Main menu

header

751 31 1de Călin Popa şi Eduard Popa

În plină recrudescență a naționalismului în multe părți ale Europei, un oraș italian demonstrează că legăturile cu altă cultură pot fi surprinzător de profunde. În fiecare an, localitatea Schio din Italia celebrează printr-un festival ieșit din comun o legătură seculară cu Marea Britanie.

Celebrare extravagantă a unei tradiții

În luna octombrie a fiecărui an, orașul italian Schio se pregătește pentru un festival mai puțin obișnuit. „Ziua britanică la Schio” este o celebrare extravagantă a unei legături de tradiție între această localitate și centrul industrial Manchester, din Regatul Unit. În week-end-ul cu pricina se tipărește chiar și un ziar dedicat insularilor, care are pe frontispiciu „La Citta’ Piu’ Britannica d’Italia!” („Cel mai britanic oraș din Italia!”). „Schio a fost întotdeauna cunoscut ca Manchester al Italiei”, spune Claudio Canova, un expert în marketing, care a venit cu ideea organizării acestei manifestări cu mai mulți ani în urmă.

Înfrățire seculară cu Manchester

751 31 2Dar de unde această legătură? Totul a pornit în 1718, când afacerile patricianului italian Nicolò Tron, prieten cu celebrul Sir Isaac Newton, au dus la deschiderea unui atelier de confecții textile în Schio. Așa s-a „înfrățit”, în numele revoluției industriale, o localitate din Italia cu „sora” britanică, centru industrial de frunte al Marii Britanii. Cu cele 330 de ferestre așezate simetric, clădirea închisă a fabricii Alta este mărturia clară nu doar a unei epoci de industrializare masivă a orașului, ci și a unei conexiuni care a depășit secolele, chiar dacă Schio și Manchester se află la aproape 2.000 de kilometri depărtare. „Dacă adăugăm la asta vremea mai mohorâtă din orașul nostru și starea de spirit mai posacă a locuitorilor, se poate spune într-adevăr că suntem cel mai britanic oraș din Italia”, adaugă Canova.

Este împodobit cu însemne englezești

În zilele festivalului, pe lângă clădirile tradiționale italiene „garnisite” cu steaguri britanice se plimbă gentlemen și ladies în costume de epocă, ferestrele localurilor și magazinelor sunt ticsite cu biscuiți, timbre englezești, imagini cu roata mare din Londra, cărți poștale cu chipul Reginei și stegulețe cu cuplurile tinere ale Familiei Regale britanice. În toate zonele de interes ale orașului există însemne englezești de tot felul, iar actorii sunt și Harry Potter, și James Bond, și Sherlock Holmes. Oamenii vorbesc în engleză pe toată durata festivalului. „De la cel mai tânăr la cel mai în vârstă, toți locuitorii din Schio iubesc acest eveniment”, povestește Canova.

Reginele Elisabeta a II-a și Victoria, în aceeași caleașcă

Înainte de actualul festival, la Schio au existat tentative de a marca prin manifestări similare legătura cu Manchester. Festivalul de muzică rock britanică SchioLife a fost un precursor al actualei celebrări. „Din 2007 organizăm concerte. Actualul festival nu este decât o amplificare la scară mare a acestei tradiții”, mai spune Canova. Iar orașul răspunde cu mare entuziasm în fiecare an și, pe deasupra, atrage turiștii ca un magnet. În 2017, când manifestarea a adus un omagiu trupei Oasis, în Schio au sosit peste 30.000 de vizitatori. Cu toții au putut-o vedea pe Regina Elisabeta a II-a făcând cu mâna dintr-o caleașcă deschisă, de lângă… Regina Victoria.

În ziarul care se tipărește de „Ziua britanică la Schio“ este prezent și umorul tipic insular: „Parada se va ține chiar dacă vremea va fi frumoasă“…