Main menu

header

741 31 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

Explorarea epavelor și a recifelor formate de acestea este palpitantă și miraculoasă și mulți pasionați de scufundări o fac, având ascunsă în suflet speranța secretă că vor descoperi o comoară. Există însă un paradis al scufundătorilor despre care nu multă lume știe: Marele Recif Portavion, un fost portavion al Marinei Statelor Unite ale Americii, lung de 270 de metri, situat la 38 de kilometri în largul mării, pe fundul Golfului Mexic.

Istoria plină de culoare a Puternicului O

Pe numele său adevărat USS Oriskany, Marele Recif Portavion, fosta navă de 44.000 de tone a fost comisionată în anul 1950, la doar câțiva ani după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Renumit pentru mărimea sa, dar și pentru numărul de avioane transportate, cât și pentru abilitatea de a se deplasa mult mai rapid decât celelalte nave, USS Oriskany a fost denumit de echipaj Puternicul O și se poate lăuda cu faptul că a apărut în mai multe filme din anii respectivi, dar și cu participarea la lupte în timpul Războiului din Coreea și în Războiul din Vietnam. De altfel, în anul 1966 nava a trecut prin cele mai mari incendii navale din lume, când o încărcătură de magneziu de la bord s-a aprins și a ucis patru marinari. Nava însă a rezistat eroic, reușind să fie reparată. Scos din uz în anul 1976 și vândut ca fier vechi în anul 1995, portavionul a intrat din nou în posesia Marinei în anul 1997, dar a sfârșit în 2004 să fie scufundat și transformat într-un recif artificial. Cel mai mare recif artificial din lume...

Are propriul ecosistem

741 31 2Marele Recif Portavion se mândrește cu propriul ecosistem, în care se plimbă nestingherite superbe exemplare de pești mari și mici, iar la doar câteva zile după scufundare, incredibila epavă a fost colonizată de crabi. Turnul Marelui Recif Portavion este plin de scoici și interesanți arici de mare, în timp ce pisicile de mare se joacă în voie, alături de baracudele care intră și ies pe ferestrele celui care a fost odată cel mai mare vas din lume ce a fost transformat într-un recif artificial. Marele Recif Portavion dă un impuls economiei orașelor din apropiere și atrage scufundătorii ca un magnet.