Main menu

header

725 2 1de Silviu Ghering şi Adrian Barna

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Zău că merită să vizitaţi rezervaţia de bujori din Zau de Câmpie!

Zau de Câmpie este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Mureș, aflat la jumătatea distanței dintre Luduș și Sărmașu (41 km), pe DJ151, în bazinul hidrografic al Pârâului de Câmpie. Este o atracție turistică multiplă, ca să spunem așa. Pentru că oferă câteva puncte de interes care pot satisface plăceri dintre cele mai diferite. De la vestigii istorice la rezervația botanică, fără să mai amintim salba de lacuri numai bune de „golit” dacă aveți pasiunea pescuitului. Mai ales de șalău...

E locul cel mai înalt din lume în care s-a adaptat această specie rară

Faima rezervației botanice de la Zau de Câmpie a trecut de granițele României. Este singurul loc de pe întregul teritoriu al României în care se dezvoltă sălbatic minunatul bujor de stepă (Paeonia tenuifolia). Și, totodată, zona situată la cea mai mare altitudine (450-500 m) din întreaga lume în care s-a adaptat și crește această specie rară. Rezervaţia mureşeană este situată la 5 kilometri de centrul comunei Zau de Câmpie şi a fost înfiinţată în 1932 de academicianul Alexandru Borza, considerat fondatorul şcolii româneşti de botanică. Bujorii de stepă încep să înflorească spre mijlocul lunii aprilie și își încheie ciclul de „viață” spre sfârșitul lui mai. Atenție însă: bujorul este o plantă foarte firavă, dacă o rupeți, moare. Dacă tăiați un bujor înflorit ca să îl puneți în vază, acesta se va usca în circa zece minute de la tăiere!

Mai puteți admira alte 350 de soiuri de plante!

În rezervația botanică de la Zau de Câmpie, alături de bujorii de stepă mai sunt prezente și alte specii de plante rare (350 la număr), printre care stânjenelul sălbatic, zăvăcusta, frăsinelul, laleaua pestriță sau untul vacii (o specie autohtonă de orhidee de mici dimensiuni). La înființare, rezervația de bujori de stepă de la Zau de Câmpie avea 25.000 de metri pătrați. Ulterior, suprafața rezervației a sporit cu încă 10.000 de metri pătrați, ajungând în prezent la 3,5 hectare.

Nu ratați castelul din Zau de Câmpie! Construit între 1908 şi 1912, este cunoscut ca și „castelul calendar“, pentru că are 4 turnuri (anotimpurile), 12 holuri (lunile), 52 de camere (săptămânile), 7 terase (zilele dintr-o săptămână) și 365 de ferestre (zilele dintr-un an)!