Main menu

header

726 25 1de Adina Mandiuc şi Adrian Barna

De la vizitele duminicale la biserică până la întâlnirile de stat, audiențele private sau portretele oficiale, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii nu prea e văzută fără geanta sa de mână. Un model Launer care, alături de pantofii cu tocul pătrat de la Anello and Davide, reprezintă semnătura ei de stil. Folosită în primul rând pentru a le transmite mesaje codificate membrilor staff-ului său, geanta reginei își îndeplinește, totuși, cu brio și rolul tradițional de a „găzdui” rujul și oglinjoara celei mai importante femei din Marea Britanie.

Transmite mesaje codificate la întâlnirile oficiale

Oricât de prezentă ar fi geanta reginei în spațiul public, se știu foarte puține despre conținutul acesteia. Jurnaliștii de la „The Telegraph” au pus cap la cap toate informațiile oferite de biografii oficiali ai familiei regale sau dezvăluite de persoane apropiate reginei, sub protecția anonimatului. Iată ce au aflat! Geanta Majestății Sale e folosită mai degrabă pentru a transmite mesaje codificate decât pentru a transporta lucruri personale. Dacă regina își pune geanta pe masă la un dineu, asta înseamnă că vrea ca evenimentul să se încheie în următoarele cinci minute. Dacă-și pune geanta pe jos, înseamnă că nu-i place discuția în care este implicată și vrea să fie „salvată” de asistenta sa personală.

Poartă un singur brand și are două modele preferate

726 25 2Ceea ce se știe cu siguranță este că regina deține peste 200 de genți Launer. Modelele sale preferate sunt Royale și Traviata neagră (23 cm x 20 cm x 10 cm). Geanta are un mâner mai lung, iar asta o face foarte ușor de manevrat. Și totuși, ce poartă în geantă Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii? Fără îndoială, obișnuitele monede, cheile de la casă și de la mașină ori biletele de rezervă pentru autobuz sau metrou nu prea ar avea ce să caute în geanta unei regine. La urma urmei, Majestatea Sa nu are pașaport, nu circulă cu mijloacele de transport în comun și nu are nevoie de chei, de vreme ce are în permanență un valet la dispoziție. Dar chiar și o regină are nevoile sale pământești, așa că nu s-ar mira nimeni dacă în geantă s-ar găsi niște dropsuri mentolate.

Cârligul cu ventuză, un accesoriu indispensabil

În 2012, un biograf al familiei regale dezvăluia că Regina Elisabeta a II-a are întotdeauna în geantă, pe lângă oglinjoară și ruj, o bancnotă de 5 lire, pentru donația obișnuită de la slujba de duminică. Uneori, donația monarhului se ridică la 10 lire, dar asta numai în situații excepționale. După Sally Bedell Smith, autoarea cărții „Elisabeth the Queen: The Woman Behind The Throne” („Regina Elisabeta: femeia din spatele tronului”), nu există un simbol mai familiar decât geanta reginei, acest model clasic Launer, agățat de brațul stâng al Majestății Sale în orice situație, de la plimbările informale până la dineurile oficiale. Autoarea a făcut câteva dezvăluiri și despre misteriosul conținut al genții: ochelarii de citit, dropsuri mentolate, un stilou cu rezervor și foarte rar bani, cu excepția bancnotei de 5 sau 10 lire, pentru donația din fiecare duminică. Cel mai important și, totodată, cel mai ciudat accesoriu din geanta reginei ar fi, după Bedell Smith, un cârlig portabil, folosit de monarh pentru a agăța geanta de masă. Un invitat de la casa din Berkshire a lui Jean Wills, vărul reginei, a declarat, la un moment dat, că a fost foarte surprins s-o vadă pe regină scuipând într-o ventuză albă înainte de a-și agăța geanta sub masă. „Am văzut-o pe regină cum scoate din geantă o ventuză albă din cauciuc, scuipă discret în ea și apoi o lipește de dosul mesei. De ventuză era prins un cârlig, iar regina și-a agățat geanta de el”, a dezvăluit invitatul cu pricina.

Obișnuiește să se rujeze în public

726 25 3Și pentru că Elisabeta a II-a este o femeie foarte cochetă, din geanta sa nu lipsesc o oglinjoară și un ruj pe care regina îl folosește de multe ori în timp ce este așezată la masă. „Fie că este vorba despre o masă obișnuită, un dineu sau o petrecere pompoasă cu tacâmuri din argint și veselă de porțelan, regina are acest obicei oarecum ciudat de a scoate din geantă rujul și de a-și împrospăta machiajul chiar acolo, de față cu invitații”, notează autoarea. Gestul său a făcut „victime” peste Ocean, printre primele doamne ale SUA, care s-au simțit inspirate să fie mai relaxate în public. „Când Laura Bush și-a împrospătat machiajul la un dineu între doamne la Washington, a avut grijă să comenteze amuzată: «Regina mi-a spus că e în regulă să fac asta»”, a consemnat Bedell Smith. În 2000, regina a fost surprinsă dându-se cu ruj la Royal Cornwall Show, o sărbătoare organizată de Asociația regală pentru agricultură Cornwall, iar în 2014 a recidivat la Jocurile Commonwealth din Glasgow. Din câte se pare, de fiecare dată a fost vorba despre un ruj Clarins, marca preferată a reginei, însă compania de cosmetice nu a vrut să comenteze ce nuanță preferă Elisabeta a II-a. Și totuși, reprezentanții Clarins au dezvăluit că monarhul este un mare fan al cremei tratament pentru mâini și unghii a brandului. Conform declaraţiilor lui Bedell Smith, asistenta personală a reginei are sarcina de a transporta lucrurile de maximă necesitate, precum o pereche de mănuși de rezervă, ace și o trusă de croitorie pentru urgențele care pot fi rezolvate la fața locului.

Are telefon mobil?

Ce-i drept, ideea că Majestatea Sa ar glisa cu mănușile albe impecabile pe ecranul unui iPhone sună puțin ridicol. Și totuși, biograful regal Penny Junor insistă că Elisabeta a II-a are mereu asupra sa un telefon mobil. „Cu siguranță are un telefon mobil, la care vorbește cu nepoții săi. Nu știu însă dacă este vorba despre un aparat cu butoane sau un smartphone”, susține Junor. Un alt biograf interesat de geanta reginei, citat de „Telegraph”, dezvăluie că în poșeta monarhului s-ar afla mai multe obiecte personale, majoritatea cu valoare afectivă. Ar fi vorba despre o colecție întreagă de talismane oferite de nepoții săi, printre care câini și cai în miniatură, potrivit lui Phil Dampier, autorul cărții „What’s in The Queen’s Handbag: And other Royal Secrets” („Ce se află în geanta reginei și alte secrete regale”).