Main menu

header

780 29 1de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu

Grupările teroriste din toată lumea reacționează cu… frică la pandemia generată de COVID-19, virusul microscopic terorizându-i și pe cei mai teribili teroriști ai planetei.

Statul Islamic recomandă… evitarea călătoriilor în Europa

Activitatea teroristă a scăzut semnificativ în timp de pandemie, dovadă că teama îi poate ajunge chiar și pe cei care pretind că (se) omoară în numele unor cre- dințe profund înrădăcinate. Cu cât mai gravă este epidemia dintr-o zonă, cu atât mai „tăcuți” se dovedesc teroriștii. De pildă, nu cu mult timp în urmă, temutul Stat Islamic își trimitea adepții în misiuni ale groazei în Europa, dar, de la izbucnirea pandemiei, teroriștii stau feriți. Mai mult, recomandă „soldaților” lor contrariul, adică să nu meargă spre „bătrânul continent”, iar celor care sunt deja acolo le interzice să se întoarcă în sânul organizației. De asemenea, oricât ar fi de greu de imaginat, membrii fără frică ai teribilei organizații se roagă să fie apărați de microscopicul inamic.

Talibanii, implicați în… prevenție și acțiuni civice

780 29 2În anul 2019, talibanii luaseră la țintă medicii care activează pe teritoriul țării, iar după asasinarea a 51 de lucrători în domeniu și rănirea altor 142, Organizația Mondială a Sănătății a decis închiderea unui număr de 193 de unități sanitare de pe teritoriul Afganistanului. Doar că pandemia a schimbat planurile organizației teroriste, ai cărei membri și-au dat seama că au nevoie de asistență sanitară și au ieșit public să susțină că vor lucra cu tot sistemul medical pentru „a curăța țara de virus”. Talibanii au trecut și la alte acțiuni… civice, veghind să nu se organizeze reuniuni cu multe persoane și făcând campanii de informare a populației, sfătuită să asculte de… medici.

Hezbollah și Hamas, în carantină

Majoritatea liderilor Hezbollah s-au infectat cu noul coronavirus în timpul unei reuniuni cu o oficialitate a Guvernului Iranian, care finanțează grupul. În aceste condiții, șefii teroriștilor, în frunte cu liderul Hassan Nasrallah, au intrat în carantină… preventiv. Tot un fel de carantină au impus și membrii organizației Hamas, care, după apariția primelor cazuri în Fâșia Gaza, pe care o controlează, au interzis adunările publice, sesiunile de rugăciune, nunțile, au suspendat procesiunile funerare și au închis restaurantele și magazinele.

Membrii Al-Shabab stau la adăpost

În Somalia, una dintre cele mai sărace țări de pe Glob, există și o organizație „înfloritoare” - teroriștii Al-Shabab. În condițiile în care autoritățile nu pot gestiona pandemia, nu există teste, iar cei cu simptome sunt trimiși pur și simplu înapoi acasă, întrucât spitalele nu asigură nici tratamente de bază, teroriștii, care au o aversiune declarată și violentă față de medici, permit dintr-o dată oamenilor să iasă de pe teritoriul pe care îl controlează pentru a căuta ajutor specializat și iau toate măsurile ca să nu se contamineze ei înșiși, inclusiv aceea de a sta „la adăpost”.

Jihadul Islamic Palestinian susține… izolarea la domiciliu

780 29 3Specializată în marșuri violente, organizația Jihadul Islamic Palestinian protestează săptămânal față de controlul Israelului asupra teritoriilor palestiniene. La data de 30 martie în fiecare an este organizată marea manifestație „Marșul reîntoarcerii”, dar în 2020, mișcarea în numele căreia acționează grupul extremist a fost anulată, pe motiv de pandemie. Mai mult, membrii temutei organizații și-a sfătuit susținătorii să se izoleze la domiciliu și să urmărească de la ferestre simbolicele arderi de steaguri ale Israelului.

Partidul Islamic din Turkistan, organizație extremistă apropiată de Al Qaeda, se limitează la a răspândi filme video propagandistice în care dă vina pe China pentru extinderea pandemiei de COVID-19