dată recentă.

Curățare mai eficientă

În cadrul unei cercetări derulate la Universitatea din Wisconsin, a fost relevat faptul că prezența greierilor în alimentația zilnică aduce o serie de beneficii. Este vorba, în primul rând, despre o curățare mai eficientă a sistemului digestiv. Potrivit expertei Valerie Stull, greierii susțin flora intestinală și dezvoltarea bacteriilor benefice la nivelul intestinului. „Inițial am fost scârbită chiar și de simpla idee de a mânca insecte, apoi am gustat și am constatat că au gust bun, de mâncare”, explică experta introducerii greierilor în propria dietă.

Pot fi consumați în orice cantitate, fără urmări

Specialiștii americani afirmă că a mânca greieri reprezintă mult mai mult decât a asigura o bună sănătate digestivă. Mai precis, aceste insecte sunt o sursă de proteine mult mai viabilă decât carnea animalelor din ferme, întrucât pot fi consumați în orice cantitate fără urmări ne- plăcute. Mai departe, ca sursă de hrană, aceștia nu au un impact atât de teribil asupra mediului cum îl are sistemul actual de furnizare a cărnii de la animalele crescute pentru industria alimentară. Nu în ultimul rând, greierii introduși în alimentație au demonstrat capacitatea de a reduce inflamațiile la nivelul organismului.

Sporesc enzimele metabolice importante

700 31 2Pentru a-și demonstra teoria, cercetătorii americani au introdus într-o serie de teste 20 de persoane cu vârste între 18 și 48 de ani, cărora le-au dat la micul dejun brioșe sau shake-uri cu pudră de greieri. Alți participanți la experiment au consumat hrană fără insecte, apoi cu toții au trecut la un regim normal pentru alte două săptămâni. În final „au schimbat rolurile”. După colectarea și analizarea mostrelor de sânge și completarea unor chestionare detaliate privind dieta fiecărui grup, s-a constatat că niciun voluntar nu s-a plâns de vreun efect nedorit ca urmare a introducerii greierilor în alimentație. În plus, s-a constatat o creștere a enzimelor metabolice foarte importante în sănătatea trac- tului digestiv, cu accent pe o prezență semnificativ mai mare a bacteriilor care asigură bunul echilibru al florei intestinale.

Beneficii care depășesc simpla nutriție

La nivel mondial, peste 2 miliarde de oameni consumă insecte în mod regulat. Acestea sunt considerate foarte bune surse de proteine, vitamine, minerale și grăsimi sănătoase. „Studiul nostru este cu atât mai important cu cât pune într-o lumină științifică aportul în dieta vesticilor pe care îl pot reprezenta insectele. Cu ceea ce știm astăzi despre importanța florei microbiene pentru sănătatea întregului organism și capacitatea de luptă împotriva bolilor, este important să fie demonstrat în ce măsură o nouă sursă de hrană poate afecta acest echilibru. Așadar, putem spune că introducerea greierilor în alimentație oferă beneficii care depășesc simpla nutriție”, punctează Tiffany Weir, profesor de Științe Alimentare la Universitatea din Colorado.

Potrivit experților, consumul de greieri este asociat cu o scădere a proteinei responsabile pentru instalarea cancerului și a depresiei