Main menu

header

757 27 1de Andrei Dicu şi Adrian Barna

Pământul ne oferă nebănuite soluții de supraviețuire, indiferent de crizele de tot felul care agresează omenirea, începând cu penuria resurselor și mai ales a alimentelor. Totul e doar să întinzi mâna… și soluțiile apar din piatră seacă. Sau din… deșert, așa cum este cazul ultimei descoperiri care pare desprinsă dintr-un film SF. Potrivit presei britanice, recent, o echipă de cercetători a dezvoltat o metodă care permite producerea unei cantități nelimitate de alimente în deșert, cu sprijinul razelor de soare și al apei de mare.

Specialiștii „Sundrop Farms” produc tone de roșii și ardei, fără pesticide

„Sundrop Farms” este o companie înființată de mai mulți savanți din SUA, Europa și Asia, la inițiativa unui fost bancher în vârstă de 33 de ani, care își desfășoară activitatea într-o zonă de deșert din Australia. Observând prețul scăzut al terenului, a cărui unică sursă de energie este Soarele, compania a achiziționat o porțiune întinsă și a început un proiect experimental despre care se spune deja că va rezolva problemele alimentare ale întregii planete. Dacă vă vine să credeți, oamenii de știință au izbutit imposibilul. Folosind soarele pentru a desaliniza apa de mare, pe care o folosesc la irigaţii şi la încălzirea și răcirea serelor, specialiștii au reuşit să producă tone de legume de calitate superioară, fără pesticide, de-a lungul întregului an. Până în prezent, compania a reuşit să producă roşii, ardei şi castraveţi în cantităţi comerciale, iar aceeaşi tehnologie poate fi folosită pentru numeroase alte culturi. Marele avantaj este faptul că tehnologia „Sundrop Farms” nu consumă deloc apă dulce şi necesită foarte puţini combustibili fosili. În schimb, apa de mare şi energia solară sunt disponibile gratuit, în cantităţi aproape nelimitate.

Cifre de producție astronomice, de milioane de kilograme

757 27 2Proiectul a fost inaugurat acum doi ani și a funcţionat atât de bine, încât numeroşi investitori şi reprezentanţi ai lanţurilor de supermarketuri au călătorit în Port Augusta, Australia, pentru a fi martorii succesului „Sundrop Farms”. Acum, compania intenţionează să construiască o nouă seră în valoare de 8 milioane de lire sterline, care urmează să se întindă pe 8 hectare, fiind de 40 de ori mai mare decât construcţia iniţială. Anual, în noua seră vor fi produse 2,8 milioane de kilograme de roşii şi 1,2 milioane de kilograme de ardei.

Sistemul computerizat permite controlul serei de oriunde din lume

Publicația britanică „The Guardian” susține că „se poate spune că acest proiect este mai important decât orice altceva ce se petrece în acest moment pe glob”. Motivul este acela că agricultura consumă între 60% şi 80% din totalul resurselor de apă dulce de pe Terra, astfel că reuşita companiei „Sundrop Farms”, creşterea legumelor fără resurse de apă dulce, este „de-a dreptul miraculoasă”, după cum afirmă jurnaliştii englezi. Sistemul prin care compania reuşeşte să crească legume în deşert, într-o perioadă de secetă, bate filmul. Numeroase oglinzi parabolice, aşezate într-un şir de 75 de metri, urmăresc soarele de-a lungul întregii zile şi îşi concentrează căldura asupra unei ţevi prin care curge petrol. Materia fierbinte încălzeşte câteva rezervoare cu apă de mare, aflate în apropiere. Apa sărată este pompată de la câţiva metri de sub pământ, ţărmul aflându-se la doar 100 de metri distanţă. Petrolul încălzeşte apa de mare la 160 de grade Celsius, iar aburul produs este direcţionat către turbinele care produc electricitate. O parte din apa fierbinte încălzeşte sera în timpul nopţilor răcoroase, iar restul este direcţionat către o centrală de desalinizare, care produce, zilnic, 10.000 de litri de apă dulce. Apa este pură, fiind nevoie doar de adăugarea un mix de nutrienți, înainte să fie turnată peste plante. Aerul din seră este menţinut umed şi rece, datorită unui sistem prin care apa este picurată peste o serie de panouri de evaporare din carton, aerul fiind direcţionat prin acestea cu ajutorul unor ventilatoare. Întregul sistem este computerizat, ceea ce permite controlarea serei din orice colț al lumii.

Albinele și Orius protejează plantele

757 27 3Neil Palmer, șeful Institutului de Cercetări în Desalinizare, finanțat de Guvernul australian, este entuziasmat: „Aceşti oameni de ştiinţă au fost îndrăzneţi şi aventuroşi, fiind convinși că vor reuşi. Ei produc mâncare fără riscuri, eliminând problemele provocate de inundaţii, de îngheţ, grindină şi de lipsa de apă. În plus, este profitabil şi nu există vreun deficit de soare sau de apă de mare”. Sera nu depinde în totalitate de tehnologie. În interiorul său trăiesc o mulțime de albine, care ajută la dezvoltarea culturilor şi care nu sunt ameninţate de prădători. De asemenea, „Sundrop Farms” foloseşte o specie de „insecte benefice”, cunoscută sub numele de Orius, care omoară dăunătorii, protejând astfel plantele.

Controverse tehnice în sânul companiei

În ciuda impactului redus pe care ferma Sundrop îl are asupra mediului înconjurător, CEO-ul companiei, Philipp Saumweber, nu este membrul vreunei mişcări ecologiste. „După ce m-am implicat în agricultură, la scurt timp mi-am dat seama că, în principiu, aceasta se bazează pe transformarea motorinei în mâncare, cu ajutorul apei”, spune fondatorul Sundrop. „De aceea am început să mă interesez de agricultura salină. Resursele de apă dulce sunt limitate, însă ne înecăm în apa sărată. Aprofundând mult timp această problemă, am dat de Charlie Paton, care studiază această tehnologie din 1991”, a explicat Saumweber. Iniţial, Paton a fost membru al echipei Sundrop, însă a renunţat contra unei sume consistente, atunci când ferma nu a mai fost construită pe baza principiilor sale ecologice. Dar fondatorul companiei nu i-a purtat pică, ba din contră. „Ce ne-a plăcut la ideea lui Charlie era faptul că rezolva problema apei în două moduri, producând apă într-un mod elegant şi folosind-o, totodată, pentru a răci sera. Lucrul care nu i-a convenit lui Charile a fost că nu am realizat de la început faptul că, inclusiv în zonele aride, există zile răcoroase, iar în acele momente, sera are nevoie de încălzire. Din acest motiv, am instalat un sistem de back-up, pe bază de gaz natural, care produce căldură şi electricitate în zilele noroase sau foarte friguroase. Acest lucru l-a supărat pe Charlie, pentru că asta însemna că sistemul nostru nu mai era 100% fără energie. Totuși, Charlie nu a luat în calcul faptul că, într-adevăr, poţi creşte orice fără încălzire şi răcire, dar legumele vor avea defecte, urmând a fi respinse de supermarketuri. Dacă nu respecţi standardele lor, nu eşti plătit. Ar fi ideal să nu se întâmple așa ceva, dar nu putem să încercăm acum să schimbăm comportamentul uman”, a explicat Saumweber.

8 milioane de lire sterline va costa noua seră de la Port Augusta

Reinier Wolterbeek: „Cerul este cu adevărat limita!“

Inginerul olandez Reinier Wolterbeek, project manager în cadrul „Sundrop”, afirmă, mai mult sau mai puțin metaforic: „Cerul este cu adevărat limita. În primul rând, suntem cu toţii tineri şi foarte ambiţioşi. Acesta este criteriul prin care alegem noii membri ai echipei. Acum, după ce am demonstrat horticultorilor, economiştilor şi reprezentanţilor supermarketurilor că tot ceea ce facem aici funcţionează şi este viabil din punct de vedere comercial, luăm în calcul şi posibilitatea de a creşte proteină într-o seră similară. Cu alte cuvinte, vrem să hrănim întreaga lume!”.

„Acest proiect este mai important decât orice altceva pe glob!“ („The Guardian“)