Main menu

header

737 31 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Cu doar câteva rezerve de alimente, pescarul José Salvador Alvarenga a supraviețuit singur pe mare mai bine de un an, mai precis timp de 438 de zile de coșmar.

A plecat cu un pescar începător

Pescar experimentat, José Alvarenga decidea, la sfârșitul anului 2012, într-o zi oarecare, să plece în larg pentru vreo 30 de ore, în speranța că va captura ceva carne mai de soi, de rechin poate. Asta i-ar fi adus o sumă frumușică, suficientă ceva timp în localitatea sa, Costa Azul, din Mexic. Pentru că partenerul său obișnuit nu a putut veni în expediție, Alvarenga l-a luat pe începătorul Ezequiel Cordoba, socotind că vor sta aproape de țărm și doar pentru scurt timp. Dar destinul avea alte planuri.

Furtuna de cinci zile

Cei doi au pornit cu barca din fibră de sticlă plină cu unelte de pescuit, un radio portabil și o ladă frigorifică mai mare. La început, totul a fost bine - cei doi aproape au umplut, în scurt timp, spațiul destinat capturii. Dar după câteva ore s-a pornit o furtună care avea să țină cinci zile și să le schimbe viața pentru totdeauna. Lui Alvarenga și Cordoba le-a fost imposibil să îndrepte ambarcațiunea spre țărmul care nu se zărea din cauza ploii, apoi au trebuit să arunce în mare peștele care îi trăgea la fund și, până să se domolească urgia, au supraviețuit cu apa care curgea șiroaie din cer.

Fără motor, unelte, mijloace de comunicație

737 31 2Când urgia s-a potolit, cei doi au estimat dezastrul: motorul era ars, plasa de pescuit dispăruse, electronicele portabile nu mai erau funcționale. Pescarii și-au dat seama că rămăseseră pe cont propriu. Deși Cordoba nu-i era de niciun folos, Alvarenga a reușit să prindă broaște țestoase și pești cu mâinile goale și a asigurat hidratarea din sângele animalelor și alte ploi. Fiecare zi era urmată de o alta și săptămânile au devenit luni. Pescarul ținea șirul timpului scrijelind pe barcă la fiecare ciclu lunar. În final, cei doi au pierdut și speranța că vor fi găsiți.

O derivă de 10.000 de kilometri

Neobișnuit cu viața pe mare, ca Alvarenga, tânărul Ezequiel nu a mai putut mânca creaturi marine crude și, în a patra lună, a pierit. Tovarășul său nu s-a îndurat decât a șasea zi să-i rostogolească trupul în mare. Căzuse într-o neagră depresie, dar a găsit în final puterea de a lupta pentru supraviețuire. După 400 de zile petrecute în larg, fără niciun ajutor, singur în fața naturii și alimentat doar cu pește crud, pescarul a zărit pământ. Mica sa ambarcațiune plutise în derivă până în Insulele Marshall, la aproape 10.000 de kilometri de locul din care pornise la drum.

Salvador Alvarenga trăiește în El Salvador, într-un orășel aflat departe de apele mării, pe care nu s-a mai aventurat niciodată

Acuzat de… canibalism

Aventurile lui Alvarenga nu s-au încheiat în momentul în care toată lumea s-a bucurat din cale afară să-l vadă viu, când apropiații și cunoscuții îl crezuseră pierit în furtună. La început a intervenit suspiciunea - mulți nu i-au crezut povestea, părea chiar sănătos pentru cineva aflat la mila stihiilor mai bine de un an. Apoi au intervenit experții, care au afirmat că nu ar fi putut ajunge în Insulele Marshall fără un sistem de navigație funcțional. În fine, familia lui Cordoba l-a dat în judecată, acuzându-l că și-ar fi… mâncat tovarășul de suferință. Alvarenga a trebuit să treacă un test cu detectorul de minciuni pentru a-și dovedi nevinovăția.