Main menu

header

750 2 1de Silviu Ghering şi Alexandru Brădescu

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puţin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare şi curat al bogăţiilor şi frumuseţilor uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Sfânta Ana, lacul cu apă... distilată

Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic păstrat întreg în sud-estul Europei. Este situat în masivul Ciomatu din județul Harghita, în stânga râului Olt, în apropiere de stațiunea Tușnad. S-a format pe fundul unui crater de vulcan stins, denumit Ciomatu Mare, din masivul vulcanic Puciosu, locul celei mai recente erupții vulcanice din Carpați și din Europa de Est, care a avut loc acum cel mult 32.000 de ani.

Lacul fără izvoare!

Lacul Sfânta Ana se află la o altitudine de 946 m. De formă aproape ovală, similar cu o paletă de pictor, are o lungime de 620 m și o lățime maximă de 460 m, o suprafață de 19,50 ha și o adâncime maximă de 6,4 metri (medie de 4 metri). Lacul nu are... izvoare! Își completează volumul „ud” numai din precipitații, ploi și zăpezile topite de pe munții din jur. De aceea puritatea Lacului Sfânta Ana se apropie de cea a apei distilate, cu numai 0,0029 ml minerale.

Scăldatul a fost interzis

Planul de management al Lacului Sfânta Ana şi Tinovului Mohos, publicat în 12 decembrie 2017 în „Monitorul Oficial”, interzice scăldatul în lac, o mare atracție estivală de altfel, pentru a proteja calitatea apei, afectată de... loțiunile de protecție solară folosite de turiști. Lacul Sfânta Ana se află la o distanţă de 55 km de municipiul Miercurea Ciuc, 48 km de municipiul Sfântu Gheorghe, respectiv 33 km de oraşul Târgu Secuiesc. La lac se poate ajunge de pe DN12 (Miercurea Ciuc - Sfântu Gheorghe) din punctul de intersecţie cu drumul judeţean 113 în localitatea Bixad, iar dinspre Târgu Secuiesc, din direcţia Turia, pe DN113.

Lângă lac se află o capelă romano-catolică cu hramul Sfintei Ana, unde se organizează în fiecare an un pelerinaj de ziua Sfintei Ana (26 iulie), cu participarea a numeroşi credincioși catolici