Main menu

header

783 21 1de Ştefania Băcanu şi Adrian Barna

Nu v-ați fi gândit niciodată, poate, dar chiar există oameni care fug de bani. Unii se luptă și fac eforturi mari ca să aibă confort financiar cât mai bun, alții, în schimb, fac atacuri de panică atunci când intră în contact cu monedele sau banii de hârtie. Chrometofobia este, după cum susțin psihologii, o teamă irațională, dar extremă, care se poate agrava și poate duce la stări depresive, dacă nu se tratează.

Se manifestă prin palpitații, tremur și anxietate severă

Chrometofobia nu este la fel de frecventă ca alte fobii, cum ar fi claustrofobia (teama de spații închise) sau acrofobia (frica de înălțimi), de exemplu. Cu toate acestea, ca și alte fobii, chrometofobia este o teamă anormală și irațională față de bani, care poartă cu ea o serie de simptome ce variază în severitate. Numele derivă din grecescul chermato, care înseamnă bani, și phobos care se traduce frică. În cele mai multe cazuri, această fobie este legată de teama de germenii care pot exista pe bani. Tocmai de aceea, o parte din cei care suferă de chrometofobie evită să îi atingă în locurile publice. La cei mai mulți, însă, această fobie s-a instalat ca urmare a unor evenimente sau traume asociate, mai apoi, cu banii, indiferent că sunt de metal sau de hârtie. Simptomatologia este comună. Indivizii pot avea palpitații, bufeuri, tremor, sau, în unele cazuri, senzația de înec și anxietate extremă.

Copiii se pot dezvolta cu acest tipar mental

Banii sunt o necesitate a vieții. Cu toate acestea, pentru o persoană care suferă de chrometofobie, a face bani este extrem de dificil. În general, persoanele care au o situație financiară precară suferă mai mult de teama banilor. Adesea, aici sunt incluși cerșetorii care tind să moară de foame pe străzi, dar refuză să ceară bani pentru a cumpăra mâncare. Acești oameni tind, de asemenea, să se simtă neliniștiți de banii puțini pe care îi au, ceea ce creează modele de gândire care îi determină să vadă finanțele ca pe ceva rău. Ca și în cazul altor fobii, teama de bani ar putea fi provocată și din experiențele negative, pe care le-au adus, adesea, banii. Acolo unde există bani, există lăcomie și acest concept a fost înrădăcinat în noi încă din copilărie, sub formă de basme și povești ale celor răi care le provoacă daune celor buni pentru bani. Un copil, care și-ar vedea părinții că se luptă și se agită pentru bani, s-ar putea să crească cu modele de gândire negative despre venituri. Aceste tipare sunt greu de modificat și pot duce la chrometofobie permanentă.

Emoțiile rezultate pot afecta starea mentală

Fobicul refuză să se ocupe de bani, în orice situație, fie că vorbim despre risipire, economisire sau transfer. Acest lucru înseamnă că evită excesiv cheltuirea banilor, chiar și pe articolele absolut necesare, pentru că se naște teama că ar putea rămâne fără resurse financiare. O altă ipoteză, spun specialiștii, ar putea fi neputința de a gestiona banii și așa apare refuzul economisirii, plata facturilor sau cumpărarea necesarului pentru supraviețuire. Ca și alte fobii, și chrometofobia duce la sentimente și trăiri de speriat. Pe lângă semnele de atac de panică (transpirație, gură uscată sau respirație întreruptă), se pot instala lipsa speranței, anxietatea și depresia. Atacurile de panică pot fi suferite când individul este într-un loc care conține o cantitate apreciabilă de bani. Aceste emoții se pot intensifica și pot afecta starea mentală, tocmai de aceea, specialiștii recomandă terapia individuală sau chiar și cea de grup.

Teama de a-i atinge, de a-i avea și de a-i cheltui