Main menu

header

731 31 2de Călin Popa şi Eduard Popa

De multe ori, oamenii îi privesc cu o anume îngăduință pe semenii lor care experimentează episoade în care cred că L-au văzut sau visat pe Dumnezeu. De regulă, se spune despre aceștia că nu prea au mintea întreagă. Dar un studiu recent relevă exact contrariul.

Benefice pentru mintea umană

Cei care afirmă că L-au văzut sau L-au visat pe Dumnezeu sunt departe de a fi cu mintea rătăcită. Dimpotrivă. Potrivit experților de la Universitatea „Johns Hopkins”, din Baltimore, SUA, viziunile sunt semne bune pentru mintea unui om, chiar și dacă ele survin în urma consumului de marijuana sau de ciuperci halucinogene. „Experiențele de acest tip se întâlnesc în toate culturile și sunt documentate și cu mii de ani în urmă. Deși medicina occidentală nu le ia în considerare când vine vorba despre tratarea unor afecțiuni, datele studiului nostru arată faptul că aceste experiențe, descrise ca întâlniri cu Dumnezeu sau cu trimiși ai Săi, sunt mai mult decât benefice pentru mintea umană”, explică Roland Griffiths, profesor de psihiatrie.

Gândirea ateilor, schimbată radical

Pentru a documenta cercetarea, experții americani au cules date de la 4.285 de persoane din toată lumea care au completat un chestionar despre experiențele și viziunile lor religioase, precum și despre felul în care acestea le-au schimbat viața. Câteva repere fixe s-au dovedit relevante. Astfel, majoritatea respondenților au afirmat că viziunile au avut loc în momente cruciale din existența lor. Mai departe, circa 75% dintre participanții la studiu declară că experiența a fost „cel mai plin de însemnătate spirituală moment din viață”, dându-le un nou înțeles, superior, al lucrurilor și un alt drum existențial. Totodată, momentul le-a oferit claritate de gândire și mare putere de concentrare asupra viitorului. De asemenea, în cazul celor care se declaraseră anterior atei convinși, acest tip de viziuni le-a schimbat radical gândirea.