Main menu

header

734 20 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Atmosfera este unul dintre cele mai fragile subsisteme ale mediului, datorită capacității sale limitate de a absorbi și de a neutraliza substanțele eliberate continuu de activitățile umane. Creșterea producției de energie, industria chimică, metalurgică, circulația rutieră și aeriană, arderea gunoaielor, creșterea concentrației în aer a unor constituenți normali ai atmosferei precum dioxidul de carbon, oxizi de azot sau pătrunderea în atmosferă a unor compuși străini mediului (elemente radioactive, substanțe organice de sinteză), sunt tot atâtea cauze care fac ca în ultimul timp poluarea atmosferei să devină tot mai acută. Cum vă afectează poluarea organismul, veți afla citind rândurile de mai jos.

Crește tensiunea arterială

Credeți că doar excesul de sare și stilul de viață sedentar au un efect negativ asupra tensiunii? Nicidecum. Simplul fapt că respirați poate crește presiunea arterială. Și asta se întâmplă în primul rând din cauza poluanților care reușesc să pătrundă extrem de rapid în sistemul cardiovascular, spune un studiu realizat recent de savanții americani de la Universitatea de Stat din Ohio. Îngrijorător este faptul că nivelul tensiunii continuă să crească și la câteva zile de la ultima expunere la poluanții din aer. Și asta nu e tot, pentru că specialiștii susțin că tot din cauza poluanților, calitatea sângelui care circulă prin arterele coronare descrește, iar în aceste condiții inima va începe să pompeze sânge tot mai greu și, inevitabil, crește riscul de apariție a aritmiilor.

Stă la baza apariției afecțiunilor respiratorii

734 20 2Aerul pe care îl respirați conține extrem de multe substanțe din mediul înconjurător, de la polen, praf, bacterii, virusuri, fum, până la substanțe chimice volatile și altele, iar cei care trebuie să mențină activ sistemul de apărare împotriva acestor invadatori cu potențial toxic sunt plămânii. În topul bolilor care pot apărea la nivelul sistemului respirator în aceste vremuri în care poluarea este din ce în ce mai mare, sunt alergiile. La început, spun specialiștii, aceste infecții sunt ușoare, apar și dispar, însă în timp, la o frecvență din ce în ce mai mare, acestea se repetă și nu mai trec atât de repede sau aproape deloc. Drept urmare, persoana în cauză poate rămâne cu o transpirație constantă sau cu tuse. Sunt însă și cazuri în care omul se poate îmbolnăvi și de astm bronșic, când se produce o obstrucție a căilor respiratorii. Dar poluanții atmosferici au ca efect și fragilizarea bronhiilor, care devin astfel mai expuse la virusuri şi bacterii, care provoacă bronşite acute şi cronice. De altfel, se estimează că 950.000 de cazuri de bronşite acute sunt provocate de poluarea aerului, care cauzează şi 134.000 de cazuri de bronşite cronice în fiecare an. Pe de altă parte, bronşitele cronice pot să degenereze în bronhopneumopatii cronice obstructive. Este dificil de estimat cu precizie numărul de cancere asociate poluării, întrucât cauzele acestei boli sunt, prin definiţie, dificil de identificat. Totuşi, specialiştii sunt de părere că poluarea reprezintă un factor care poate să provoace acest tip de boală.

Pielea, prima barieră în fața alergenilor din mediu

Și tot cercetătorii au corelat poluarea cu accelerarea îmbătrânirii pielii, cu ridurile, petele de pe piele și roșeață. De altfel, în anul 2010, publicația „Journal of Investigative Dermatology” a dezvăluit un studiu ce compara pielea femeilor mai în vârstă care locuiau într-o zonă aglomerată cu cea a femeilor din mediul rural. La femeile din mediul urban s-au înregistrat cu 22 de procente mai multe pete și riduri față de cele din sate. Cauza? Poluarea, bineînțeles! Ce este de făcut în asemenea situație? Curățați-vă regulat pielea, consumați multe citrice, fructe de pădure și morcovi și nu uitați că o piele hidratată corespunzător va deveni mult mai puternică în fața toxinelor care încearcă să pătrundă prin bariera naturală. Nu în ultimul rând, oamenii de știință au scos la iveală și faptul că persoanele care locuiesc în oraşe poluate sunt mult mai predispuse insomniei, calviţiei şi obezităţii. În plus, poluarea atmosferică este considerată vinovată de scăderea fertilităţii masculine și de creşterea numărului de naşteri premature.

Cele mai predispuse îmbolnăvirii sunt persoanele de peste 64 de ani

Un nou studiu vine acum cu o altă problemă gravă din cauza poluării, și anume faptul că aceasta provoacă o reducere uriașă a inteligenței. Cercetările au fost făcute în China, iar acestea au scos la iveală faptul că 95% din populația globului respiră aer dăunător. Mai mult, cercetările spun că nivelul mare de poluare a condus la scăderi mari ale rezultatelor testelor lingvistice şi aritmetice, impactul mediu fiind echivalent cu pierderea unui an de educaţie din viaţa unui om. „Aerul poluat are drept efect reducerea nivelului de educaţie cu un an, ceea ce este enorm”, susține Xi Chen, membru al echipei de cercetare de la Şcoala de Sănătate Publică a Universităţii Yale din SUA. De asemenea, oamenii de știință afirmă că efectul este chiar mai puternic pentru persoanele care au depășit vârsta de 64 de ani și pentru bărbați, urmând să fie afectați cei cu un grad de educație scăzut. Pe de altă parte, există alte studii potrivit cărora poluarea aerului afectează și performanțele cognitive, în mod special ale studenților și elevilor.

Afectează fătul intrauterin

Și asta nu e tot, pentru că alte studii recente au arătat că aerul toxic are legătură directă cu mortalitatea foarte ridicată la persoanele care suferă de tulburări psihice. Afectați de poluare sunt și bebelușii, care dezvoltă mult mai ușor astm, bronşite, infecţii ORL şi probleme de piele, o cauză fiind şi sistemul imunitar încă nedezvoltat la adevărata capacitate. Îngrijorător este faptul că specialiștii susțin că aerul toxic afectează intrauterin fătul şi există riscul ca viitorul adult să fie mult mai sensibil în faţa problemelor respiratorii. De aceea, se recomandă să fie evitat contactul micuțului cu mediile poluante în primii ani de viață.

Printre cele mai cunoscute semne ale unui organism poluat sunt durerile frecvente de cap, greața, stările de vomă, oboseala și amețeala

România, una dintre cele mai poluate ţări

Un studiu oficial a arătat că România este una dintre cele mai poluate ţări din Europa, iar efectele aerului murdar asupra sănătăţii sunt extrem de grave. De altfel, au fost făcute măsurători la unele staţii de monitorizare a calităţii aerului din Bucureşti, în urma cărora s-a văzut că poluarea depăşeşte chiar şi cu cinci ori standardele internaţionale. În topul celor mai poluate 20 de orașe din lume, 13 sunt din India. Primul loc este ocupat de New Delhi, unde nivelul de particule din aer este de 15 ori mai mare față de cel recomandat de OMS.