Main menu

header

779 28 1de Gabriela Militaru şi Adrian Barna

Actuala regină a Marii Britanii, Elisabeta a II-a, s-a născut la Londra la 21 aprilie 1926, împlinind de curând 94 de ani. La naștere, în calitate de prim copil al familiei sale, Elisabeta era a treia în ordinea succesiunii la tronul britanic, în urma unchiului său, cel care avea să devină Regele Eduard al VIII-lea și a tatălui său, viitorul Rege George al VI-lea. Când tatăl său a fost încoronat rege în 1936, după abdicarea lui Eduard al VIII-lea, Elisabeta a II-a a devenit moștenitoarea tronului și a primit titlul de Alteța Sa Regală Prințesa Elisabeta. Ea a început să preia obligațiile publice în cursul celui de-Al Doilea Război Mondial, servind în Serviciul Teritorial Auxiliar.

Cel mai longeviv monarh în viață din lume

În 1947, la 21 de ani, Elisabeta a II-a s-a căsătorit cu Prințul Filip, Duce de Edinburgh, un fost prinț al Greciei și al Danemarcei, acum în vârstă de 98 de ani. Cuplul are împreună patru copii. Încoronarea oficială a Reginei Elisabeta a II-a avut loc la Westminster Abbey, la 2 iunie 1953, pe când aceasta avea 27 de ani, la doar câteva luni de la moartea tatălui său. Au trecut de atunci 67 de ani, ceea ce face din Regina Elisabeta cel mai longeviv monarh în viață din lume, iar în istoria Marii Britanii are cea mai lungă domnie. De-a lungul celor șase decenii și jumătate de domnie, Regina a participat la mii de întâlniri oficiale și a întreprins nenumărate vizite oficiale. Printre acestea, cele care au trezit cel mai mare interes au fost întâlnirile Reginei Elisabeta a II-a cu președinții Statelor Unite ale Americii, țară cu care Marea Britanie se află în relații cordiale.

Harry S. Truman

779 28 2Elisabeta nu fusese încă încoronată ca regină când, la numai 25 de ani, pe atunci prințesă, ea s-a întâlnit pentru prima oară cu un președinte american. Acesta a fost momentul în care viitoarea regină a început să preia din atribuțiile tatălui său. Harry Truman și soția sa Bess i-au primit pe Elisabeta și pe soțul său Prințul Philip la Washington în octombrie 1951, în cadrul unei vizite oficiale în care ar fi trebuit să se deplaseze Regele George al VI-lea. Cum însă Regele era grav bolnav la vremea aceea, fiica sa cea mare i-a preluat pentru o vreme îndatoririle oficiale. Referindu-se la întâlnire, Truman a spus că, deși a primit mulți invitați la Washington, „nu am avut niciodată un cuplu atât de tânăr și de frumos care a cucerit inimile tuturor”. Cu ocazia deplasării în America, Elisabeta i-a dăruit președintelui Truman o gravură din secolul al XVIII-lea pe care acesta a promis să o pună deasupra unui șemineu de la Casa Albă.

Dwight D. Eisenhower

779 28 3La patru ani după ce a fost încoronată, Elisabeta a II-a, în octombrie 1957, a întreprins prima sa vizită în Statele Unite ale Americii în calitate de regină. Era perioada celui de-al doilea mandat al președintelui Dwight D. Eisenhower. Fiind vorba despre perioada Războiului Rece, vizita a avut loc într-o perioadă delicată pentru alianța americano-britanică. În același interval de timp, primul ministru britanic Harold Macmillan se afla într-o vizită oficială la Washington, prilej pentru Regină să se ocupe de partea mai cordială a vizitei. În ciuda situației tensionate, ea a participat la o cină oficială și a vizitat orașul Jamestown, prima așezare britanică din America. În plus, ea a acceptat să fie prezentă la primul său meci de fotbal American. Doi ani mai târziu, Elisabeta a II-a și Eisenhower s-au revăzut din nou la Balmoral, în Scoția. Se pare că, la finalul vizitei, Eisenhower a fost cel mai încântat de clătitele mâncate la petrecerea Reginei, motiv pentru care aceasta i-a trimis personal o scrisoare cu rețeta specială.

John F. Kennedy

779 28 7Mai mult de jumătate de million de oameni au ieșit în stradă pentru a-i ovaționa pe președintele John F. Kennedy și pe Prima Doamnă Jacqueline când aceștia au vizitat Londra în 1961, la numai câteva luni după numirea lui Kennedy drept președinte al Statelor Unite ale Americii. Familia regală britanică i-a primit pe soții Kennedy în cadrul unei cine oficiale la Palatul Buckingham despre care, mai târziu, președintele american a scris într-o scrisoare către regină „că va aprecia mereu amintirea acelei seri încântătoare”. La sosirea la Londra, John F. Kennedy i-a dăruit Reginei un cadou mai puțin obișnuit: un portret al lui însuși într-o ramă de argint.

Richard Nixon

779 28 4Regina se văzuse deja cu Richard Nixon în 1957, pe vremea când acesta era doar vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, sub conducerea lui Eisenhower. Dar întâlnirea dintre Regină și Nixon, ambii în calitate de conducători, a avut loc în 1969, când președintele american, însoțit de Prima Doamnă, Pat Nixon, a întreprins o vizită informală în Marea Britanie, la scurt timp după ce a preluat funcția oficială. Regina l-a primit pe Nixon la Palatul Buckingham, unde a făcut mai multe fotografii ce au fost, mai târziu, cuprinse într-un documentar intitulat „Familia regală”, difuzat în Anglia în același an. Cu privire la vizita președintelui Nixon, tabloidele au vuit o vreme despre faptul că, în timpul şederii la Londra, acesta ar fi încercat să facă lobby în favoarea unei eventuale legături amoroase între fiica sa Tricia și Prințul Charles, fiul cel mare al Reginei.

Gerald Ford

779 28 5La scurtă vreme după aniversarea a 200 de ani de la Declarația de Independență a Americii față de Marea Britanie, în 1976, Regina s-a deplasat la Washington pentru a celebra continuarea colaborării relațiilor dintre cele două state. Cu această ocazie, președintele Gerald Ford și Prima Doamnă Betty Ford au primit vizita delegației britanice pentru care s-a ținut o cină oficială la Casa Albă. În timpul cinei, președintele a invitat-o la dans pe Regină, prilej cu care i-a promis acesteia că „Statele Unite ale Americii nu au uitat niciodată moștenirea britanică”. Mai târziu, Prima Doamnă Betty Ford a scris în memoriile sale despre Regină că este „o persoană cu care te poți înțelege foarte ușor” și că „dacă nu aș fi tot încurcat «Înălțimea Voastră» cu «Majestatea Voastră» m-aș fi felicitat din suflet pentru felul în care a decurs întâlnirea noastră”.

Jimmy Carter

779 28 6La numai un an după Bicentenarul Independenței Americane, în 1977, Regina l-a primit la Palatul Buckingham pe noul președinte al Statelor Unite ale Americii, Jimmy Carter. Acesta se afla la Londra în calitate oficială în perioada Summit-ului NATO. În timpul acestei vizite, Jimmy Carter a provocat chiar și un mic incident, considerat de toată lumea drept o încălcare gravă a protocolului oficial. Președintele american a sărutat-o pe Regina Mamă (mama Reginei Elisabeta a II-a), atunci în vârstă de 77 de ani, pe buze. Regina Mamă a părut vizibil deranjată de gestul președintelui, declarând mai târziu că „nimeni nu a mai făcut asta de la moartea soțului meu (tatăl Elisabetei a II-a)”.

Ronald Reagan

779 28 8În 1982, Ronald Reagan a fost primul președinte american care a fost găzduit peste noapte la Castelul Windsor, reședința familiei regale britanice. Era, totodată, și prima dintre cele trei vizite pe care președintele american a întreprins-o în Marea Britanie pentru a se întâlni cu Regina Elisabeta a II-a. În replică, Regina l-a vizitat pe Roland și pe soția sa, Nancy, o dată la ferma acestora din Santa Barbara, California, în 1983. În memoriile sale, Regan a povestit despre întâlnirea din 1982 ca despre o „vizită de poveste” și unul dintre cele mai „amuzante” momente ale perioadei în care a fost președinte. El scrie că momentul cel mai interesant al vizitei a fost acela în care s-a bucurat de o sesiune de echitație alături de Regină, în timp ce soția sa și Prințul Philip au preferat caleașca regală: „Trebuie să recunosc că Regina se pricepe la echitaţie”.

George H.W. Bush

779 28 9George H.W. Bush, cel de-al 41-lea președinte al Statelor Unite ale Americii a vizitat-o pe Regina Elisabeta a II-a în 1989 la Londra. În timpul vizitei, acesta s-a întâlnit și cu prim-ministrul Margaret Thatcher, despre care Bush avea să scrie în memoriile sale că i-a dat „o lecție despre libertate”. Cât despre Regină, aceasta a invitat familia prezidențială americană (George și Prima Doamnă, Barbara) la un tur al Palatului Buckingham. Elisabeta a II-a a întors vizita președintelui Bush la Washington, doi ani mai târziu, în 1991.

Bill Clinton

779 28 10Președintele Bill Clinton a întreprins mai multe vizite în Marea Britanie în perioada președinției sale de două mandate la conducerea Statelor Unite ale Americii. Parte a interesului său pentru Marea Britanie a avut legătură cu implicarea sa în procesul de pace din Irlanda de Nord. El a întâlnit-o pe Regina Elisabeta a II-a pentru prima oară în 1994, în orașul Portsmouth din sudul Angliei, la banchetul în cinstea aniversării a 50 de ani de la debarcarea în Normandia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Șase ani mai târziu, în 2000, Regina a găzduit cuplul prezidențial american (Bill și Hillary Clinton) la Palatul Buckingham pentru ceai.

George W. Bush

779 28 11Fiul fostului președinte american George H.W. Bush, George W. Bush, a condus Statele Unite ale Americii în două mandate, din 2001 până în 2009. În acest timp, el a avut onoarea să o întâlnească pe Regina Marii Britanii în 2001 și, mai apoi, în 2003. Ultima dintre întâlniri a fost probabil cea mai controversată vizită a unui președinte american la Londra, dat fiind că, în timpul vizitei lui Bush, 100.000 de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva războiului din Irak. Se pare că Marea Britanie a fost nevoită să plătească milioane de lire pentru a asigura securitatea pe durata celor trei zile de vizită a președintelui american. Demonstrația a culminat cu protestatarii care au purtat o efigie a lui Bush, amintind de scenele căderii statuii lui Saddam Hussein în Bagdad cu șase luni mai devreme. În ciuda incidentelor din stradă, George și Laura Bush au fost primiți cu un salut de 41 de arme și mai târziu au participat la un banchet de stat la Palatul Buckingham.

Donald Trump

779 28 12Probabil cea mai controversată întâlnire dintre Regina Elisabeta a II-a și un președinte american a avut loc în 2018, când președintele în exercițiu Donald Trump a vizitat Marea Britanie alături de soția sa Melania. Așa cum îi este obiceiul, Trump a reușit să facă din această vizită una încărcată de momente cel puțin jenante. În primul rând a lăsat-o pe Regină să-l aștepte 12 minute înainte să-și facă apariția. Iar mai apoi, când a apărut, el a omis să se încline în fața Reginei Elisabeta a II-a, gest care face parte din protocolul întâlnirilor cu Majestatea Sa Regina. Ca să nu mai vorbim despre faptul că, la un moment dat, Trump părea să fi uitat că este însoțit de Regină, ignorând-o pe aceasta și lăsând-o să meargă în spatele lui. În rest, întâlnirea s-a derulat în condiții normale, iar la final Trump a declarat că Regina este „o persoană grozavă”. Experiența întâlnirii celor doi s-a repetat un an mai târziu, în 2019, de data aceasta fără opinteli prea serioase din partea președintelui. Regina Elisabeta a II-a și Donald Trump au luat inclusiv masa împreună într-o atmosferă plăcută. „Nici nu îmi amintesc cine erau ceilalți oameni care au stat cu noi la masă. Nu am discutat nimic cu ei, am vorbit doar cu Regina și ne-am simțit minunat”, a comentat președintele Trump la finalul întâlnirii.

De-a lungul domniei Elisabetei a II-a, un singur președinte al SUA a ratat întâlnirea cu Regina Marii Britanii și acesta a fost Lyndon B. Johnson (mandat prezidenţial 22 noiembrie 1963 - 20 ianuarie 1969)

„Am pierdut coloniile americane pentru că nu am știut care este momentul potrivit și modul de a ceda ceea ce este imposibil de păstrat“ (Regina Elisabeta a II-a, despre desprinderea Americii de Marea Britanie)

Barack Obama, Regina Elisabeta a II-a și fosta Primă Doamnă a Statelor Unite ale Americii, Michelle Obama, s-au revăzut în 2011, la Winfield House, la Londra

Barack Obama

Barack și Michelle Obama s-au întâlnit de câteva ori cu Regina, prima dată fiind în 2009 cu ocazia Summit-ului G20 din UK, dar şi în 2011 la Londra. Cu această ocazie, familia prezidențială i-a oferit Reginei un set de fotografii din timpul vizitei părinților acesteia în Statele Unite ale Americii în 1939. În replică, Regina Elisabeta a II-a le-a dat soților Obama o colecție de schimburi de scrisori între foștii monarhi britanici și președinții americani. Privind scrisorile care au legătură cu Revoluția Americană, Barack Obama a glumit spunând că acelea sunt doar „o mică sincopă a relațiilor dintre state”. Familia prezidențială americană s-a mai întâlnit cu Regina în 2016, cu ocazia aniversării celor 90 de ani, Obama spunând atunci despre aceasta că „este cu adevărat una dintre persoanele mele preferate”.