Main menu

header

711 31 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Specialiștii au realizat un robot care poate fi controlat cu puterea minții și cu care comunicarea este la fel de ușoară ca și cu altă persoană, ceea ce deschide noi oportunități pentru numeroase domenii, printre care sănătatea și în special îngrijirea vârstnicilor, notează „Daily Mail”.

Poate citi undele cerebrale umane în timp real

Inginerii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au creat un robot care poate fi controlat numai prin puterea gândului. Numit Baxter, acesta poate citi undele cerebrale umane în timp real, pentru a vedea dacă o persoană este nefericită în ceea ce privește acțiunile sale, pe care și le corectează, ca răspuns, mai apoi. Totodată, cel care îl controlează poate executa mișcări subtile ale mâinii, pentru a face mașinăria să execute diferite sarcini. Cercetătorii afirmă că tehnologia are scopul de a-i face pe roboți să acționeze ca o extensie a voinței unei persoane, fără antrenament. Echipa de la MIT care a realizat prototipul susține că Baxter a ajuns să aibă o capacitate de a lua decizii bune de 97%.

Extensie mai naturală a omului

711 31 2Expertul responsabil de proiect, Daniella Russa, consideră că scopul noii realizări tehnologice este acela de „ne depărta de lumea în care oamenii trebuie să se adapteze constrângerilor impuse de mașinării și de a dezvolta sisteme robotice care să fie o extensie mult mai naturală și mai intuitivă a noastră”. O echipă de specialiști a și realizat o demonstrație practică a sistemului. S-a dovedit că robotul funcționează în cazul oamenilor pe care nu i-a cunoscut niciodată, ceea ce înseamnă că acesta poate fi implementat în companii fără să fie nevoie ca angajații să fie antrenați pentru a-l putea utiliza. „Studiind semnalele date atât de mușchi, cât și de creier, putem să ne dăm seama de gesturile naturale ale unei persoane, împreună cu deciziile sale pe moment. Aceasta face comunicarea cu un robot la fel de simplă ca și cu o altă persoană”, argumentează specialistul Joseph DelPreto. Combinând aceste două semnale - detectate prin electroencefalografie (EEG) în cazul creierului și electromiografie (EMG) în cazul activității musculare - echipa a descoperit un mod de a crește robustețea biosenzitivității robotului, ceea ce îl face capabil să muncească cu noi utilizatori fără antrenament.

Potrivit specialiștilor, acest tip de robot va putea fi utilizat și în companii, precum și în sistemele de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice, singure și cu diverse invalidități (disfuncționalități în vorbire, mobilitate redusă etc.)