Main menu

header

725 31 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Metal cunoscut de toate civilizațiile antice, dar foarte rar găsit în stare naturală, argintul a apărut prima dată în Egipt, fiind mult mai valoros ca aurul. Primele mine de argint au apărut însă mai înainte de perioada 3000 î.Hr., iar în Evul Mediu, minele germanice au constituit cel mai important furnizor de argint din Europa. Potrivit oamenilor de știință, în secolul al XIX-lea, argintul a fost descoperit în Nevada (SUA), iar în anul 1870 producția mondială a ajuns la 3.000 de tone pe an. Despre cele mai importante tezaure de argint ale omenirii, aflați în rândurile de mai jos.

Comoara sultanului Murad al II-lea, găsită în România

Una dintre cele mai mari descoperiri care au avut loc vreodată în domeniul argintului se referă la 47.000 de monede de pe vremea sultanului Murad al II-lea, care a văzut lumina zilei la Golești. Este vorba despre un tezaur de aproximativ 55 de kilo- grame, a cărui valoare se ridică la 470.000 de euro (o singură monedă valorează 10 euro), reprezentând cel mai mare tezaur de monede de argint turceşti de pe teritoriul României. Oamenii de știință susțin că majoritatea pieselor sunt aspri bătuți în mai multe monetării din Balcani. Care este proveniența tezaurului nimeni nu a reușit să afle, dar pentru că e vorba doar despre monedă otomană, se crede că ar reprezenta încasările unui negustor care a făcut o tranzacţie importantă la sud de Dunăre şi urma să se reîntoarcă acasă.

„În numele lui Allah”

O altă podoabă impresionantă, aflată într-o stare perfectă de conservare, a fost descoperită în perioada anilor 1872-1895, în timpul săpăturilor arheologice la situl Birka, cel mai vechi oraș suedez, care se află la doar 25 de kilometri de Stockholm. Este vorba despre un inel viking din secolul al IX-lea, gravat cu inscripția „În numele lui Allah”, care, potrivit oamenilor de știință, arată strânsa legătură dintre războinicii nordici și lumea arabă. Interesant este faptul că pe inel se află montată o piatră realizată dintr-o sticlă colorată, un material care în acea perioadă a fost foarte scump.

Descoperit la marginea unui drum de țară

725 31 2În luna martie a anului trecut, la marginea unui drum din localitatea Fetindia, Sălaj, a fost scos la suprafață unul dintre cele mai mari tezaure de argint din istoria omenirii: 60 de piese de argint, ce datează de la sfârșitul Evului Mediu. Piesele, unele găurite, altele prinse într-o salbă, sunt extrem de fragile, fiind deteriorate de condițiile improprii în care au fost ținute. Nu în ultimul rând, în anul 1986, doi copii, Gigel și Mălin Lazoc, au scos la suprafață în timp ce săpau în grădina casei din Cehei câteva monede și brățări din argint, iar cercetările arheologice au permis, ulterior, recuperarea întregului tezaur, care cântărește 2.122 de grame. Cele 552 de monede, spun specialiștii, provin din orașul antic Dyrrhachium, din Albania actuală, și au ajuns pe teritoriul țării noastre în Antichitate, în urma schimburilor comerciale. De altfel, specialiștii susțin că perioada în care a fost datat tezaurul se află între anii 100 şi 80 î.Hr. Două dintre brățări, de origine dacică, care sunt lucrate din bare rotunde de argint și cântăresc 83,74 g, respectiv 86,97 g, au capetele aplatizate și ornamentate cu incizii în formă de ace de brad. A treia brățară, tot dacică, cântărește 72,71 g și are extremitățile modelate în formă de cap de șarpe și incizii ce imită solzii acestei reptile. De asemenea, există și o fibulă de 34,41 g, lucrată dintr-o singură bucată de argint, și un lanț de 70,57 g, confecționat din sârmă de argint împletită și pliată în forma cifrei 8. Toate piesele sunt lucrate din argint de mare puritate (800 la mie). Cele 546 de monede găsite includ 26 de emisiuni cu numele diferiților magistrați ai orașului Dyrrhachium.