Main menu

header

741 23 1de Adelina Marin şi Florica Pintea

Foarte căutat în ultimii ani și de români, turismul sportiv a luat amploare, ajungând să devină chiar o ramură a turismului, fie că este vorba despre competiţii majore sau destinaţii turistice de relaxare. Așa a luat ființă Asociația pentru Tineret, Sport, Turism și Ecologie „Jnepenii”, care reuneşte un grup de prieteni pasionaţi de sport și de munte care activează ca organizatori sau simpli voluntari la evenimente de turism sportiv încă din anul 2010. Mădălina Matcov (medalion), profesor de educaţie fizică şi sport la o şcoală din Capitală, antrenor personal şi instructor de aerobic, este membru al asociaţiei şi ne dezvăluie taina drumeţiilor montane care duc spre acțiuni sportiv-cultural-ecologice.

„Participarea nu presupune taxe, totul este gratuit”

741 23 2- Ce înseamnă turismul sportiv și cât de mult caută oamenii petrecerea timpului liber în aer curat?

- Turismul sportiv îmbină scopul recreării cu dorința de a face mișcare sau de a-ți susține prietenii și favoriții în timp ce participă la diferite competiții. Întoarcerea la natură este un aspect important și dorit atât de cei tineri, care-și dau seama că sunt captivi într-un birou, trăind într-un mediu plin de stres, cât și pentru generațiile cu mai multă experiență cărora le este dor să stea la povești sub clar de lună.

- Cine poate participa la activitățile desfășurate de asociație și unde au loc?

- Activitățile se desfășoară în toată țara, avem câteva locuri dragi în care ne place să revenim, dar în general căutăm destinaţii noi ce ascund frumuseți nebănuite. Aceste drumeţii completează participările din cadrul Campionatului Național de Turism Sportiv „Ștafeta Munților”. De obicei, parcurgem trasee până în luna noiembrie, când are loc festivitatea de premiere și marcăm încheierea sezonului de drumeție montană de vară. Menționez faptul că totul este gratuit, participarea nu presupune taxe, organizatorii susținând tot evenimentul. Aşadar, aşteptăm pe oricine doreşte să ni se alăture, să descoperim împreună România frumoasă, de la mic la mare, mai ales dacă în această vară nu aţi planificat altceva. Singura condiţie este să aveţi un minim de echipament format din: bocanci cu talpă profilactică, tricou tehnic (prin care respiră corpul), rucsac, bidon cu apă, sursă de lumină şi de foc, fluier, busolă, trusă medicală cu strictul necesar, baterie externă pentru telefon. Desigur, copiii au trasee adecvate vârstei. Există variante de cazare la o pensiune din vecinătatea locului în care ne aflăm sau campare într-o tabără special amenajată.

- Care sunt competițiile sportive ce stimulează participanţii să vi se alăture?

- Avem două evenimente majore. „Trofeul Jnepenilor”, care se desfășoară o dată pe an, de fiecare dată în alt loc, şi „Ştafeta Munţilor”, care este campionatul naţional de turism sportiv ce reuneşte toate etapele astea cum este şi „Trofeul Jnepenilor”, iar activitățile se desfășoară din două în două săptămâni. Pe tot parcursul sezonului de vară, la aceste evenimente cu caracter sportiv participă oameni din toată țara şi de toate vârstele. La fel şi membrii asociaţiei participă ca şi concurenţi la etapele organizate, cât şi la celelalte etape ale asociaţiilor din ţară. Până acum am fost în Munții Apuseni, la Cheile Galbenei și Groapa Ruginoasa, Baia de Fier cu spectaculoasele trasee de via ferrata, Hasmaul Mare cu Piatra Singuratică, Munții Buzăului - o alternativă pentru cei care stau în București și vor să scape de aglomerația de pe Valea Prahovei, Munții Siriului cu Lacul Vulturilor, cu alte cuvinte numai locuri minunate pe care vrem să le facem cunoscute și în care oamenii să revină. La fel este şi campionatul „Ștafeta Munților”. Pe site-ul www.stafetamuntilor.ro găsiți toate ieșirile din acest sezon, anul acesta încercăm chiar ceva nou, și anume o ieșire în afara țării, iar destinația aleasă este Bulgaria cu Munții Rila.

„Iarna ne mutăm pe pârtie”

741 23 3- În sezonul rece, activitatea sportivă se întrerupe?

- Dimpotrivă. Ne mutăm pe pârtie. Iarna purtăm un stindard: „The Good Vibe” - un alt grup frumos ce reunește tineri pasionați de mișcare și rezistenți la temperaturi scăzute. Ieșirile pe pârtie presupun un pachet ce conține: transport, cazare și ski-pass pentru două zile întregi, respectiv sâmbăta și duminica, cu plecare din București spre pârtia Transalpina Ski Resort. Ieșirile se adresează unui public larg, începător sau avansat, cât despre vârstă se spune că este doar un mit. Și fiindcă dorința mea este de a mă perfecționa și de a ajunge la un nivel cât mai avansat, anul acesta intenționez să-mi iau atestatul de monitor ski, pentru a-i ajuta și pe ceilalți să-și îmbunătățească stilul de a „dansa” pe covorul alb.

- Ce satisfacții v-a adus implicarea în această asociaţie?

- Nu aș putea să-mi imaginez viața fără natură, muntele mă face să zâmbesc, să-mi simt fiecare celulă cum se încarcă cu energie și sufletul cum vibrează. Farmecul naturii odată ce te „virusează” nu mai găsești vindecare decât în mijlocul ei. Apoi, palmaresul activităţii asociaţiei din ultimii ani conţine clasări pe podium sau în primele cinci organizaţii din ţară. Nu în ultimul rând, trăiesc satisfacţia că prin aceste evenimente sportive am reuşit să descoperim poteci nebătătorite de turişti, asociaţia urmărind şi acest scop, de a duce oamenii pe trasee nemarcate.

„În drumeţiile noastre cel mai mic participant care ne-a însoţit avea doar câteva luni, fiind purtat de părinți în brațe, iar cel mai vârstnic împlinise 70 de ani“

„Asociaţia urmăreşte şi acest scop, de a duce oamenii pe trasee nemarcate“

„Acţiunile de voluntariat care au luat amploare în ultimul timp sunt salvatoare pentru mediul înconjurător“

- În ultimii ani a luat amploare spiritul ecologic. Sunt tinerii atrași de acțiunile de voluntariat?

- Reușim să îi atragem fără eforturi. Tinerii sunt dornici să iasă cu noi și a devenit un reflex să strângă un pet sau un ambalaj dacă găsesc pe traseu. Fără voluntari nu am putea organiza toate evenimentele, fiind multă muncă în spate, astfel că rolul lor este foarte important. „Jnepenii” şi-au dat mâna, în repetate rânduri, cu Societatea Exploratorilor din Buzău şi în acțiunile de ecologizare s-au strâns sute de saci cu gunoaie, ori de pe albiile râurilor sau de prin poieni unde se strâng „iubitorii de grătare”. De aceea, soluția acestor acțiuni de voluntariat care au luat amploare în ultimul timp este salvatoare pentru mediul înconjurător. Dar nu numai tinerii se bucură de asemenea experienţe, ci şi persoanele trecute de 50 de ani.

- Pentru că sunteți și cadru didactic, școlile și, implicit, copiii pot sensibiliza lumea să renunțe la tehnologie în favoarea mediului înconjurător?

- Pentru a se face acest lucru e nevoie de o muncă în echipă: părinții și școala. Spiritul cu care este crescut copilul se reflectă în acțiunile lui. Când spun asta mă refer la lucruri mărunte, să stingă lumina, să nu mai lase apa să curgă, să arunce ambalajele la gunoi, să nu mai rupă foi din caiete inutil și lista lucrurilor „simple” poate continua. Respectul față de natură ar trebui să fie un principiu important în educația fiecărui tânăr. Iar școlile ar trebui să fie implicate în mai multe acțiuni de ecologizare și tot felul de activități/proiecte prin care copiii să înțeleagă importanța mediului înconjurător, deoarece resursele sunt limitate și, așa cum avem grijă de ele, așa suntem răsplătiți.