Main menu

header

753 25 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

Sărbătoare de origine celtică, inspirată din Festivalul Samhain și preluată de întreaga lume, Halloweenul e plin de superstiții ciudate și basme fantastice, care par că există de când lumea și pământul. Dar v-ați întrebat vreodată de unde provin simbolurile sărbătorii de Halloween?

Vampirii lui Dracula s-au născut în România

753 25 2De mii de ani, de sărbătoarea de Halloween sunt nelipsiți vampirii, care pot lua diferite forme, de la adolescenți șarmanți și palizi la față, până la creaturi cu ochi sticloși în noapte. Nicio legendă însă nu se compară ca notorietate cu cea a vestitului nobil Dracula. Pentru prima dată, acesta a fost readus la viață în anul 1897 de Bram Stoker, autorul romanului cu același nume, care a reușit în mod exemplar să pună în expresie artistică desăvârșită mitul contelui nepământean din România, ale cărui practici pline de cruzime asupra prizonierilor de război sau a celor din închisori, de a-i trage în țeapă, i-au adus renumele de „Țepeș”.

Monstrul Frankenstein provine din Elveția

Nu există Halloween fără monstrul Frankenstein, nu-i așa? Pentru cine nu știe, acesta a fost reînviat din morți de o tânără de doar 18 ani, pe nume Mary Shelley în anul 1816. Romanul a fost, de altfel, primul care a deschis calea către literatura SF. Aceasta a declarat la acel moment că s-a hotărât să scrie după ce a petrecut o vară ploioasă pe malurile Lacului Geneva din Elveția, alături de un grup de prieteni. Cum aceștia au stat cel mai mult timp în casă, ca vremea să treacă mai repede, au citit multe povești despre fantome, apoi s-au gândit ca fiecare să își scrie propria versiune. Așa a luat naștere monstrul Frankenstein. Chipul sângeros al acestuia însă a fost adus la viață abia în anul 1931, de regizorul Boris Karloff.

Mumiile aparțin Egiptului

753 25 3V-ați gândit cumva ca anul acesta să vă costumați în mumii de marea sărbătoare a Halloweenului? Atunci ar trebui să știți că acestea provin din Egipt, dar și faptul că în secolul al XXI-lea sunt considerate cadavrele ambulante ale faraonilor. Însă nu ar trebui să vă fie frică de ele, pentru că însuși faraonii au considerat că moartea nu e un lucru de care trebuie să se sperie cineva, fiind doar Marea Trecere. Dacă situația stă așa, atunci de ce se vorbește despre mumiile blestemate? Aici intervine exploratorul Howard Carter, care în anul 1922 a descoperit mormântul faraonului Tutankhamon, mumificat, împreună cu multe obiecte din aur, vechi de peste 3.000 de ani. Până aici nimic ieșit din comun, dar când acesta s-a reîntors acasă, în Marea Britanie, sponsorul expediției, Lordul Carnavaron, s-a îmbolnăvit și a murit. S-a spus că la moartea sa ar fi stat blestemul faraonilor, care nu și-ar fi dorit niciodată să fie deranjați. De parcă acest lucru nu ar fi fost de ajuns, canarul exploratorului Howard Carter a murit mâncat de o cobră. Sigur că toată lumea s-a dus tot cu gândul la blestem, întrucât se știe că reptilele sunt ființele protectoare ale faraonilor.

Vârcolacii sunt ai grecilor

753 25 4Cine își dorește să devină vârcolac măcar pentru noaptea de Halloween, trebuie să cunoască și de unde provin aceștia. Incredibil sau nu, prima mențiune scrisă despre vârcolaci datează din secolul 1 d.Hr. și aparține grecilor. De altfel, prima dintre toate poveștile despre vârcolaci este cea a mitologicului Rege Lycaeon, care, punând la îndoială puterea incredibilă a lui Zeus, i-a adus ca ofrandă acestuia bucate din carne de om, ca să îi testeze puterile divine. Pentru că Zeus a considerat acest lucru o blasfemie, l-a condamnat pe rege la o existență canibală și solitară ca vârcolac.

Zombie are rădăcini în folclorul afro-caraibean

Vrăjitoria este considerată parte a existenței umane din cele mai vechi timpuri, iar legenda vrăjitoarelor din Salem va rămâne mereu în amintirea tuturor. Probabil că persecuția împotriva acestora nu ar fi început dacă în secolul al XVII-lea, într-o colonie din Massachusetts, o fetiță din comunitate nu ar fi prezentat simptome de contorsionări violente și țipete, motiv pentru care toți medicii au pus un singur diagnostic: „vrăjitorie”. Ulterior, au apărut și alte victime, iar în final peste 200 de persoane au fost acuzate de „practicarea magiei negre și înfrățirea cu diavolul”. Acum însă, cei care vor să aibă parte de o sărbătoare de Halloween ca la carte, trebuie să ajungă neapărat la Salem, unde, în ciuda trecutului său, lucrurile vrăjitorești sunt la orice pas, chiar și logo-urile mașinilor de poliție fiind reprezentate de… vrăjitoare călare pe cozi de mătură! În ceea ce privește figura de zombie, aceasta aparține folclorului afro-caraibean, dar în trecut obiceiul de a readuce la viață un cadavru a fost considerat o pedeapsă. În ceea ce privește personajul modern de zombie, acesta îi aparține lui George A. Romero, regizorul filmului horror cu buget redus „Night of the Living Dead”, considerat părintele personajului.

Un obicei ce persistă în Irlanda de astăzi este pregătirea unei prăjituri cu fructe, în care se introduc un inel, o monedă sau alte „farmece“, numită barmbrack. Se crede că cine găsește bijuteria își va descoperi iubirea anul următor

Alte mâncăruri asociate sărbătorii sunt caramelele, merele caramelizate sau glazurate, porumbul caramelizat sau prăjit, bomboane în formă de cranii, dovleci, lilieci, viermi, plăcinta de dovleac, pâinea de dovleac și semințele de dovleac prăjite

Dungeon, cel mai bântuit oraş din lume

Dacă vreți să aveți parte de un Halloween așa cum v-ați dorit dintotdeauna, ați putea da o fugă la Dungeon, considerat cel mai bântuit oraș din Scoția și chiar din lume, unde vă veți întâlni cu personaje de seamă ale istoriei și nu veți fi scutiți de țipete de groază. Iar dacă vi se face foame, o veți potoli la Frankenstein’s, într-un decor inspirat total din filmul cu același nume. Și Amsterdamul pregătește o sărbătoare pe cinste, unde pe timp de noapte veți descoperi vrăjitoare, fantome și demoni. De Halloween, în Slovacia are loc un adevărat turism al cimitirelor, cel mai cunoscut dintre acestea fiind Cimitirul Ondrejský. Dacă alegeți Veneția, atunci la fiecare vitrină veți putea găsi câte un cap de dovleac, iar în ceea ce privește costumele de Halloween, venețienii sunt pe primul loc. Cei care stau bine cu inima pot vizita Castelul Dogilor, unde pot intra în camerele de tortură. La rândul său, Praga ascunde atât Casa lui Faust, o clădire impresionantă unde puteți afla câte ceva despre legenda doctorului Johannes Faustus, alchimist și practicant al magiei negre, a cărui moarte este legată de un pact pe care se pare că l-ar fi făcut cu diavolul. Și sigur nu veți rata ocazia de a intra și în Biserica de oase din Kutna Hora sau la Muzeul Torturii. Și dacă vă mai rămâne timp, dați o tură și prin Cimitirul Evreiesc.