Main menu

header

770 23 1de Laura Zmaranda şi Adrian Barna

De-a lungul existenței sale, omul a simțit nevoia să se înconjoare de lucruri frumoase, în care să se reflecte propria sa personalitate. Așa au fost plăsmuite tot felul de meșteșuguri tradiționale. Parte dintre ele s-au pierdut, altele au fost păstrate de civilizație și perfecționate până la rang de artă. Împâslitul lânii face parte din această ultimă categorie. Anamaria Vîlcu (foto) este unul dintre oamenii care s-au dedicat complet acestui meșteșug, iar din mâinile sale ies adevărate opere de artă. Dacă pășești în lumea ei, închipuită într-un proiect cu numele Woolicious, o să găsești o gamă variată de accesorii, tablouri și jucării făcute din lână împâslită, o să descoperi emoție, expresivitate, fragilitate, multă creativitate și acel strop de unicitate pe care fiecare dintre noi și-l dorește pentru sine.

„Totul a început ca un proces de relaxare, dar în timp s-a transformat în pasiune”

770 23 2- Ana, ești unul dintre oamenii care și-au descoperit pasiunea, au ridicat-o la rang de artă și au reușit să o transforme și într-o sursă de venit. Spune-mi, te rog, mai multe despre proiectul tău. Cum a luat naștere Woolicious și când?

- Woolicious a luat naștere ca și proiect în august 2016, într-o perioadă nu prea frumoasă a vieții mele, iar lucrul cu lâna, respectiv împâslitul era momentul meu de relaxare. Practic, Woolicious a „ieșit în lume” abia în ianuarie 2017, când am realizat cât de mult îmi place să modelez lâna și am considerat că este momentul să arăt și altora ce poate lua naștere dintr-o bucată de lână netoarsă și un ac.

- Ca orice altă activitate care presupune imaginație și atenție, sunt convinsă că și împâslirea lânii are anumite tehnici de lucru. Ai deprins aceste tehnici singură sau ţi-ai perfecționat abilitățile în cadrul unor cursuri de specialitate?

- Totul a început ca un proces de relaxare, dar în timp s-a transformat în pasiune. Eu am studiat biochimia și neurobiologia, iar până în 2016 nu am știut nimic despre împâslirea lânii, nu știam că există această modalitate de a crea accesorii din lână. Abia când am aflat despre acest meșteșug am început să studiez pe tema aceasta și am făcut câteva masterclass-uri on-line cu artiste din Rusia și UK.

- Ce presupune de fapt această artă a împâslirii lânii?

- Presupune în primul rând „însuflețirea” lânii netoarse cu ajutorul unor ace speciale. Lâna este „împunsă” cu aceste ace, iar firele de lână se „leagă” între ele și în acest fel poate fi modelată după preferințe.

„Realizez accesorii, portrete de familie în stil Waldorf și diferite jucării”

770 23 3- Cum se transformă lâna în mâinile tale, în ce produse și de unde cumperi materia primă necesară realizării lor?

- Lâna o cumpăr atât din țară, cât și din țări precum Letonia sau UK. Îmi place să realizez atât portrete de familie, stilizate, în stil Waldorf, accesorii, cât și diferite jucării. În acest moment, orice lucru mă inspiră. Am extrem de multe idei pe care, din păcate, încă nu am timpul necesar să le realizez.

- Care a fost cea mai amplă inițiativă pe care ai avut-o legat de acest proiect?

- La începutul lui 2018 am realizat o carte cu o miniserie de tutoriale pentru care am cedat drepturile de autor și care aparţine acum unui magazin de pe Amazon. Chiar dacă au fost doar zece tutoriale dedicate începătorilor în arta împâslirii lânii, a necesitat câteva săptămâni de lucru, au fost realizate și editate sute de fotografii pe care ulterior le-am pus cap la cap.

- La o primă vedere, produsele realizate din lână par foarte delicate. Acest lucru te duce cu gândul la faptul că ar avea nevoie de îngrijire specială.

- De fapt, produsele din lână nu necesită o îngrijire specială. Lâna în sine este un material antistatic, iar materia primă pe care o cumpăr este tratată antimolii.

„Timpul alocat unui accesoriu este între 15 minute şi câteva ore”

- Vorbim despre un meșteșug care presupune răbdare, delicatețe și probabil mult timp. Cât timp lucrezi, spre exemplu, la o broşă sau la un tablou?

- Împâslirea este un proces destul de îndelungat, mai ales dacă vrei să faci un lucru bun și durabil. Cea mai simplă inimioară, de 4 cm, o realizez în 15 minute. Un model mai complex poate dura până la o oră sau mai bine. Pentru jucării, modelele cele mai simple și mici durează minimum o oră și jumătate și până la opt-zece ore în cazul jucăriilor mai mari, dar nu neapărat foarte complicate ca și model. Un tablou cu două personaje, de exemplu, îl realizez în minimum două ore.

- Care este remunerarea pe care o primești pentru această muncă?

- Prețurile sunt diferite în funcție de model, complexitate, de numărul personajelor, în cazul tablourilor. În general, prețurile le stabilesc după o discuție în prealabil cu clientul. O broşă poate costa 7 lei, dar prețul poate ajunge și 100 de lei, în funcție de complexitatea ei. Prețurile pentru jucării variază între 50 de lei și 200 de lei. Pentru un tablou, de exemplu, prețul pornește de la 100 de lei.

„Cererile vin din social media și lucrez exclusiv pe bază de comandă. Deocamdată nu fac produse pentru a le avea pe stoc, dar plănuiesc acest lucru pentru viitor, când sper că voi avea mai mult timp liber. Perioadele de vârf pentru comenzi sunt 1-8 martie, sfârșitul anului școlar și Crăciunul“

Tehnici de împâslire

Dacă vreți să vă testați limita răbdării, împâslitul lânii este cea mai bună modalitate. Deși presupune multă delicatețe, atenție și răbdare, se dovedește a fi un meșteşug de relaxare și care vă poate dezlănțui imaginația. Accesoriile din lână obținute prin această metodă au ceva special, sunt, așa cum spunea și Ana, însuflețite. Cele mai des folosite metode de împâslire a lânii sunt împâslirea cu acul sau împâslirea cu apă și săpun. Împâslirea cu acul implică folosirea unui ac ascuţit, special pentru această tehnică. Este realizat din oţel subțire și prezintă ghimpi foarte, foarte mici. Lâna folosită este tot una specială și se cumpără din magazine de mercerie. În cazul împâslirii cu acul se desfac fâșiile de lână și se așază pe un burete tare, în forma dorită. Apoi suprafața pe care vrem să o împâslim o străpungem cu acul până când obținem modelul dorit. Dacă este nevoie, finisajele se fac ulterior prin tăierea cu foarfeca sau se împinge cu acul.

  • Fetrul sau pâsla este obținut prin baterea în piuă a lânii sau a părului netors al unor animale;
  • Broșele realizate prin împâslire din lână pură, netoarsă, au ac de broșă și vin ambalate, gata de dăruit;
  • În cazul tablourilor din lână, dimensiunile ramelor variază între 17 și 20 cm, în funcţie de model și de disponibilitatea la furnizor