Main menu

header

722 31 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Una dintre cele mai spectaculoase formațiuni de roci se găsește în Mexic, la Oaxaca, și poartă numele de „Hierve el agua”, în traducere „apa care fierbe”. Imaginea pe care o oferă este uluitoare.

Cochilii pe muchii de coline

„Hierve el agua” înseamnă roci albe, așezate ca niște cochilii pe muchii de coline care se ridică la 90 de metri deasupra unei văi spectaculoase. Felul natural în care sunt așezate creează iluzia unei cascade pietrificate, panorama locului fiind de excepție. Formațiunile au luat ființă prin depunerea, timp de milioane de ani, a carbonatului de calciu și a altor minerale cu care apele care curg pe aici sunt suprasaturate. Pe măsură ce apa izvoarelor se prelinge, stratul se tot îngroașă, după același principiu după care se formează stalactitele în peșteri.

Piscuri cu piscine naturale

722 31 2Situate într-o zonă dură, cu cactuși la tot pasul și un relief aspru, cascadele pietrificate vin de la câteva izvoare care reprezintă singurele surse de apă din această parte a Mexicului. Una dintre „cascade” cade de la o înălțime de 12 metri, iar cealaltă de la 30 de metri, având și o lărgime care o face de-a dreptul impresionantă: 90 de metri. Unul dintre aceste piscuri calcaroase, numit Amfiteatrul, are mai multe piscine naturale. Asta le-a dat idei oamenilor, care au realizat și două piscine artificiale, una foarte aproape de marginea colinei, pentru amatorii de senzații tari, realizată în anul 2007.

Ape tămăduitoare

Apa celor două izvoare are o temperatură situată între 22 de grade Celsius și 27 de grade Celsius, iar debitul variază semnificativ între anotimpul secetos și cel ploios. Grație conținutului ridicat de minerale, apele de aici sunt considerate vindecătoare. Cea mai accesibilă și mai vizitată formațiune este „cascada mică”, vârf aflat la peste 50 de metri deasupra văii și care are o platformă naturală de 60 de metri. Aici se găsesc patru izvoare ale căror ape sunt captate și unde vizitatorii pot înota în voie, și de plăcere, și pentru a admira un peisaj unic în lume, dar și pentru a-și trata anumite afecțiuni.

Atracții turistice unice

722 31 3„Hierve el agua” este o certă atracție turistică. Pe lângă amintitele piscine, s-au construit pentru vizitatori spații unde se poate servi masa, mici piețe și cabine în care turiștii se pot schimba pentru a face baie. Există, de asemenea, spații numite „turis yu’u”, care au funcții multiple - oferă restaurant, camere de închiriat peste noapte și toate facilitățile necesare turismului, deși standardele nu sunt de lux. Iar tarifele sunt și ele relativ scăzute, astfel încât comunitățile din cele mai apropiate localități - Lorenza Albarradas și San Isidro Roaguia - sunt marcate de sărăcie, precum și de o eternă gâlceavă pe motiv de administrare a „cascadelor”.

Vestigii arheologice de peste 2.500 de ani

Cascadele pietrificate prezintă un mare interes pentru arheologi. Sistemul de irigații intensive, cu terasele aferente, datează de peste 2.500 de ani și încă nu și-a dezvăluit toate secretele, întrucât zona nu este cercetată pe deplin nici în prezent. Întregul angrenaj destinat irigării culturilor este unic în Mexic și unul dintre foarte puținele din America latină, terasele fiind amenajate liniar. De asemenea, există vestigii care converg spre ideea că în această zonă a existat și un areal considerat sacru.

Formațiunile calcaroase formate prin scurgerea apelor puternic mineralizate pe pantele abrupte mai sunt întâlnite într-un singur alt loc pe glob - la Pamukkale, în Turcia