Main menu

header

743 18 1de Carmen Ciripoiu şi Daniel Alexandrescu

Oricât de modernă ar părea acum tehnologia 4G, cu viteza sa generoasă de transfer al datelor, viitorul bate deja la ușă și aduce performanțe covârșitoare. Odată ieșită din faza de testare, tehnologia 5G va revoluționa fiecare proces al vieții de zi cu zi, care presupune folosirea echipamentelor conectate la internet. Ce este și ce aduce în plus tehnologia 5G, aflați de la Eugen Lenghel (medalion), consultant IT&C.

„Avantajul principal este creșterea semnificativă a densității de dispozitive care se pot conecta simultan”

- Companiile de telefonie mobilă din România și din întreaga lume au anunțat că încep să pună la dispoziția publicului accesul la standardul 5G. Ce este această tehnologie 5G?

- 5G este a cincea generație de rețele celulare, care promite viteze mult mai mari de comunicații între dispozitivele mobile, în principal telefoane smart, dar nu numai, acoperire mult mai largă și conexiuni optimizate și mult mai stabile. Tehnologia 5G se rezumă în principal la utilizarea mai eficientă a spectrului radio și la introducerea tehnologiei MIMO, pentru a permite mai multor dispozitive să acceseze turnurile în același timp, folosind mai multe antene. Noua generație de dispozitive va folosi 4G LTE pentru a realiza conexiunea inițială, păstrând astfel compatibilitatea cu rețelele mai vechi. Avantajul principal este creșterea semnificativă a densității de dispozitive care se pot conecta în paralel, până la un milion pe kilometru pătrat.

743 18 2- Cu ce le este de ajutor utilizatorilor acest tip de tehnologie?

- Auzim de ceva vreme de automobile autonome, de drone, de boxe inteligente, de tot felul de gadgeturi de purtat pe mână, ochelari de realitate virtuală sau augmentată. Toate acestea necesită comunicații de mare viteză și foarte mare fiabilitate. Cred că este vitală noua generație de comunicații pentru introducerea pe scară largă a mașinilor autonome. Astfel că vehiculele aflate pe o autostradă vor comunica între ele date de trafic, reducând riscul de accidente. La o scară mai mică, cei care folosesc telefoanele mobile în scopuri profesionale sau recreative vor experimenta o calitate extraordinară a comunicațiilor. Jocurile pe mobil ar trebui să ajungă la afișare instantanee și fără timpi de așteptare. Apelurile video vor oferi o imagine de calitate la rezoluția maximă a dispozitivului și un sunet mult mai clar, fără fragmentări, în timp ce device-urile de tip smartwatch sau brățările de fitness vor putea monitoriza condiția de sănătate în timp real, alertând doctorii în caz că apare o urgență.

„Viteza de conectare și lățimea de bandă sunt mărite față de 4G LTE”

- Cum funcționează tehnologia 5G?

- Sunt multe versiuni noi care ar putea fi aplicate, dar standardele nu au fost finalizate încă pentru protocoalele 5G. Adevărul este că nu s-au stabilit normele la nivel global și de aici anumite conflicte între furnizorii de echipamente și servicii. Este o anume deschidere pentru benzile de frecvență înaltă, de la 3,5 gigaherți până la 26 gigaherți și chiar mai mult (în zona microundelor), care au o mai mare capacitate, însă lungimea de undă mai scurtă duce la reducerea distanței între turnuri și este blocată mai ușor de pereți și obstacole. Așadar, tehnologia 5G ar putea însemna mai mulți transmițători și receptori pentru „unde milimetrice”, astfel încât ar permite o densitate mai mare a utilizatorilor. Însă acest lucru duce la creșterea costurilor, iar companiile de telecomunicații nu sunt convinse în totalitate de eficiența acestei variante.

- Sunt foarte mulți cei care se întreabă cu ce se diferențiază tehnologia 5G de cea 4G…

- În primul rând, numărul mai mare de antene este necesar pentru a folosi standardul MIMO (n.r. - mai multe intrări, mai multe ieșiri). Acesta va crește densitatea conectărilor, îmbunătățind foarte mult disponibilitatea rețelelor. Viteza de conectare și lățimea de bandă sunt mărite față de 4G LTE. Fiind vorba despre o tehnologie în dezvoltare, clienții ar putea să nu sesizeze viteza accelerată, întrucât 5G va fi folosită la început de operatori pentru a spori capacitatea rețelelor existente 4G, pentru a asigura un serviciu mult mai consistent pentru clienți. Calitatea rețelei depinde de lățimea benzii operatorului și investițiile firmei.

„Compania Ooredoo din Qatar e prima din lume care a lansat un astfel de serviciu comercial în 2019”

743 18 3- Și pentru că ați afirmat de viteză, cât de rapidă este tehnologia 5G?

- Cea mai mare viteză reală pe care o oferă rețelele 4G în acest moment este de aproximativ 45 MB pe secundă, în medie, deși industria încă speră să ajungă la viteza de 1.000 MB pe secundă. Rețelele care vor fi doar 5G vor putea accede la frecvențe mai mari (de exemplu, de 30 gigaherți), ajungând astfel la o viteză de descărcare standard de cel puțin 1 GB pe se- cundă. Cu toate acestea, rețelele complet 5G nu vor ajunge în piață decât peste câțiva ani. Până când 5G va ajunge la maturitate, este foarte posibil ca rețelele 4G cu anumite îmbunătățiri să funcționeze la fel de bine ca 5G.

- De ce avem nevoie de 5G și când vom avea cu adevărat această tehnologie?

- Sunt mai multe scenarii de utilizare a rețelelor 5G. Primul ar fi legat de lățimea de bandă crescută pentru dispozitive mobile. Aici ar intra telefonia mobilă și dispozitivele de internet mobil. Al doilea scenariu, pentru comunicații ultrafiabile și în timp real, ar putea cuprinde toată gama de aplicații auto, autovehicule autonome și, de ce nu, roboți autonomi, pe lângă alte aplicații de supraveghere și control în timp real, cum ar fi procesele industriale. Alt scenariu este cel al comunicațiilor masive între mașini, care acoperă toată gama IoT, mici aparate conectate la internet, care în mod previzibil vor împânzi lumea civilizată. Compania Ooredoo din Qatar e prima din lume care a lansat deja un serviciu comercial 5G. Coreea de Sud avea în aprilie 2019 peste 86.000 de turnuri instalate. China încearcă, de asemenea, să-și lanseze în 2019 propriile servicii. Între timp, organele de reglementare din lume negociază cu companiile de telecomunicații din piețele locale, pentru a stabili în ce termene vor implementa tehnologia.

Pentru a folosi noua tehnologie 5G vă trebuie un telefon mobil compatibil din generaţie nouă

„Ar putea afecta senzorii hipersensibili ai sateliţilor care monitorizează schimbările atmosferice“

- Tehnologia 5G ar putea avea un impact major asupra preciziei sateliților?

- În contextul schimbărilor climatice brutale, predicțiile meteo ar putea fi serios afectate de introducerea rețelelor de comunicații mobile 5G la nivel global. Se susține că introducerea acestei tehnologii ar putea însemna o catastrofă. Sistemul 5G ar putea afecta senzorii hipersensibili ai sateliților care monitorizează schimbările atmosferice. De asemenea, unele frecvențe 5G pot fi identice cu spectrul de absorbție al vaporilor de apă, determinând astfel sateliții să furnizeze informații eronate. Folosirea pe scară largă a frecvențelor ultraînalte ar putea afecta direct mediul și sănătatea umană. Ca de obicei, utilitatea socială va fi cu mult înaintea studiilor de impact.