Main menu

header

721 2 1de Silviu Ghering şi Adrian Barna

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Castelul „Dracula“ din Parcul Carol, monument mut şi necunoscut

Necunoscut chiar și pentru foarte mulţi dintre bucureşteni, Castelul Vlad Ţepeş este o cetate de tip medieval din piatră şi cărămidă roşie, care se înalţă printre copacii din Parcul Carol. Vestitul domnitor român care a dat naștere chiar mai vestitului Dracula nu are nicio legătură directă cu castelul. Acesta a fost ridicat în anul 1906, cu ocazia organizării, pe fosta Câmpie a Libertăţii, a Expoziţiei Generale Române, prilejuită de împlinirea a 40 de ani de domnie a Regelui Carol I, un mare admirator și iubitor al lui Vlad Țepeș.

Copie fidelă a Cetății Poenari...

La început, a fost doar un turn de apă (înalt de 23 de metri, cu un diametru de 9 metri și cu o capacitate de 200 metri cubi), dar pentru a răspunde pretenţiilor de artă şi stil ale organizatorilor, autorul planurilor de construcţie, arhitectul Scarlat Petculescu, a propus ridicarea, în jurul turnului de apă, a unei clădiri ce reproduce, la scară mai mică, Cetatea Poenari, construită de Vlad Ţepeş în secolul al XIV-lea în locul numit Cheia Argeşului, de pe plaiul Loviştei. Pe o scară de lemn, în spirală, se urcă în turn, pe o platformă de unde se poate admira Parcul Carol şi panorama Bucureştilor. Un contrafort puternic susţine turnul și se continuă cu un zid crenelat de piatră, terminat în colţ cu un alt turn de dimensiuni mai mici. Toată construcţia a fost îmbrăcată în piatră şi în cărămidă roşie.

... a fost „cucerită” de Armata Română!

După Primul Război Mondial, castelul a fost transformat în cazarmă destinată corpului de gardă de la Mormântul Ostaşului Necunoscut, aflat în parc. După mutarea Ostaşului Necunoscut la Mărăşeşti şi inaugurarea, la 30 decembrie 1963, a mausoleului din apropiere, castelul din Parcul Carol I a continuat să fie folosit de militarii destinaţi pazei mausoleului. După 1990, mica cetate a fost corp de gardă pentru o subunitate de jandarmi, care îndeplinea misiuni de pază la mai multe instituţii bancare din Capitală. Prin Hotărârea de Guvern nr. 1585, Castelul Vlad Ţepeş (adresă exactă: Strada General Candiano Popescu 6, sector 4) a devenit, din 30 septembrie 2004, sediul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor (ONCE), departament aflat în subordinea şi coordonarea Ministerului Apărării Naționale.

Castelul din Parcul Carol este deschis publicului doar de două ori pe an: de Ziua Eroilor (Înălţarea Domnului, 17 mai) şi de Ziua Armatei (25 octombrie)