Main menu

header

784 32 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Visul oricărui chiriaș este să plătească lunar cât mai puțini bani, dar în secolul al XXI-lea această dorință e greu de îndeplinit. Nu același lucru se întâmplă însă în Fuggerei, un complex din Germania, unde chiria a rămas neschimbată din… anul 1520.

0,88 de euro pentru o lună

784 32 2În anul 1520, în mijlocul orașului Augsburg, bancherul Jakob Fugger, responsbil cu finanțele Imperiului Roman și ale renumitei familii Habsburg, considerat a fi unul dintre cei mai bogați finanțiști din istoria omenirii, a hotărât să întindă o mână de ajutor oamenilor nevoiași. De altfel, Fugger cel Bogat a rămas în istorie ca personajul care a lăsat o avere uriașă familiei sale, constând printre altele în șapte tone de aur. Acesta a scos din buzunar 10.000 de guldeni și a creat o comunitate pentru săraci, formată din locuințe extrem de ieftine. Așa a luat ființă Fuggerei, care a devenit în acest moment cel mai vechi complex de case de locuit permanent. Uimitor este faptul că din acel moment și până acum, chiria a rămas aceeași, adică un gulden renan, echivalentul a 0,88 de euro lunar. Mai mult, din anul 1520 și până în prezent în complexul devenit obiectiv istoric protejat nu s-au făcut schimbări aproape deloc, cu excepția faptului că a fost instalat curentul electric și rețeaua de canalizare.

Unul dintre chiriași a fost străbunicul lui Mozart

Cât privește casele, acestea au între 150 şi 215 metri pătrați, fiecare locuință fiind formată din bucătărie, sufragerie, un dormitor și o cameră mai mică pentru oaspeți. Interesant este faptul că cine vrea să bată la ușă, trebuie să folosească un dispozitiv sub formă de con de brad sau frunză de trifoi. Potrivit istoriei complexului, primii locuitori au fost zilierii și meșteșugarii, mare parte dintre aceștia oferindu-și serviciile în schimbul a diferite bunuri. Unul dintre celebrii chiriași a fost însuși străbunicul lui Wolfgang Amadeus Mozart, care a stat în acest loc între anii 1681 şi 1694, dovadă fiind o placă comemorativă care se găsește în Fuggerei. În timp, în complex a fost deschisă și o școală pentru a oferi educație catolică copiilor, iar până în anul 1938 au mai fost adăugate case, fântâni, dar și alte facilități. Din nefericire însă, în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, Fuggerei a suferit pagube importante, dar a fost ridicat un buncăr pentru protecția locuitorilor, care astăzi s-a transformat în muzeu. Când războiul a luat sfârșit, tot în acest loc au fost construite două clădiri destinate văduvelor și copiilor acestora.

Ocupanții caselor trebuie să aibă minimum 60 de ani și să participe zilnic la trei rugăciuni

784 32 3În asemenea condiții, e lesne de înțeles că tot mai multe persoane și-au manifestat dorința de a se muta în Fuggerei, dar nu oricine poate primit, pentru că există câteva restricții. Astfel, chiriașii trebuie să aibă vârsta minimă de 60 de ani, să fi locuit ultimii doi ani în Augsburg și să fie catolici. De asemenea, e obligatoriu ca aceștia să ia parte la următoarele rugăciuni de trei ori pe zi: rugăciunea Domnului, rugăciunea către Fecioară și rostirea crezului de la Niceea. Mai mult, locuitorii trebuie să accepte să lucreze ca paznic de noapte, grădinar sau cioclu și să nu ajungă seara acasă mai târziu de ora 22:00, întrucât porțile complexului se închid. În caz contrar, vor plăti paznicului 1 euro… Cum chiria este ca și inexistentă, lista persoanelor care așteaptă să fie primite se întinde pe o perioadă de patru ani.

Pentru doar 4 euro/persoană, vizitatorii pot admira muzeul unde se află un apartament conservat, dar și buncărul din timpul războiului, iar tururile sunt făcute în limbile germană, engleză, cehă, italiană, franceză, rusă, spaniolă, greacă, maghiară, chineză și română