Main menu

header

783 30 1de Irina Ţolea şi Florica Pintea

În vremuri în care menținerea distanțării fizice limitează implicit comunicarea, manifestare culturală și socială, relația artistului cu publicului se menține acum doar prin intermediul internetului, ca unică și necesară cale de acces la normalitate. În așteptarea momentului în care spectatorii vor putea reintra în sala de teatru, spectacolul online rămâne o alternativă fără concurență. În continuare vă prezentăm câteva dintre ofertele culturale ale săptămânii, spectacole accesibile de acasă, în siguranță, la doar un click distanță.

„Ultima oră”, reprezentație memorabilă la TNB

Una dintre cele mai populare lucrări dramatice românești, într-o montare de excepție și cu o distribuție de zile mari, este prezentată de Teatrul Național din Capitală în cadrul weekendului de comedie online. La 29 mai, de la ora 16:00, și la 30 și 31 mai, începând cu ora 18:00, puteți urmării gratuit, pe pagina de internet a Naționalului bucureștean (www.tnb.ro), spectacolul „Ultima oră”, de Mihail Sebastian. Textul inspirat de realitățile sociale ale perioadei interbelice își demonstrează fără echivoc actualitatea și cucerește prin ingeniozitate și stil. Povestea pornită de la niște mărunte greșeli tipografice aduce față-n față reprezentanții a două lumi diferite, afacerile și cultura. Timidul profesor de istorie Andronic, modest, pierdut între documente și hărți vechi, ajunge să-i încurce aranjamentele puternicului om de afaceri Grigore Bucșan. Sub medierea meșteșugită a unui director de ziar falimentar se poartă negocieri și conflictul este soluționat cu beneficii neașteptate pentru ambele părți. Montarea inedită a regretatei regizoare Anca Ovanez Doroșenco, reușește azi, la aproape 20 de ani de la premieră, să stârnească atenția asupra fețelor nevăzute ale lumii în care trăim: lipsită de reacție și de scrupule, coruptă, marcată de incultură și dominată de forța banului. Personajele memorabile prind viață cu ajutorul unei distribuții de excepție, între protagoniști numărându-se: Claudiu Bleonţ, Mircea Albulescu, Ilinca Goia, Marin Moraru, Gheorghe Dinică, Constantin Dinulescu, Ioan Andrei Ionescu, Marcelo Cobzariu și Silvia Năstase.

Aurelian Temișan, party la 48 de ani: Concertul „LIVE… de ziua mea”

Îndrăgitul artist Aurelian Temișan a decis ca anul acesta să-și serbeze ziua de naștere alături de fani și de cei dragi. Cum variantele unui concert cu public ori a unei petreceri de pomină se exclud în Stare de Alertă, juratul de la „Te cunosc de undeva” a găsit soluția prin care fanii și prietenii să-i fie aproape la ceas aniversar. Astfel, la 3 iunie, chiar în ziua în care împlinește 48 de ani, sărbătoritul invită publicul la un party inedit pe internet, respectiv la concertul „Aurelian Temișan LIVE… de ziua mea”, pe platforma vStage de la ora 20:45. După 30 de ani de carieră, acest eveniment constituie pentru Temișan o premieră: este primul concert cu trupă susținut online. Artistul recunoaște că o să-i lipsească publicul, freamătul sălii și momentele unice ale refrenelor cântate împreună cu fanii, dar este mulțumit că la acest eveniment toți cei care vor lua bilete vor sta în primul rând: „E un concert cu publicul în suflet și în minte. Fiecare va fi acolo, în primul rând, de pe fotoliu, de pe canapea, de pe scaun, în picioare, cu boxele date la maximum, să cânte, să își înveselească toți membrii familiei!”, a mărturisit Temișan emoționat. Bineînțeles, din program nu vor lipsi piese celebre precum „E groasă treaba”, „Cântă toată mahalaua”, „Cine oare”, „Olteanul”, „Eu nu mai sunt cel de ieri”, „Când mă uit la ea”, „Oameni” sau „Poveste din Vest”. Prețul unui bilet este de 45 de lei și acesta poate fi achiziționat online de pe iabilet.ro. În locul tichetului fizic veți primi prin email linkul „Vezi online”. La ora de începere a evenimentului, accesând acel link vă puteți bucura de Concertul „Aurelian Temișan LIVE… de ziua mea”.

„Astă seară se joacă fără piesă”, la Teatrul Odeon din București

Teatrul Odeon din Capitală rămâne deschis publicului pentru care sunt difuzate săptămânal spectacole de succes din arhiva proprie. În cadrul seriei „Mari spectacole@Odeon”, la 28 mai, de la ora 18:00, puteți viziona online, gratuit spectacolul „Astă seară se joacă fără piesă”, de Luigi Pirandello, în regia lui Alexa Visarion. Textul celebrului autor aduce în lumina reflectoarelor lumea din spatele cortinei, frământările existenţei în teatru și traseul anevoios prin care un text scris pe hârtie ajunge la forma unui spectacol care stârnește aplauze. Scenele marcate de un umor amar, reproduc transformările nebănuite pe care le suferă actorul, gazdă a personajului și, totodată, personaj în spectacolul propriei vieți. Vizionarea înregistrării spectacolului lansat în 1998 este o ocazie de a vă reaminti cu drag de mari reprezentanți ai scenei românești, între protagoniști numărându-se: Sebastian Papaiani, Dorina Lazăr, Geo Costiniu, Olga Bucătaru, Gelu Nițu, Radu Panamarenco, Crina Mureșan, Elvira Deatcu, Nicolae Urs, Claudiu Bleonț și Ioan Batinaș. Spectacolul va fi transmis prin live streaming pe pagina de Facebook a instituției și va fi disponibil online pe canalul de YouTube până la ora 24:00.

Echipa Teatrului Mic oferă „Pensiune completă” fanilor

Echipa Teatrului Mic din Capitală își așteaptă publicul în mediul online cu un program special adaptat perioadei pe care o parcurgem. Astfel, la 29 mai, de la ora 19:00, pe paginile de Facebook și de YouTube ale instituției este programat un nou episod din seria „Puzzle”, ce reunește miniaturi dramatice, epice și lirice sunt interpretate live. La 30 mai, de la ora 19:00, puteți urmări înregistrarea comediei „Pensiune completă”, de Pierre Chesnot, în regia lui Gelu Colceag. Autorul abordează cu fantezie și mult umor tema adulterului: un soț care își înșeală nevasta de zece ani este nevoit să apeleze la un scenariu halucinant pentru a nu-și compromite căsnicia. Casa amantei sale este transformată peste noapte în hotel atunci când soția apare inopinant la ușă. Situația se complică atunci când diverși turiști vin la hotelul fictiv, iar amanta este nevoită să le acorde tuturor „Pensiune completă”. Din distribuție fac parte: Cristian Iacob, Ruxandra Enescu, Vitalie Bantaș, Liliana Pană, Bogdan Talașman, Andreea Grămoșteanu, Claudiu Istodor și Toma Cuzin. Spectacolul „Pensiune completă” poate fi vizionat pe Facebook, pe YouTube și pe Vimeo până la ora 24:00. De asemenea, la 31 mai, de la ora 11:00, cei mici sunt invitați pe paginile de YouTube și de Facebook să se bucure de noi momente de poveste special create pentru ei de artiștii Teatrului Mic.

De Ziua Copilului, Muzeul Antipa din Capitală își redeschide porțile

După lunga despărțire impusă de epidemia de coronavirus, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București a pregătit un cadou special de Ziua Copilului. La 1 iunie muzeul își redeschide porţile şi îi așteaptă pe micii curioși să descopere fascinantele detalii ale naturii. Colecțiile permanente ale instituției, precum „Rezervația Deltei Dunării”, „Specii dispărute din fauna României”, „Mediul acvatic marin”, „Minerale și roci”, „Sala Fosilelor”, „Sala Insectelor” ori „Omul și biosfera”, sunt pregătite să ofere o experiență inedită copiilor și nu numai lor. Muzeul Antipa anunță că traseele și reglementările de acces au fost adaptate și toate activitățile sunt derulate cu respectarea măsurilor necesare pentru siguranța vizitatorilor.