Main menu

header

775 11 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Circa 3 miliarde de oameni sunt într-o formă sau alta de izolare din cauza pandemiei de coronavirus, criză de sănătate care pune la încercare întreaga planetă. În linia întâi a luptei cu COVID-19 se află oamenii în halate albe, în care își pune speranța întreaga omenire. De la un capăt la altul al Globului, medicii, asistentele, infirmierele, brancardierii, personalul de pe Ambulanțe primesc serii de aplauze la scenă deschisă - din balcoane, de pe străzi, din magazine.

Italienii au dedicat medicilor piese muzicale emblematice

Țara europeană cea mai lovită de efectele pandemiei de coronavirus, Italia, a dat tonul unei mișcări mondiale de exprimare publică a recunoștinței cetățenilor față de efortul celor care, respectând jurământul depus, se expun personal, fără limite, zi și noapte, pentru a îngriji bolnavii. Italienii aflați în carantină, în izolare sau pur și simplu consemnați la domiciliu în condițiile stării de urgență au ieșit la balcoane și ferestre, în numeroase orașe, aplaudând personalul medical și dedicându-i cântece emblematice - „Azzurro”, lansat de Adriano Celentano - sau atârnând bannere încurajatoare - „Io resto a casa” („Rămân în casă”), prin care să le arate medicilor că le respectă efortul și nu le vor îngreuna cruciala misiune socială.

Personalul medical din Spania a răspuns salutului compatrioților

În Spania, la Madrid și la Barcelona, oamenii izolați la domiciliu au aplaudat îndelung, cu speranță și recunoștință, personalul medical care trebuie să țină piept zi și noapte uneia dintre cele mai grave probleme de sănătate publică cu care s-a confruntat vreodată țara. Receptivi la gestul cetățenilor, medicii și asistentele s-au oprit pentru o clipă spre a-i auzi pe cei care speră de la ei salvarea și au ieșit pentru scurt timp pe stradă, pentru a răspunde la acest salut inedit, organizat prin intermediul rețelelor de socializare.

Micii Prinți ai Casei Regale britanice, în corul recunoștinței

775 11 3Britanici din toată țara s-au organizat pentru a aplauda cu gratitudine și entuziasm personalul medical care luptă cu epidemia de coronavirus. Insularii au ieșit la balcoane, pe treptele caselor sau la ferestre, au afișat bannere și embleme luminoase pe clădiri pentru a susține și a aplauda, uneori în cor, prin focuri de artificii sau făcând zgomot cu diverse obiecte, National Health Service și pe toți profesioniștii care se află în linia întâi a efortului de a reinstaura sănătatea publică, notează CNN. Acestui tur de aplauze naționale li s-au alăturat copiii Ducilor de Cambridge - Prinții George și Louis și Prințesa Charlotte. Casa Regală a postat mesajul „Suntem infinit de recunoscători expertizei și devotamentului cercetătorilor, medicilor, personalului medical și serviciului de urgență”. De asemenea, înainte de a fi confirmat ca fiind infectat cu COVID-19, premierul Boris Johnson a aplaudat NHS, serviciul instituit după cel de-Al Doilea Război Mondial pentru a furniza „sănătate pentru toți”, de pe treptele din Downing Street 10.

Gratitudine și solidaritate de la balcoanele din Paris și New York

#ClapBecauseWeCare i-a reunit pe americanii din New York într-o sesiune de aplauze care să exprime recunoștința cetățenilor din „orașul care nu doarme niciodată” pentru cei care luptă spre a-i salva. De peste tot - balcoane, sufragerii, ferestre, grădini private -, lumea a aplaudat personalul medical. Pe celălalt mal al Atlanticului, în Franța, parizienii s-au reunit într-un gest de recunoștință și solidaritate cu personalul medical. La o oră dinainte stabilită, parizienii au ieșit la balcoane și la ferestre și au aplaudat îndelung, emoționați.

Grecia își omagiază luptătorii

775 11 2„Îi aplaudăm timp de cinci minute pe oamenii care luptă pentru noi: personalul medical. Vrem ca aplauzele noastre să fie auzite în fiecare spital și să le dea curaj acestor luptători în zilele care vin”, a sunat mesajul de mobilizare a cetățenilor într-un gest public de recunoștință. Îndemnul a fost preluat și popularizat de numeroase personalități elene, inclusiv de soția premierului, Mareva Grabowski-Mitsotakis. De asemenea, în vecinătatea estică a Uniunii Europene, în Georgia, cetățenii au ieșit la balcoane și au aplaudat îndelung, ovaționând medicii și personalul medical, chiar în condițiile în care țara reprezintă un model de succes în ținerea sub control a infecțiilor cu noul coronavirus.

Belgia: „Să le arătăm acestor profesioniști ce înseamnă pentru noi!”

„Asistentele, doctorii, infirmierii, voluntarii, lucrătorii din supermarketuri și toți cei care au un job vital pentru țara noastră fac o muncă fantastică. Este minunat să vezi întreaga țară aplaudându-i”, a postat premierul Regatului Țărilor de Jos, Mark Rutte, după ce olandezii s-au reunit la balcoane și la ferestre sau în fața caselor pentru a-și exprima gratitudinea față de cei care luptă pentru sănătatea publică. Mișcării de recunoștință i s-au alăturat Regele Willem-Alexander și Familia Regală. De asemenea, în Belgia, țară în care, statistic, starea se agravează în fiecare zi, oamenii s-au organizat pentru a-i aplauda la scenă deschisă pe cei considerați „adevărați eroi”: „Haideți să le arătăm acestor profesioniști ce înseamnă pentru noi!”, a sunat mesajul prin care belgienii au fost chemați să-și încurajeze personalul medical.

Flori și urale în magazinele din Irlanda

Personalul medical care a intrat în magazinele din Irlanda a fost întâmpinat cu aplauze și flori de cei aflați la cumpărături, mișcare inițiată de un lanț de magazine din Belfast. Reacția irlandezilor la vederea filmului pe rețelele de socializare a fost relevant: „Mii de mulțumiri vouă și colegilor voștri pentru felul în care serviți națiunea”. În cealaltă parte a lumii, India, unde milioane de oameni se află în izolare, premierul Narendra Modi a dublat mesajele de izolare socială cu un îndemn de a-i aplauda colectiv pe medicii din linia întâi a luptei pentru sănătatea publică. Ca urmare, mulți indieni s-au reunit la balcoane și în curțile proprii pentru a omagia, prin aplauze prelungite, personalul medical.

Sesiuni de aplauze pentru personalul medical au avut loc şi în Belgrad, Serbia, și Dubai, Emiratele Arabe Unite

Turcii şi-au exprimat respectul trei nopţi la rând

După ce ministrul sănătății din Turcia, Fahrettin Koca, i-a îndemnat pe colegii parlamentari să aplaude personalul medical care luptă cu răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus, cetățenii din capitala Ankara, din Istanbul și din alte orașe ale țării s-au organizat pe rețelele de socializare și au făcut același gest, spre a exprima respectul, admirația și recunoștința pentru întregul personal medical. „Prin aplauzele voastre le-ați dat putere tuturor acestor profesioniști dedicați”, a postat Koca, după ce sesiunile de aplauze la scenă deschisă s-au derulat timp de trei nopți la rând. În aceeași manieră, prin reprize repetate de aplauze, și-au exprimat gratitudinea și solidaritatea canadienii din Vancouver, care au ieșit în balcoane, ovaționând și aplaudând zgomotos, mai multe seri, pentru ca ecoul să parcurgă străzile pustii ale orașului.