Main menu

header

714 28 1de Luana Mare şi Adrian Barna

Preţioase, dorite de cele mai multe doamne şi uneori fiind considerate investiţii, hainele de blană sunt, pe cât de călduroase, pe atât de frumoase. Şi chiar dacă există în ultimii ani tendinţa de a educa publicul feminin să renunţe la ele pe criterii de protecţie a animalelor, doamnele nu sunt dispuse să le înlocuiască aşa de uşor. Despre magia hainelor de blană, despre felul în care pot fi păstrate, purtate şi îngrijite, ne-a vorbit Flora Năstase, designer de blănuri.

„Începeţi cu un model clasic”

- Care sunt criteriile de la care ar trebui să pornească o femeie care doreşte să-şi cumpere o haină de blană?

- Haina de blană este o investiție în propria imagine! Femeile merită să se simtă frumoase și prețuite, iar o haină de blană le dă acest sentiment. Dacă este prima haină de blană, va trebui să aleagă un model clasic, potrivit la orice fel de ţinută şi oricând, peste ani. Ar trebui să aleagă un tip de blană clasic, durabil, iar aici recomand nurca, aceasta fiind cea mai rezistentă. Dacă doamna respectivă are mai multe haine de blană, atunci poate opta pentru modele extravagante, pentru blănuri mai pretenţioase, cu păr lung, fin.

- Există în ultimii ani moda blănurilor viu colorate în mod artificial. Ce recomandări ai pentru purtarea acestui tip de haine de blană?

- În niciun caz nu recomand blănurile vopsite. De multe ori m-am întrebat de ce și-ar dori o femeie să aibă o blană albastră sau portocalie. Sau orice culoare electrică!… Pentru stridență - ar fi unul dintre răspunsuri. Și atunci, de ce şi-ar dori o femeie stridența? Eu nu cred în ieșirea în evidență cu orice preț. Și în niciun caz prin stridență! Diferența dintre o persoană stridentă și o persoană elegantă este aceea că prima îți sare în ochi, în timp ce a doua îți rămâne în amintire. Blănurile colorate au fost inventate ca să se poată vinde cele care au defecte sau sunt neuniforme. Oamenii nu știu și se bucură, mai ales când le găsesc la prețuri foarte mici.

- Care este haina de blană care poate scoate o femeie din anonimat?

- Puteți spune că o haină de blană care ne scoate din anonimat este o haină… foarte scumpă. Ei bine, atunci, ne putem referi la hainele de chinchila, zibelină sau hermină. Dar o haină de blană de nurcă (vizon) poate fi mai scumpă decât o haină de blană de chinchila. Depinde de cum e lucrată.

„Animalele femele au părul mai subţire şi mai fin, sunt mai preţioase”

714 28 2- Cum se diferenţiază o blană ieftină de una lucrată cu măiestrie?

- Prețul unei haine de blană de nurcă, de pildă, poate să difere în funcție de animalul din care a fost confecționată - femelă sau mascul, de felul în care sunt cusute. Blăniţa unei femele are derma mai fină, părul mai subţire şi mai fin, sunt blănuri mai plăcute la atingere. O haină frumoasă este cea care pare dintr-o blană întreagă. Așadar, o nurcă are 40-50 cm, în timp ce o haină măsoară 1,20-1,30 m. Un animal nu poate ajunge la această dimensiune, pe cale naturală. Dacă ne uităm la unele haine din blană de nurcă, vedem că nu au nicio nadă… Hainele prețioase sunt cele lucrate cu o tehnică specială prin care se fac multe tăieturi mici, care apoi se cos. Acestea sunt, cu adevărat, hainele prețioase din blană de nurcă.

- Cât timp ar trebui să ţină o haină de blană?

- Rezistă și mai mult de 40 de ani. Depinde foarte mult şi din ce tip de blană este. Cele cu părul lung sau foarte fin se tocesc mai repede. De exemplu, vulpea polară sau chinchila. Şi tot timpul va cădea păr din ele. Apoi este important şi felul în care sunt întreţinute. Odată cu trecerea timpului, derma se strânge, așa că haina de blană va deveni o măsură mai mică. Dacă nu are o croială amplă, e posibil ca, după 20-30 de ani, să nu mai poată fi îmbrăcată. Nu pentru că nu ne păstrăm noi măsurile, ci pentru că timpul își spune cuvântul asupra materialelor naturale.

„Ploaia şi căldura puternică strâng derma şi strică modelul”

- Cum trebuie întreţinute hainele de blană pentru a rezista cât mai mult?

- Pe perioada verii trebuie ţinute în husă pentru haine, nu înghesuite, nu în plastic. Din când în când trebuie scoase la aerisit, dar nu în soare, pentru că i se va schimba culoarea. Trebuie protejate de insecte punând în buzunar plicuri speciale cu substanţe antimolii. Se pot purta pe ninsoare, dar nu pe ploaie, pentru că se va uda derma, apoi aceasta se va strânge. De asemenea, nu se vor usca în apropierea unei surse de căldură din acelaşi motiv: derma se va strânge, hainele se vor deforma şi vor rămâne mici.

- Cum se curăţă o astfel de haină?

- Hainele de blană nu se curăță niciodată! Nici nu există produse speciale, destinate îngrijirii acestor bijuterii din garderobă… De fapt, blana naturală are această proprietate magică: nu se murdărește! Așa că acest produs este mai ușor de întreținut! Totuși, din pricina machiajului, gulerul poate avea de suferit. Fondul de ten și pudra pot avea efecte neplăcute asupra porțiunii de blană care este expusă contactului cu produsele de machiaj. Pentru a evita îngălbenirea, există totuși câteva trucuri: se poate curăța zona afectată de machiaj cu neofalină, iar pentru hainele deschise la culoare soluțiile sunt pudra de talc sau… făina! Căptuşeala unei haine nu durează în timp atât de mult cât ţine blana, pentru că rezistenţa materialelor nu se poate compara. În plus, fiind pe interior, se uzează mai mult la contactul cu hainele. Este necesar ca această căptuşeală să fie schimbată la câţiva ani.

„Doamnelor, evitaţi blănurile vopsite strident! De obicei, sunt vopsite blănurile cu defecte“

„O haină ieftină... ascunde un motiv pentru acel rabat“

- La ce trebuie să fie atente doamnele atunci când cumpără haina din magazin?

- Atunci când se achiziţionează o haină de blană, primul indicator este preţul. O haină ieftină… ascunde un motiv pentru acel rabat. Trebuie să aibă un minus. Modelul e frumos, ca să atragă și atunci… înseamnă că rabatul e la calitate! Apoi trebuie verificat părul, să nu cadă. Și recomand să se verifice acest aspect în mai multe zone ale hainei. Atenție, de asemenea, la eventualele decolorări. Cea mai bună garanție a calității este locul de unde este cumpărat produsul. Nu cred în calitatea celor pe care le găsim, în piețe, de exemplu. Adică, printre cartofi, roșii și castraveți… Şi nu trebuie uitat un aspect important: firmele de top oferă certificate de garanție!