Main menu

header

de Ana Trifan

Potopul şi arca lui Noe au existat cu adevărat sau sunt doar un mit creştin? Martori şi cercetători spun că ambarcaţiunea se află şi astăzi pe Muntele Ararat, în Turcia!

Legenda biblică
Potrivit cărţii lui Moise din Biblie, Dumnezeu s-a supărat pe oamenii pe care îi crease, căci Pământul se umpluse de „silnici”. Aşa că a decis să trimită un potop, care să nu mai lase nicio urmă din ceea ce era pe Pământ. Singurii iertaţi au fost evlaviosul Noe şi familia sa. Dumnezeu i-a spus lui Noe să construiască o arcă din lemn de chiparos, pe care să o împartă în mai multe compartimente şi să o smolească bine pe dinăuntru. După mulţi ani în care Noe a lucrat la arcă sub îndrumarea divină, a venit şi momentul potopului. Înainte de a trimite din cer apa care avea să şteargă orice urmă, Dumnezeu i-a spus lui Noe să pună în arcă, pe lângă familia sa, câte o pereche din toate animalele şi păsările de pe pământ. Cartea lui Moise spune că potopul a durat 40 de zile şi 40 de nopţi şi că apa a acoperit munţii cei mai înalţi şi că nicio vieţuitoare, în afara celor din arcă, nu a supravieţuit. Când apele au început să se retragă, arca s-a oprit pe Muntele Ararat. După un an şi zece zile de la începerea potopului au putut coborî de pe arcă. Tot în acel moment se spune că ar fi apărut primul curcubeu de pe Pământ.

Vechi mărturii
De sute de ani, istorici, cercetători şi jurnalişti au adus dovezi că rămăşiţele ambarcaţiunii cu care Noe a înfruntat potopul în urmă cu 5.300 de ani se află pe muntele menţionat în Biblie. Ararat este un munte cu o înălţime de peste 5.000 m, foarte dificil de urcat, ce s-a aflat pe teritoriul Armeniei, prima ţară creştină din lume. Astăzi, după retrasarea graniţelor, muntele se află pe teritoriul Turciei. Posibila prezenţă a arcei lui Noe pe Muntele Ararat i-a preocupat pe oameni încă din Antichitate. Flavius Iosef noteză în scrierile sale mărturii ale mai multor vechi istorici, precum că arca lui Noe exista pe „muntele armenilor”, locul în care oamenii au scăpat de potop. Autori iudaici şi musulmani, precum şi mari învăţaţi precum Teofil din Atiohia (secolul II e.n.), Epifanius din Salamis (anul 400 d.Hr.) au mărturisit în scrierile lor că arca exista pe Muntele Ararat. Relicve ce se spune că ar fi provenit din bucăţi ale arcei au fost luate de Iacob din Nisibis şi duse la Mănăstirea Sfântul Iacob. Lăcaşul a fost însă distrus de un puternic cutremur în 1840.
Dacă toate documentele de până atunci se bazau pe presupuneri şi mărturii indirecte, la sfârşitul secolului al XVIII-lea, începutul secolului al XIX-lea apar şi primele expediţii pe Ararat, în căutarea arcei, dar şi fotografii, înregistrări video, precum şi martori care spun că au văzut cu ochii lor rămăşiţele ambarcaţiunii. (va urma)

Reconstruită la Hong Kong

Trei fraţi creştini, oameni de afaceri, au construit pe o insulă de lângă Hong Kong o replică fidelă a arcei lui Noe. Noua arcă a fost dată în folosinţă în luna aprilie, după aproape 17 de ani de proiecte şi construcţie. Ambarcaţiunea este, de fapt, un fel de hotel de lux. Pe punte există un restaurant, iar în arcă şi pe lângă ea pot fi întâlnite 67 de perechi de animale, toate din fibră de sticlă. Ambarcaţiunea respectă întocmai dimensiunile biblice.