Main menu

header

743 28 3de Călin Popa şi Florica Pintea

Una dintre cele mai dificile probleme pe care omul trebuie să le depășească în încercarea sa de a deveni un explorator cosmic - și în special pe relația călătoriilor spre Marte - este efectul acestor voiaje asupra corpului uman. Studiile contem- porane în domeniu se concentrează pe găsirea unor soluții de adaptare, iar rezultatele au început să apară.

Fără gravitație, masa musculară umană scade

O serie de teste efectuate la Universitatea Harvard au dat speranțe celor care consideră că va mai dura mult până când experții vor reuși să rezolve problema atrofierii musculare în spațiul cosmic, care survine în urma lipsei gravitației. Momentul acestor rezultate este prielnic, întrucât, de la președintele SUA, Donald Trump, până la omul de afaceri Elon Musk, numeroase personalități dau ca foarte apropiată colonizarea extraterestră. NASA a arătat în mai multe rânduri că pe parcursul celor nouă luni necesare omului să ajungă pe Planeta Roșie, musculatura se atrofiază, iar oasele pot deveni atât de slăbite, încât astronauții să nu fie capabili să meargă. „După doar trei săptămâni fără gravitație, masa musculară umană scade cu o treime”, explică Marie Mortreux, cercetător în cadrul Harvard Medical School.

Resveratrol poate menține densitatea osoasă

În aceste condiții, descoperirea faptului că un compus celebru din vinul roșu, resveratrol, a dat rezultate excelente în cadrul testelor de laborator, a impulsionat cercetătorii. Substanța a arătat capacitatea de a conserva masa musculară a șoarecilor expuși la condițiile extraterestre. „Resveratrol poate menține densitatea osoasă și masa musculară a cobailor introduși în condiții de microgravitație specifice călătoriilor în afara spațiului cosmic. În acest fel, am putut lansa ipoteza că o doză zilnică moderată din această substanță poate preveni deteriorarea musculară care survine în cursul unei călătorii spre Marte”, punctează Mortreux.

Efecte în teste

743 28 4Resveratrol a fost introdus în dieta animalelor de laborator, câte 150 mg zilnic, apoi acestea au fost expuse unei gravitații reduse, specifice Planetei Roșii - 40% din cea a Terrei - timp de 14 zile. Rezultatele au indicat fără putință de tăgadă că substanța a oprit aproape complet efectele lipsei gravitației asupra oaselor și mușchilor. Chiar dacă protecția musculaturii nu a fost completă, procentul de degradare s-a dovedit suficient de mic încât să-i poată determina pe oamenii de știință să ia în calcul varianta pentru teste umane. Experimentele care continuă vor pune în evidență capacitatea substanței de a acționa și în spațiu ca un redutabil antiinflamator, așa cum este pe Pământ, dacă poate fi folosit în siguranță alături de alte suplimente care se prescriu în misiunile spațiale, precum și dacă același efect constatat asupra animalelor de laborator este valabil pentru oameni.

„Tratamentul cu resveratrol susține de regulă creșterea masei musculare în cazul animalelor cu diabet, reglând sensibilitatea la insulină și cantitatea de zahăr din fibrele musculare, ceea ce se poate dovedi relevant pentru misiunile astronauților“ Marie Mortreux, Harvard Medical School