Main menu

header

784 30 1de Irina Ţolea şi Ştefania Băcanu

„Viața nu va mai fi la fel după această pandemie!”. Auzim des acest slogan căruia greu îi dăm crezare, dar iată că și evenimentele culturale încep timid să-și modifice structura. Deja artiștii concertează online, spectacolele de teatru, înregistrate sau live, se transmit pe internet, colecțiile de artă ale muzeelor au organizate tururi virtuale, special create, iar mai nou festivalurile sunt organizate astfel încât să poți participa de acasă. Vă prezentăm în continuare câteva dintre evenimentele programate în această săptămână.

Maia Morgenstern și Marius Bodochi în „Visul unei nopți de vară”

Săptămâna aceasta Teatrul Național din București vă invită să redescoperiți una dintre cele mai populare și mai jucate creații ale lui Shakespeare, într-o montare inedită semnată de regizorul Petrică Ionescu. La 5 iunie, de la ora 16:00, și la 6 și 7 iunie, de la ora 18:00, puteți viziona online înregistrarea spectacolului „Visul unei nopți de vară”, accesând site-ul instituției (www.tnb.ro) sau pe canalul de YouTube al teatrului. Aventura fantastică din noaptea de Sânziene, derulată la granița dintre vis și realitate este înfățișată publicului într-o formulă dominată de erotism, accentuând contrastul dintre iubirea idilică, produs al imaginației și dorința carnală a indivizilor. Într-o montare impresionantă îi puteți vedea pe: Marius Bodochi, Maia Morgenstern, Costel Constantin și Claudiu Bleonț, alături de Vitalie Bichir, Mihai Constantin, Ana Covalciuc, Alex Călin și Lari Giorgescu. Spectacolul nu este recomandat copiilor sub 14 ani.

„All Inclusive” și „Pe o pânză de păianjen” accesibile de acasă

Compania Cortina AG vă invită să vizionați de acasă producțiile sale de succes, lansând pe internet o ministagiune cu spectacole independente, având ca protagoniști reprezentanți ai noii generații de aur a teatrului românesc. Astfel, la 10 iunie, de la ora 21:00, puteți viziona online piesa „All Inclusive”, de Alexandru Popa, în regia lui Vlad Zamfirescu, o comedie spumoasă jucată cu vervă de: Marius Manole, Medeea Marinescu, Vlad Zamfirescu, Mirela Oprișor și Diana Roman. Echipei de succes de la „All Inclusive” i se alătură Andi Vasluianu, în spectacolul „Pe o pânză de păianjen” pe care-l puteți viziona la 11 iunie, tot de la ora 21:00, o poveste emoționantă, bine împachetată în situații comice are însă un mesaj extrem de serios: adevărul rănește. Spectacolele sunt transmise în regim live streaming, costul vizionării online fiind de 60 de lei, cu o rezervare făcută pe bilet.ro.

„Aida”, de G. Verdi, înregistrare de excepție la Opera Națională din Iași

La cererea publicului Opera Națională din Iași a programat difuzarea spectacolului „Aida”, de Giuseppe Verdi. Reprezentația poate fi vizionată gratuit, online, la 5 iunie, începând cu ora 18:30, pe pagina oficială a instituției (www.operaiasi.ro). Montarea de excepție, semnată de Andras Kurty, reunește pe scenă soliștii, corul, ansamblul de balet și orchestra Operei ieșene, conducerea muzicală fiind asigurată de maestrul Alessandro Cedrone. Voci remarcabile, recunoscute pe scenele internaționale dau viață celebrelor arii și partituri, între protagoniști numărându-se soprana Simona Tițieanu, tenorul James Lee, alături de Ezgi Karakaya, Andrei Yvan, Ivan Dikusar și Andreea Ghidu. De asemenea la 7 iunie, de la 18:30, tot pe site-ul operei ieșene, iubitorii artei lirice se pot întâlni cu o serie de artiști prestigioși, vizionând înregistrarea evenimentului „Gala Operelor Naționale ediția 2019”.

„Albă ca zăpada și cei șapte pitici”, la Opera Națională din București

784 30 2În săptămâna în care este aniversată Ziua Copilului, prima scenă lirică autohtonă rezervă o producție specială micilor spectatori. În cadrul „Serilor de Operă Online”, difuzate gratuit de Opera Națională București, la 4 iunie, de la ora 18:30, este programat spectacolul de balet „Albă ca zăpada și cei șapte pitici”, disponibil atât pe pagina oficială a instituției (www.operanb.ro), cât și pe pagina de Facebook. Fermecătoarea poveste a fraților Grimm prinde viață pe muzica maestrului Cornel Trăilescu, în coregrafia lui Francisc Valkay. Oglinda fermecată, uneltirile reginei mărul otrăvit ori jocurile piticilor și alte capitole captivante sunt transpuse în pași de dans de talentații soliști ai operei, din distribuție făcând parte: Ada Gonzalez, Valentin Stoica, Gabriela Popovici și Egoitz Segura. De asemenea, iubitorii genului liric pot urmării în aceleaşi condiții, la 8 iunie, de la ora 18:30, spectacolul „Nunta lui Figaro”, de W. A. Mozart, o înregistrare de excepție din arhiva Operei Naționale.

În premieră, „Noaptea Devoratorilor de Publicitate” din faţa calculatorului

La 25 de ani de la prima prezență în România, evenimentul „Noaptea Devoratorilor de Publicitate”, cunoscut pentru formula originală în care prezintă profilul artistic, gafele, dar și producțiile de top din do- meniul publicității, își schimbă formatul. Anul acesta în premieră, selecțiile de clipuri alese din agenda creatorilor de publicitate de pe întregul mapamond, nu vor mai fi prezentate în sala de cinema, pasionații de reclame având ocazia să le vizioneze direct de acasă, pe platforma vStage. Evenimentul se va desfășura la 7 iunie, începând cu ora 20:00. Costul unui bilet este de 30 de lei, acesta putând fi achitat online. Organizatorii ne anunță un program ales să satisfacă toate gusturile și care garantează aproximativ opt ore de bună dispoziție.

Teatrul „Fani Tardini” difuzează „Pușlamaua de la etajul 13”

784 30 3Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați aduce în casele iubitorilor de teatru una dintre cele mai îndrăznețe producții ale sale. La 8 iunie, de la ora 19:00, pe contul de YouTube al instituției este difuzat gratuit spectacolul „Pușlamaua de la etajul 13”, de Mircea M. Ionescu, în montarea lui Vili Perveli Nikolov. Textul aduce în fața publicului o temă dramatică și extrem de actuală: generația copiilor abandonați de părinții plecați la muncă în străinătate. Eroina principală, „pușlamaua” Linda este în fapt portavocea copiilor care traversează cea mai frumoasă perioadă a vieții în singurătate, depresie, lipsiți de afecțiune. Piesa aduce în fața spectatorului o furtună de trăiri extreme: bucurie, durere, spaimă, dezamăgire și dragoste, toate extrem de bine redate prin jocul plin de vervă și ritm al protagoniștilor: Petronela Buda, Veronica Păpușă, Petrică Păpuşă, Gheorghe V. Gheorghe, George Breabăn. Spectacolul poate fi vizionat pe contul de YouTube al teatrului gălățean timp de o săptămână.