Main menu

header

716 31 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Un lanț de insule artificiale cu hoteluri plutitoare și mii de locuințe este pe cale să devină primul oraș-grădină din Marea Britanie.

15.000 de case și o plajă artificială

De dimensiunile unui orășel, creat după modelul existent în Dubai, proiectul prezentat recent în Marea Britanie ar putea fi gata până în 2035, în Kent, anunță „Daily Mail”. Lanțul de insule artificiale va fi realizat în zona lacului pe care îl face râul Ebbsfleet și va include spațiu suficient pentru 15.000 de case cu grădini generoase, în care locuitorii zonei să-și cultive propriile fructe și legume, precum și o plajă creată de mâna omului.

Alei pentru pietoni, hoteluri, hub cultural

716 31 2Planurile pentru așa-numitul Garden City au fost prezentate în urma unui concurs internațional, câștigat de proiectul care a prezentat un concept cu maximum de spațiu deschis posibil și cu verdeață înconjurând viața oamenilor de peste tot. Rețeaua de insule va fi legată de „nervuri” de alei pentru pietoni, iar una dintre insule va fi un hub cultural, cu un teatru în aer liber și tot felul de expoziții. De asemenea, spațiile cu hoteluri vor fi completate de unele pentru afaceri, iar o parte dintre insule vor fi eco, susținând întoarcerea vieții sălbatice dispărute de pe teritoriul britanic.

Lucrările au început

Deși este un proiect radical și dificil de realizat, consiliul care a analizat schițele prezentate în concurs consideră că acesta este posibil. De altfel, lucrările la viitorul Garden City au început deja cu deschiderea unei școli primare, a primului pub și a celui dintâi hotel. De asemenea, este pe cale de a fi realizat un pod care să lege locuitorii viitorului oraș de gara din Ebbsfleet, fiind începute și lucrările la rețeaua de alei care va conecta între ele insulele artificiale.

„Acest design ne-a inspirat și ne-a întrecut așteptările, pentru că încurajează nenumărate abordări. Proiectul ar putea deveni una dintre atracțiile despre care se va vorbi cel mai mult și care va avea vizitatori nenumărați“ (Kevin McGeough, director al Ebbsfleet Garden City’s Healthy New Towns)